花貓種植環境一問

作者: cyamy 發表于 2009-2-4 23:50:46
2738 9
新手一名, 見各位d貓咁靚, 一路都有d心思思.
今天去bunbun, 見到有貓賣, 但又唔知種植環境, 所以都係上黎問一問先....
花貓夏天須要冷氣嗎? 怕熱嗎? 如果由朝曬到太陽落山(不是直接照射), 可以種植嗎?

另外報料, 今天在bunbun見到有約4盤mother's lipstick & 2盤ampallang
tsoiyiu1009 發表於 2009-2-5 00:19:50 |顯示全部樓層
新手一名, 見各位d貓咁靚, 一路都有d心思思.
今天去bunbun, 見到有貓賣, 但又唔知種植環境, 所以都係上黎問一問先....
花貓夏天須要冷氣嗎? 怕熱嗎? 如果由朝曬到太陽落山(不是直接照射), 可以種植嗎?

另外報料, 今天在bunbun見到有約4盤mother's lipstick & 2盤ampallang
cyamy 發表於 2009-2-4 23:50

花貓夏天須要冷氣嗎?
如果種植環境太過熱,梗係要開冷氣涼一涼喇~
怕熱嗎?
無紫羅蘭咁怕熱~
如果由朝曬到太陽落山(不是直接照射), 可以種植嗎?
咁樣反而仲好,貓貓最中意咖喇~
回復

cyamy 發表於 2009-2-5 00:56:05 |顯示全部樓層
o...要涼冷氣呀....
仲想種在花槽添....
回復

tsoiyiu1009 發表於 2009-2-5 01:30:07 |顯示全部樓層
o...要涼冷氣呀....
仲想種在花槽添....
cyamy 發表於 2009-2-5 00:56

種植係花槽...我諗唔係咁適合~
因為花貓需要高濕度既種植環境~
唔係d葉會生得好肉酸咖...add9icon
回復

jo_jo 發表於 2009-2-5 17:41:02 |顯示全部樓層
咁...請問如果放喺T5下面距離9吋,盤底加石仔+水,夠唔夠光同濕?
回復

cyamy 發表於 2009-2-6 23:16:27 |顯示全部樓層
多謝tsoiyiu1009的回覆.
除了喜歡曬太陽外, 還有什麼種植要求嗎?
如果溫度高,但通風,可以渡過夏天嗎?
回復

tsoiyiu1009 發表於 2009-2-7 01:43:32 |顯示全部樓層
多謝tsoiyiu1009的回覆.
除了喜歡曬太陽外, 還有什麼種植要求嗎?
如果溫度高,但通風,可以渡過夏天嗎?
cyamy 發表於 2009-2-6 23:16

花貓中意光猛,但唔代表佢中意直接曬太陽...
如想種植於室外,要搵野俾佢遮蔭~
種植環境若超過25度以上,我個人建議搬翻入屋穩陣d~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2009-2-7 01:54:46 |顯示全部樓層
咁...請問如果放喺T5下面距離9吋,盤底加石仔+水,夠唔夠光同濕?
jo_jo 發表於 2009-2-5 17:41

光管哩d野...我都唔曉...
我有幾盆搬左翻公司種,都係普通既光管~
自己覺夠光就ok~
我見筲箕灣Leo都係放窗邊種,無特別安裝光管俾佢地~
盤底加石仔+水係一個幾好既做法~
(我自己個人做法)
如果配合埋一個比花貓高身少少/去到花貓高度三分之二既容器,
提高周邊空氣濕度就prefect喇~如選群種就唔洗咁煩~
回復

jo_jo 發表於 2009-2-7 14:22:01 |顯示全部樓層
8# tsoiyiu1009

thank you
回復

cyamy 發表於 2009-2-7 22:32:57 |顯示全部樓層
thank you very much
回復