行山見的植物 - Lantau Region

作者: martini 發表于 2009-2-5 20:42:33
2935 26

假期行了 3 天山....  影下少少植物...
部份蘭科植物貼了在蘭版...
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1
記錄相片, 傻瓜機影的, 相片不 sharp, 除了頭幾張用大機... 勿見笑.....
(其實大機係跌傻左....好彩有傻瓜機補)

佷新年 feel 的吊鐘花...

有些還結了...
martini 發表於 2009-2-5 20:43:06 |顯示全部樓層

我估這些屬於苦苣苔科掛..... 吾好笑我, 我真係吾識架....

佷多亦很大....

一束束像乾了掛在石上.....

這個結的子又不同了...(sorry, out focus)

這個葉片上的毛毛舖了水珠, 佷好看...(下次要慢慢影過, 吾想友人等我太耐)......

這個是同種嗎? 因為位置不同...
回復

martini 發表於 2009-2-5 20:44:40 |顯示全部樓層
本人自己最喜歡這些.....感覺吸啖氣都 fresh 佷多

其他一些覺得佷特別, 影下作記錄....或者下次再影過....

現場看他佷特別的, 可惜影得不清楚, 未能請教....

野花...

回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-5 21:19:52 |顯示全部樓層
影得唔清楚,驚高手認唔到係乜野植物?唔怕!佢地傻架!我影個背光剪影都認得出架!
回復

KUNO 發表於 2009-2-5 23:00:07 |顯示全部樓層
係唔係鳳凰山呀?
回復

KUNO 發表於 2009-2-5 23:24:08 |顯示全部樓層
可能屬於Paraboea 蛛毛苣苔

Oreocharis benthamii var. benthamii 大葉石上蓮

Chirita sinensis 唇柱苣苔, 長蒴苣苔

回復

vivi 發表於 2009-2-5 23:46:46 |顯示全部樓層
呢D係咪叫"有技術,DC都影到靚相"囉
回復

carmen 發表於 2009-2-5 23:49:16 |顯示全部樓層
我老豆同我行親山就講... "呢d咪咩咩咩... 果d咪咩咩咩... " 我由細到大都覺得好鬼煩... 所以一路都無留意...
回復

martini 發表於 2009-2-6 10:35:35 |顯示全部樓層
係唔係鳳凰山呀?
KUNO 發表於 2009-2-5 23:00

以上你地都會係 8 號會見到哂架, 係路邊乍.....包括蘭版新貼的..(蛇舌蘭在另一個位置)
而你所講既Paraboea 蛛毛苣苔,  Oreocharis benthamii var. benthamii 大葉石上蓮, Chirita sinensis 唇柱苣苔, 長蒴苣苔
會在另一路徑有佷多...佷多....
回復

martini 發表於 2009-2-6 10:38:00 |顯示全部樓層
6# KUNO
謝 K 大給了名稱...^^
回復

martini 發表於 2009-2-6 10:39:31 |顯示全部樓層
7# vivi

有 d 都係大機影既...我多數袋埋部傻瓜架...
回復

avery 發表於 2009-2-6 10:41:42 |顯示全部樓層

呢隻係穀精草
回復

martini 發表於 2009-2-6 10:42:09 |顯示全部樓層
8# carmen

其實對於我係好有興趣, 可能自己都種下野既關係啦....
在戶外見到, 仲會特別興奮tim....^^
回復

martini 發表於 2009-2-6 10:57:45 |顯示全部樓層
12# avery

thank you!!!
回復

avery 發表於 2009-2-6 11:09:05 |顯示全部樓層
martini 係唔係跌親部 D700 同 105 2.8 VR 呀 ....
回復

martini 發表於 2009-2-6 11:20:10 |顯示全部樓層
martini 係唔係跌親部 D700 同 105 2.8 VR 呀 ....
avery 發表於 2009-2-6 11:09

choi, choi, choi, 好彩係 D200, 影完吊鐘, 影幾張人咁就傻左....
回復

avery 發表於 2009-2-6 12:14:37 |顯示全部樓層
choi, choi, choi, 好彩係 D200, 影完吊鐘, 影幾張人咁就傻左....
martini 發表於 2009-2-6 11:20

啊 ~ 咁跌死左都仲可以 ...
回復

martini 發表於 2009-2-6 12:59:52 |顯示全部樓層
啊 ~ 咁跌死左都仲可以 ...
avery 發表於 2009-2-6 12:14

乜貢黑心架...
裝左個 GPS 冇耐乍.... 方便行山記錄 d 相呀
回復

avery 發表於 2009-2-6 16:56:06 |顯示全部樓層
乜貢黑心架...
裝左個 GPS 冇耐乍.... 方便行山記錄 d 相呀
martini 發表於 2009-2-6 12:59

GPS ~~ 咁你鋪行山癮都唔野少喎 ...
回復

vivi 發表於 2009-2-6 17:04:57 |顯示全部樓層
阿行你今日貢得閒嘅
冇 case定係day off先
回復

12下一頁