2009豬兵源淋農務總匯

作者: chuping 發表于 2009-2-2 00:37:19
3150 24
去年多數都係在這裡遊下看下,甚少發言,不過獲益良多...
今年新既一年我打算在此分享一下自已既農務慨況,請大家指教指教!
去年租既四小田已成功第一次收成,最遲的那條田(因為陽光不足...)新年前也可收採了...
荷蘭豆生長良好,已有小量豆豆,開花情況不錯...

因租田還有個多月,所以急急又播了種,看看可否有第二次收成啦...
chuping 發表於 2009-2-2 00:39:39 |顯示全部樓層
講下BD,今個冬天收成不絕,新年收採左好多野啦...超級大既蘿蔔(睇下對手一比就知道有幾大,不過食落都OK喎...),生菜,唐篙,小唐菜,薑,白菜,西蘭花,荷蘭豆,豆苗等...收採時一班人柴哇哇咁,好熱鬧喲~!
回復

小寶 發表於 2009-2-2 12:18:40 |顯示全部樓層
豬兵,多多指教!
你種得咁好,真係要同我地分享下經驗呀!
回復

chuping 發表於 2009-2-2 14:03:12 |顯示全部樓層
我係呢度學唔小野架!望大家繼續指教交流下啦!
回復

chuping 發表於 2009-2-10 09:59:51 |顯示全部樓層
上次再收成後,還乘一些農作物,係度紀錄一下...

老了的西蘭花等待留種收採...

上次收採了的西蘭花,今回發現旁邊的又長花了,唔知有無下一水呢...?

聽婆婆話將椰菜椰扎起了,希望佢包得實包得大D啦...

蠶豆仲未見有花喎,點解咁耐既...?

芥蘭頭都生長左出黎添,等你大D先收...

仲有收了幾次的荷蘭豆,唔知下星期返去可唔可以全收採呢,我想春播囉...
回復

chuping 發表於 2009-2-10 10:04:49 |顯示全部樓層
見四小田咁多雜草就知我有幾懶啦...

有些上次還小未收成的,依家都可收採了...

播了種發了芽的,原本應該移出苗架啦,因為返來後有點懶,仲未行動添...

呢個禮拜真係要搞搞佢地囉...
回復

小寶 發表於 2009-2-10 11:41:21 |顯示全部樓層
春播諗住種咩野呀??
回復

Minijack 發表於 2009-2-10 13:40:03 |顯示全部樓層
你好勁呀...我樣咁耐菜都無食過一條! 次次中途就營養不良死晒
回復

chuping 發表於 2009-2-10 21:57:01 |顯示全部樓層
春播諗住種咩野呀??
小寶 發表於 2009-2-10 11:41

種子有好多,今個週末唸唸先得!
回復

chuping 發表於 2009-2-10 22:00:18 |顯示全部樓層
你好勁呀...我樣咁耐菜都無食過一條! 次次中途就營養不良死晒
Minijack 發表於 2009-2-10 13:40

營養不良下次便要早D加營養過佢囉...
回復

chuping 發表於 2009-2-16 23:07:00 |顯示全部樓層
快快快!快D做春播,如果唔係又遲囉,首先先收採餘下收成...

留低一些西蘭花作留種用和一些已開花但還未結果的蠶豆待收成

清理農地時有驚喜,原來很早前的一些日本蔥同菜在荷蘭豆後生了出來,我還以為長唔到出來添...還有一株好似草苺既植物,唔知係咪呢?不過都留低佢睇下生唔生到啦...還有兩株芒果,不過仲未知放呢兩株芒果係邊好...嘩~!都真係好有驚喜喎...

可清得清,清理完農田及小花圃,翻了翻土後便落種子了...

