文哥種植記-馬鞍山村编(西蘭花正式開始)

作者: chayote 發表于 2009-1-31 00:45:13
138724 1209
SSL200507 發表於 2010-11-21 14:16:42 |顯示全部樓層
回復 840# chayote

That means all seeds are not in their original colour can be classified as non-organic.  
回復

grand 發表於 2010-11-21 16:57:54 |顯示全部樓層
我係新丁,我都有種芥蘭,但我D芥蘭種左2個都好UN同彎彎曲曲,我有加菜肥同有在泥底加左花生夫同骨粉.而油麥菜發唔到牙.請教我有咩出左問題.
回復

chayote 發表於 2010-11-21 23:39:14 |顯示全部樓層

回復 842# grand
我係新丁,我都有種芥蘭,但我D芥蘭種左2個都好UN同彎彎曲曲,我有加菜肥同有在泥底加左花生夫同骨粉.而油麥菜發唔到牙.請教我有咩出左問題.
===============================================================================
你有冇比陽光灑芥蘭呀?冇足夠陽光5得ga!
油麥菜應該好易發,我d都發左la!你d種子係味5新蘚ah?如果係,你去3兄買新種la!
定係你埋得大深?生菜類種子屬於好光性,放左種子落泥後cum好小泥就ok la!
回復

chayote 發表於 2010-11-21 23:42:07 |顯示全部樓層
回復 841# SSL200507
That means all seeds are not in their original colour can be classified as non-organic.  
===================================================
仲有基因改做都算inorganic
回復

Bessie 發表於 2010-11-22 22:48:43 |顯示全部樓層
回復 836# chayote

芥蘭炒臘腸....add6icon
回復

grand 發表於 2010-11-23 14:18:15 |顯示全部樓層
唔會我在天台種,我天台無野姐,D油麥菜種子在旺角買,三兄太遠啦,我將種子放在泥面.
回復

chayote 發表於 2010-11-23 23:58:19 |顯示全部樓層
回復 845# Bessie
食左lu!我種果d係中水芥蘭(中花芥蘭)
廣叔e+都落左遲水芥蘭,果d比中水芥蘭大成倍
回復

chayote 發表於 2010-11-24 00:03:13 |顯示全部樓層

回復 846# grand
甘似付係種子5新鮮,去花墟買種子時要留意生產日期,5好揀擺左一年,你都係去芥菜籽買la!(太子餐廳隔離),最好係菜種行買,你d芥蘭係咪用超市泥種?
回復

grand 發表於 2010-11-24 12:23:15 |顯示全部樓層
菜行邊到有呀,我種芥蘭D泥都係花墟買嫁一大包買,我重在農場羅左D有機泥,盆底加左肥料(有骨粉同花生夫.
回復

SSL200507 發表於 2010-11-24 14:29:39 |顯示全部樓層
回復 848# chayote

Where is 芥菜籽 and 太子餐廳?  Do they only sell seeds?  
回復

chayote 發表於 2010-11-25 09:40:09 |顯示全部樓層

回復 849# grand
因為種野最好用德國泥,果d先夠營養,放d相睇下
回復

chayote 發表於 2010-11-25 09:44:44 |顯示全部樓層
回復 850# SSL200507
係花墟,你聽過森記未?就係係森記隔離
回復

SSL200507 發表於 2010-11-25 09:49:00 |顯示全部樓層
回復 852# chayote

I know 森記 and that shop you mentioned should be on 1/F.  Right?  

Thank you.
回復

grand 發表於 2010-11-25 15:20:29 |顯示全部樓層
如果買德國泥噤洗唔洗再加其他泥同沙呀?
回復

Aileena 發表於 2010-11-28 11:30:50 |顯示全部樓層
Hi 文哥仔, 我見你芥蘭 生菜都用苗盤, 一粒種子一格, 咁咪要好多苗盤囉? 邊有咁多地方擺呀?
回復

chayote 發表於 2010-11-28 22:28:30 |顯示全部樓層
回復 853# SSL200507
係,就係在一樓
回復

chayote 發表於 2010-11-28 23:24:43 |顯示全部樓層
回復 854# grand
應該不用,德國泥本身好有營養(都係廣叔話比我先知)
回復

chayote 發表於 2010-11-28 23:29:07 |顯示全部樓層
回復 855# Aileena
我只係用一個苗盆,擺窗台,夠位la!
回復

chayote 發表於 2010-11-28 23:52:52 |顯示全部樓層
今次大爸個新加坡老友蕃來HK做野,上埋來參觀
話甘快又有3兄中水芥蘭收成,第一次種,5識剪邊part,又要廣叔幫拖

上次101010播種幸存的吹波遲蘿蔔開始吹波,d吹波遲蘿蔔有好多葉點泥,要"省夾"
"省夾"後的葉,廣叔教我將d葉用鹽yip,yip完就係"雪菜"

評分

查看全部評分

回復

chayote 發表於 2010-11-29 00:07:23 |顯示全部樓層
整完田,同廣叔吹水,吹吹下天黑

途中廣叔講左好多野
原來有好多田友開"外掛",佢地有天台露台種野,有d田友擴展領土到下面緣庭園/政府的社區園圃,問廣叔囉苗/囉種子/買泥
當然我冇份la!
仲講左個真人真事的笑話
有人種吹波遲蘿蔔,一見吹波遲蘿蔔吹波就即刻蚊左來食
回復