新春自由行 - 德國

作者: 比得大帝 發表于 2009-2-2 19:33:22
9247 61
carlo 發表於 2009-2-3 18:38:46 |顯示全部樓層
真係好靚 !   D BEER 同 腸係咪真係好正 架 ?
回復

比得大帝 發表於 2009-2-3 22:30:07 |顯示全部樓層
香腸篇

嚟到德國, 緊係要食香腸啦, 成個market最多人排隊就係哩檔, 緊係冇執輸啦

重有好多cheese添
IMG_3963 (Small).JPG
IMG_3965 (Small).JPG
IMG_3964 (Small).JPG
回復

比得大帝 發表於 2009-2-3 22:34:40 |顯示全部樓層
生菓篇

用個傻瓜機影吓生菓

重有七彩蛋, 係真蛋嚟嫁
IMG_3969 (Small).JPG
IMG_3954 (Small).JPG
IMG_3955 (Small).JPG
IMG_3956 (Small).JPG
IMG_3957 (Small).JPG
IMG_3958 (Small).JPG
IMG_3959 (Small).JPG
IMG_3960 (Small).JPG
IMG_3961 (Small).JPG
IMG_3968 (Small).JPG
回復

vivi 發表於 2009-2-3 22:38:12 |顯示全部樓層
7彩蛋咁攪笑嘅
食唔食得o架
回復

比得大帝 發表於 2009-2-3 22:50:53 |顯示全部樓層

啤酒篇

Cologne 哩間的 house beer, 被譽為世界上最好的啤酒, 當然要入去
不過我唔飲酒, 就order了一杯可樂和一份豬扒 (太太叫了啤酒)
個伙記話嚟到哩度一定要飲世界上最好的啤酒和食世界上最好的豬手
於是完全改了我的order
我極少飲酒, 還是試了一大口, 酒精成份很低, 不過好有酒味, 好厚, 唔識飲都要讚好飲
個豬手亦烤得好香, 你看, 全部食哂
IMG_3916 (Small).JPG
IMG_3918 (Small).JPG
IMG_3912 (Small).JPG
回復

比得大帝 發表於 2009-2-4 10:05:43 |顯示全部樓層

禮貌篇

唔啱聽都講句, 好怕在外國碰到香港人, 先舉個例子

坐火車去 Rodenberg, 要轉3次車, 火車一般分 1等和2等, 我們當然是坐2等, 因為比較便宜, 在火車上見到一對香港夫婦, 也是自由行的, 懂得轉幾次車的, 相信不會是第一次出門罷, 他們上來就跑去坐1等, 當時我想他們一定是博朦的, 因為在不同的國家見過很多博朦的, 很不幸地都是香港人, 果然這對夫婦不久就被查票員踢了出來, 給人對香港人的印象很差.

同是這對夫婦, 我們去的士站時, 剛好有兩架的士在等客, 第一架是大的Benz, 第二架是普通的房車, 當我太太拿著酒店地址想去問第一輪的士, 離的士還有約半公尺時, 那個男人竟然尖了過來, 第一時間把地址交給司機, 然後就登上了的士..........為了坐一輪大一點的的士, 一個大男人竟然和一個小婦人爭的士.

如果發生在香港, 我一定會把他拉下車, 但不想在外國人面前丟香港人的架, 才不跟他理論.

這是一個殘酷的事實, 在外國人眼中, 日本人是最佳遊客, 因為他們有禮貌和守秩序, 而香港人差不多最差的遊客, 希望每個香港人也為香港爭點地位.
回復

maggielawkm 發表於 2009-2-4 10:22:54 |顯示全部樓層
禮貌篇

坐火車去 Rodenberg, 要轉3次車, 火車一般分 1等和2等, 我們當然是坐2等, 因為比較便宜, 在火車上見到一對香港夫婦, 也是自由行的, 懂得轉幾次車的, 相信 ...
Peter 發表於 4-2-2009 10:05

唔怪得我一d 都唔似日本人~ 但比人以為係日本人啦~~            
回復

比得大帝 發表於 2009-2-9 10:30:16 |顯示全部樓層
好想寫篇
香港人旅行禮貌篇

你哋會支持嗎? 大家將自己認為出國要注意的禮儀, 應做的, 不應做的寫出嚟
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-9 10:38:31 |顯示全部樓層
唉!唔好話你怕,我都怕!最嘈、最亂咁撞、最唔守規矩,都有我地份!