播了什麼種子呢? 就係...
1) Tomato 2) Tomato Roma
3) Chilli Habanera
4) Capsicum
5) 蜜豆
6) Melonn(Yates) 7) Rock Melon
8) Cucumber Crystal Apple
9) Sweet Corn
10) Dwarf Bean
11) Climbing Bean
12) 小胡瓜(台) 13) 日本青瓜 14) 小青瓜 (澳)
15) Zucchini (dark green) 16) Zucchini (light green)

唔知今次有幾多發到芽呢...?期待中...
回復

農夫 發表於 2009-2-16 23:20:38 |顯示全部樓層
產量多到可以自給自足
回復

chuping 發表於 2009-2-17 00:28:53 |顯示全部樓層
產量多到可以自給自足
農夫 發表於 2009-2-16 23:20

希望可以啦!去年夏天收成不多,希望今年會好D啦...
回復

chuping 發表於 2009-2-28 23:52:23 |顯示全部樓層
13# chuping

去年在有機疏果鋪頭中買了一個只有手掌那麼小的木瓜吃,意外地發覺它非常清甜,於是將其子帶回BD放入泥中試長,想不到大部份子都長出了苗,但了解每株長大後很可能會跟大樹一般的大,實在沒有地方全種它們,於是一些苗便送給了鄰居,一些留下自已種植...

地方不大,有足夠太陽的位置也不多,免強的堆砌強放,也只可以移種五株...

免強沒幸福,不夠陽光的地方,種了也是白種,樹身雖長但木瓜卻沒踪跡,有的也是一果小個兒的,像是有點營養不良,唯獨是一株,它長,它大,它結果壘壘...

應該知足的,小木瓜由小丁點的生長到於斯壯大,還重得開始下墜了,其他的就當觀賞樹吧...

很期待木瓜收成的一天,希望你們生長健康,快高長大,果蠅遠離你...
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-1 00:06:41 |顯示全部樓層
好健康呀,我樓下都種左5棵,有3棵都有果果咯~~~
回復

chuping 發表於 2009-3-1 11:04:06 |顯示全部樓層
好健康呀,我樓下都種左5棵,有3棵都有果果咯~~~
littlecuitegirl 發表於 2009-3-1 00:06

有三株結果呀?!!正呀~!
回復

chuping 發表於 2009-3-3 08:29:38 |顯示全部樓層
16# chuping

百香果不斷開花,不過太重,移動又遮光又麻煩,氣憤下剪掉了一些...

最可惜是原本生長良好的蠶豆,只收了小許,原因想行近百香果解結而剪掉它們,誰知最後還是剪斷了一邊百香果,現在變成雙失...

不過上次落種子的地方很多都生出小苗了,算是有點安慰...

新年還有兩盆不能做鹹桔的,知道桔皮高鉀,決定將佢地做肥...
先預備有機混合肥,另外再加些骨粉混合提高磷量,將桔同有機肥一起放在泥中,鋪上泥,搞掂!

上年芒果長滿樹,其中有些熟了掉落泥中,就這樣生出小苗,今年看它越長越大,決定移到盆中繼續哉種,當中也加了桔作肥用...

再看看發現檸檬都開花,辣椒也長紅了...

算是不錯了...
回復

小寶 發表於 2009-3-3 11:19:31 |顯示全部樓層
算是不錯了...

你真係嫌, 直情做左好多野, 收獲又多又靚又大, 好勁呀!
回復

chuping 發表於 2009-3-3 17:55:17 |顯示全部樓層
你真係嫌, 直情做左好多野, 收獲又多又靚又大, 好勁呀!
小寶 發表於 2009-3-3 11:19

好多都係剛剛出小苗,希望佢快高長大有果結啦,因為時間唔多所以好多工夫都無做,今回落肥仲好就其添,可以講係無乜基肥,又無落石灰因為忘記了買,講下講下我都心知不妙,不過無計啦,希望天氣好阿姨淋足水,雖不能每個星期都去照料佢地,唯有去時追多點肥補下啦...
回復

chuping 發表於 2009-3-3 20:35:36 |顯示全部樓層
19# chuping

四小田在兩次大小收採後現只有一小田在運作,仲雜草叢生...

的起心肝拔走了一這太過份既雜草...

生長中的唐篙井井有條...

沒有蟲小患...

反之小棠菜就蟲咬非常,想著應不應該全拔走呢...?

生菜生得有點混亂,不過生長還是很良好...

沒理會它們都有咁既成績,算係咁囉...!
回復

12下一頁