入屋叫人,入廟拜神

作者: JOKEVIN 發表于 2009-2-6 12:40:07
3039 46
今個新年, 唔知做咩, 突然好想種d野, 加上住新界, 覺得唔想浪費左個露台同天台, 所以o係度爬完文兼買左d書睇, 今日落左種喇 , 希望大家指導下...

我的播種程序如下:

1. o係元朗某花種店買了d方型花盤, 兩大兩中, 一個育苗盤, 一包50L Thrive o既泥($175), 種子有小青瓜/生菜/指天椒/羅勒/迷你蕃茄/迷你茄子

2. 將泥栽入育苗盤, 淋水, 放入種子, 跟住鋪泥, 再淋水, 放左o係露台( 向南 )

3. 如果幸運出苗的話(唔知要幾耐??), 就將佢地移去花盤度, 按各需要施肥...

煩請各位比D意見, 或向小妹指出錯處, 因我真係比你地攪到我好羨慕 , 剩係睇書同爬文都成兩晚唔夠O訓, 真係好想學到野, 同唔想比老公同D學生睇死我種唔到 !!!

一千萬個多謝!!!!THX!!!!
BanbieChan 發表於 2009-2-6 12:42:46 |顯示全部樓層

歡迎加入種毒樂園
回復

ioksw 發表於 2009-2-6 12:46:02 |顯示全部樓層
老師歡迎你
回復

新仔 發表於 2009-2-6 12:51:08 |顯示全部樓層
歡迎 歡迎
回復

fianfumy 發表於 2009-2-6 12:53:53 |顯示全部樓層
maggie -- 好嘢呀.gif
歡迎你加入 , 又多個人中毒啦 !
回復

JOKEVIN 發表於 2009-2-6 13:02:47 |顯示全部樓層
哈哈... 咁快覆o既, 效率真係高...
唔記得講, 我琴晚仲跟書用綠豆發芽菜tim... 仲比老公笑, 話我似呀婆, 又比學生笑, 叫我遲d轉行去賣菜, 哼... 我今次不成功便成仁呀!!!!
希望遲d可以豐收啦...(幻想中...)
回復

llaus 發表於 2009-2-6 13:08:31 |顯示全部樓層
哈哈... 咁快覆o既、效率真係高...
唔記得講、我琴晚仲跟書用綠豆發芽菜tim... 仲比老公笑、話我似呀婆、又比學生笑、叫我遲d轉行去賣菜、哼... 我今次不成功便成仁呀!!!!
希望遲d可以豐收啦...(幻想中...) ...
JOKEVIN 發表於 2009-2-6 13:02

發芽菜!  唔見得光啵
回復

JOKEVIN 發表於 2009-2-6 13:15:14 |顯示全部樓層
係呀, 我用左個黑色不織布袋圍全個盒, 再用錫紙封左個口, 再"桔"幾個孔比佢抖氣...
回復

小寶 發表於 2009-2-6 13:24:01 |顯示全部樓層
歡迎!歡迎! 種左生菜先, 因為就快唔種得
另外仲要買肥料呀!
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-6 13:32:30 |顯示全部樓層
仲有不織布袋、迷你防虫室、防虫網、殺虫防虫、相機、園藝手套、太陽眼鏡、遮光網、太陽帽、防曬、美白、保濕 . . . .
回復

JOKEVIN 發表於 2009-2-6 13:32:32 |顯示全部樓層
thx!!!!丫... 我想問係咪唔駛一次過落哂成包種子架??剩左放o係"密實盒ok ma??/
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-6 13:38:02 |顯示全部樓層
thx!!!!丫... 我想問係咪唔駛一次過落哂成包種子架??剩左放o係"密實盒ok ma??/
JOKEVIN 發表於 2009-2-6 13:32

小寶

我試下答先

1.唔駛~除非有需要

2.ok~不過之後要放入菜格添
回復

ioksw 發表於 2009-2-6 13:43:14 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(38).gif仲有不織布袋、迷你防虫室、防虫網、殺虫防虫、相機、園藝手套、太陽眼鏡、遮光網、太陽帽、防曬、美白、保濕 . . . .  ...
BanbieChan 發表於 2009-2-6 13:32

最緊要係心中嗰團火
回復

JOKEVIN 發表於 2009-2-6 13:46:17 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(38).gif仲有不織布袋、迷你防虫室、防虫網、殺虫防虫、相機、園藝手套、太陽眼鏡、遮光網、太陽帽、防曬、美白、保濕 . . . .  ...
BanbieChan 發表於 2009-2-6 13:32

哈哈... 咁我不如一路做住個FACIAL黎種野先...
回復

llaus 發表於 2009-2-6 13:49:10 |顯示全部樓層

又試下答:

1.除非妳有好大片田,或者種籽好大粒,一包得幾粒
2.可診放在陰涼地方都得(當然要密封先啦
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-6 13:49:35 |顯示全部樓層
JOKEVIN 發表於 2009-2-6 13:46

我試過~

冬天ok~

夏天~唔得
回復

JOKEVIN 發表於 2009-2-6 13:51:06 |顯示全部樓層
點解夏天唔得呀???
回復

小寶 發表於 2009-2-6 13:51:42 |顯示全部樓層

公主,你答野唔洗問我架喇~~
我只係一個蔗民
回復

小寶 發表於 2009-2-6 13:52:39 |顯示全部樓層
JOKEVIN 發表於 2009-2-6 01:46 PM

因住做做下”忘我境界”到左,facial乾到反吸面部的水份呀
回復

ioksw 發表於 2009-2-6 13:53:39 |顯示全部樓層
小寶好野
回復

123下一頁