但其實最最最難頂就係有人將 d 十分之嘈、為左自己睇野而推開人、最鐘意打尖、非常之冇禮貌嘅國內同胞當做香港人!(我唔係一竹竿打一船人,只不過有部份國內同胞真係好得人驚)
回復

比得大帝 發表於 2009-2-9 10:41:55 |顯示全部樓層
不過我覺得大陸人在香港非常那個, 但出到外國, 特別是非華語區, 就好乖, 你明點解啦
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-9 10:45:17 |顯示全部樓層
一 d d 啦!

但一句講哂,最嘈都係中國人!唔知點解呢?
回復

hydra 發表於 2009-2-9 18:04:18 |顯示全部樓層
Christie 's father?
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-2-9 18:42:39 |顯示全部樓層

有個趣事,向十年前左右我同老公跟團去歐洲,有3個團友ABC係老公,大婆同2娘關係,3個人加埋成百幾二百歲,但仲好貪少便宜
當日我地成團幾廿個團友到德國酒吧食鹹豬手及啤酒,冇人肯同佢地同台食,而果個酒吧又滿晒,我同老公入得去最遲,所以要同佢地一齊食,上豬手時,呀大婆B明明放向佢面前個隻明顯係細好多,而我個隻又好巨大下,佢竟然話"亞妹,你唔好食咁肥膩既野,對個胃唔好架",跟住呀C二話不說就換左我個隻(真係話頭醒尾),跟住就食啦,我老公食到苦埋口面,話冇味及一陣豬蘇除,我話唔係呀,好香好好食,我地交換食下,果然我個隻超正,睇到ABC呆左
回復

比得大帝 發表於 2009-2-9 22:27:55 |顯示全部樓層
喺哩個時候, 明明被換番嚟嗰隻幾唔好味都要讚不絶口, 重要話蔡瀾本書都話細隻先好味......., 溵死佢大細拉
回復

hydra 發表於 2009-2-10 00:34:32 |顯示全部樓層
May the German think they are Italian chinese.
禮貌篇

坐火車去 Rodenberg, 要轉3次車, 火車一般分 1等和2等, 我們當然是坐2等, 因為比較便宜, 在火車上見到一對香港夫婦, 也是自由行的, 懂得轉幾次車的, 相信 ...
Peter 發表於 2009-2-4 10:05
回復

比得大帝 發表於 2009-2-10 10:35:52 |顯示全部樓層
What are Italian Chinese?
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-2-10 11:19:21 |顯示全部樓層
喺哩個時候, 明明被換番嚟嗰隻幾唔好味都要讚不絶口, 重要話蔡瀾本書都話細隻先好味......., 溵死佢大細拉
Peter 發表於 2009-2-9 22:27

其實我都一早知道細豬手會係入味d<==我係煮婦,一般食物資料都會知道,所以我都冇同佢地嘈,不過唔知相差咁遠
佢地應該有工人使,所以唔知同樣既食材亦有分別
回復

比得大帝 發表於 2009-2-10 11:48:27 |顯示全部樓層
哩啲咪係貪小便宜囉, 咪好似我上面講嗰個為咗要坐架大一點的的士而抓爛塊面的男人囉
唔同的就是, 嗰個男人係搶, 你講嗰個女人係騙.  兩個都咁衰格
回復

carlo 發表於 2009-2-10 14:20:22 |顯示全部樓層
係香港都大把咁既人啦 !  唉 .............
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-2-10 14:34:28 |顯示全部樓層
個次我地向巴黎 LV 排緊隊入去,個職員個個唔問,淨係問我同老公係唔係日本人(因此我地個樣真係好似),個陣時老實,答佢no,跟住就叫我地繼續排隊,跟住佢又去睇下邊個似日本人............
早知答佢 YES啦,唔使等咁耐
回復