過年幫狗狗影相 - Bud Bud

作者: 虛宿寶瓶 發表于 2009-2-1 22:20:19
1849 15
襯日頭好陽光,影幾張相先!
martini 發表於 2009-2-1 22:39:50 |顯示全部樓層
so cute
但佢係咪有 cherry eye ?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-1 22:42:12 |顯示全部樓層
唔知咩叫 cherry eye 呀!但醫生話不礙事,所以我 prefer 唔同佢開刀!佢兩歲我接佢番黎佢已經係咁!
回復

martini 發表於 2009-2-1 22:56:07 |顯示全部樓層
copied from 林中天醫師  Dr. CT Lin

犬櫻桃眼 (Cherry Eye)
一、何謂櫻桃眼?
    所謂「櫻桃眼」(cherry eye)之正式疾病名稱為「第三眼瞼腺體脫出」 (prolapse of third eyelid gland),即第三眼瞼腺體自內眼角後方脫垂出來,脫出物再發生發炎腫大,使外觀上在近內眼角之眼球前方可見一紅色肉團狀突出物,像小櫻桃的型態,因此又俗稱為「櫻桃眼」。

二、櫻桃眼的好發情況為何?
此病在犬的發生率遠大於貓,在犬有明顯的犬種及個體遺傳體質之好發性,其最好發在鬥牛犬、牛頭梗、波士頓梗犬、可卡犬、巴奇度犬、米格魯犬、馬斯提夫犬、北京犬、沙皮犬、拉蕯犬等,但事實上在任何犬種的狗皆有可能發生(只要有遺傳體質在)。以幼年犬及年輕成犬(小於兩歲)的發病率最高。

三、櫻桃眼的發生病因為何?
引起第三眼瞼腺體脫出(櫻桃眼)的主要原因是有些狗狗其負責連接腺體底部與眼眶周圍間的結締組織先天不正常發育或是組織不夠強硬,造成腺體基部下方應固定之構造鬆脫,就發生腺體脫垂出來的現象,為遺傳體質因素。另外一個較少見的原因,為腺體發生發炎腫大,造成腺體的水腫且脫出於第三眼瞼的外緣。

四、櫻桃眼的臨床症狀為何?
    臨床症狀,常可以看到內眼角旁有一橢圓形且紅色的團塊物,可能為單側或是雙側發生。另外,黏液樣分泌物與結膜炎,皆會在有問題的那側眼睛一併發生。 第三眼瞼腺體脫垂過久,會影響淚液的產量。在有些狗脫垂腺體還會造成眼角膜的刮傷及潰瘍。

五、犬第三眼瞼的功能為何?
第三眼瞼為動物特有之構造,在人類無此構造。犬、貓都有第三眼瞼的構造。第三眼瞼位於內眼角之內、藏於眼瞼後方,正常情況下肉眼最多只能見很小之邊緣。第三眼瞼的主要功能為生理性保護眼角膜,分泌淚液並將淚液分布於眼球表面,也可以清理角膜表面的雜質。第三眼瞼腺體為犬重要的附屬淚腺,負責眼睛35%~50% 的淚液分泌,淚液對於保持眼睛健康扮演十分關鍵重要的角色,因為淚液具有殺菌、清洗眼部、提供抗體、提供氧氣及營養給眼角膜等多項重要功能。  

五、犬櫻桃眼的治療方法為何?
    正確的櫻桃眼治療方法為以手術將脫出之第三眼瞼腺體復位回原處,此為全世界獸醫眼科醫師所建議的標準治療方式,不建議將脫垂腺體組織切除,切除脫垂腺體組織只表面解決了讓他人看不見櫻桃眼的外觀問題,但卻可能產生其他長期的眼睛問題。

雖然第三眼瞼腺體脫出手術復位的治療方法是較切除腺體的方法來得較複雜費時及專業的眼科手術,但是此方法可保留完整的第三眼瞼淚腺,對狗狗眼睛健康長遠來說是十分好及重要的。每個獸醫師都有自己習慣及偏好的治療方法,我們也不能說傳統切除的方法錯,只能說現在已有更好的復位方法。世界的獸醫師及獸醫教科書近年呼籲第三眼瞼腺體具重要分泌淚液功能是不能輕易切除的,否則易有乾眼症及其他眼疾。
回復

martini 發表於 2009-2-1 22:56:37 |顯示全部樓層
我都見好多曲架係....
回復

martini 發表於 2009-2-1 23:25:32 |顯示全部樓層
唔知咩叫 cherry eye 呀!但醫生話不礙事,所以我 prefer 唔同佢開刀!佢兩歲我接佢番黎佢已經係咁!
虛宿寶瓶 發表於 2009-2-1 22:42

佢兩歲...個樣好 bb 呀....
回復

vivi 發表於 2009-2-1 23:30:36 |顯示全部樓層
BUD BUD好得意喔
佢係咪倒及牙呀
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-1 23:36:09 |顯示全部樓層
少少倒及啦!所以冇人要!
回復

vivi 發表於 2009-2-1 23:42:44 |顯示全部樓層
虛宿寶瓶 發表於 2009-2-1 23:36

嘩, BUD BUD咁得意....
好在有瓶瓶媽媽鍚
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-1 23:52:50 |顯示全部樓層
佢好唔聽話架!晚晚一聽到隻野貓四圍走佢就不停吠!攪到我都冇得訓!
回復

hellokitty_971 發表於 2009-2-2 11:11:53 |顯示全部樓層
虛宿寶瓶 發表於 2009-2-1 23:36

有d人幾千蚊買隻狗,養養下唔係迷你野,一樣唔要
我兩個寶貝都係收養返來
我狗狗以前都生左一粒,好似無開刀,整完之後又唔使食藥,
唔使拆絲,唔使查藥膏,又無再流眼水,百幾二百蚊,
可能個個醫生唔同做法
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-2 23:11:20 |顯示全部樓層
我又唔想困住佢,但萬一開完刀之後另一隻狗狗舔佢隻眼,攪到發炎咁咪弊?
回復

carlo 發表於 2009-2-3 18:23:28 |顯示全部樓層
好得意呀 !  咁都無人要 ?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-6 11:04:21 |顯示全部樓層
Budbud 同佢兄弟一齊o向星加坡運黎 HK,o個人比人買左,剩底 Budbud,佢 BB o個陣我已經見過佢一次,兩年後個 friend 話要清一清狗場 d 狗,知我鐘意 cocker,就比左我囉!佢好慘架,連名都冇,兩歲啦,乜都唔識,因為冇人教過佢陪過佢!但我咁多隻狗,呢隻最難教,唔知佢係咪真係細個比人困到 short 左!
回復

claudiatang 發表於 2009-2-6 11:59:58 |顯示全部樓層
BUD BUD個名都好特別喎﹗是但啦﹗每隻狗都有自己的個性。遇上妳就是牠的福氣。就當是么仔養。么仔特別得寵。
回復

四少 發表於 2009-2-6 19:53:27 |顯示全部樓層
BUD BUD個名都好特別喎﹗是但啦﹗每隻狗都有自己的個性。遇上妳就是牠的福氣。就當是么仔養。么仔特別得寵。http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/dog/dog%20(65).gif ...
claudiatang 發表於 2009-2-6 11:59

007 add3icon
回復