剛剛加入大家 "迷岩" 的行列......

作者: ckck 發表于 2007-10-14 21:09:21
1657 7
因為見到大家0的種得咁靚所以今日專登出花墟一轉
但好多都無花..... 以我新手0黎講, 我好驚未見到有花就種死呢.....
之後我買0左呢一棵..... 0的葉有0的0的黃...怕唔怕呀 各位師兄師姐!!!!
tata 發表於 2007-10-15 00:03:36 |顯示全部樓層
迷岩?~有名嘛?
回復

lolo 發表於 2007-10-15 00:36:09 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-10-15 00:03 發表
迷岩?~有名嘛?

D葉似貓貓喎!
回復

ckck 發表於 2007-10-15 01:13:09 |顯示全部樓層
0下!!! 乜唔係迷岩咩...... 唔通買錯0左
個牌淨係寫住個 "Blue" 字...... 所以唔知叫咩名呢
回復

lameric 發表於 2007-10-15 01:24:00 |顯示全部樓層
aiya.. I think this is 長筒花 Achimenes...
回復

神秘人 發表於 2007-10-15 13:42:20 |顯示全部樓層
我都買左Yesterday,有好多新貨, 我果盆 有"林", later post 上黎分享下
回復

ckck 發表於 2007-12-22 17:06:22 |顯示全部樓層
原帖由 ckck 於 2007-10-14 21:09 發表
因為見到大家0的種得咁靚所以今日專登出花墟一轉
但好多都無花..... 以我新手0黎講, 我好驚未見到有花就種死呢.....
之後我買0左呢一棵..... 0的葉有0的0的黃...怕唔怕呀 各 ...

盆花種0左好耐喇..... 0的葉生完跟住黃...之後枯....都無花0既....
但0岩0岩發現多0左一條 "尾", 請問知唔知咩0黎0架??? 同埋我做錯乜??? 所以無花開呢???
回復

ann 發表於 2007-12-22 17:11:38 |顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

呢盆唔係迷岩呀! 因為佢有鱗莖. 迷岩是沒有鱗莖的
回復