作者: Kidder 發表于 2009-1-29 13:42:16
1061 15

我的花睇黎快要謝了,已經試過換泥,但情況都係一樣,怎麼辦?
oneonewe 發表於 2009-1-29 13:44:21 |顯示全部樓層
盆太大
把外圍的葉子cut走
可能爛根了
你用咩植料?
回復

Kidder 發表於 2009-1-29 13:58:26 |顯示全部樓層
2# oneonewe

其實整個過程係咁:
大約一個月前花開始冇精神,之後打開泥土見到根已經轉啡色,所以兩星期前就把他們切了再換新泥,但到現在一直未有好轉...
我是用包裝好的紫羅蘭泥和加入約三分一小珠石來種植的...
回復

oneonewe 發表於 2009-1-29 14:00:36 |顯示全部樓層
2# oneonewe

其實整個過程係咁:
大約一個月前花開始冇精神,之後打開泥土見到根已經轉啡色,所以兩星期前就把他們切了再換新泥,但到現在一直未有好轉...
我是用包裝好的紫羅蘭泥和加入約三分一小珠石來種植的... ...
Kidder 發表於 2009-1-29 13:58

我建議先將外圍軟掉了的葉子cut走
把莖上轉啡色爛了的都cut走
再換細盆種
回復

小君 發表於 2009-1-29 14:31:22 |顯示全部樓層
不可淋水。应喷水。
回復

Kidder 發表於 2009-1-29 15:55:43 |顯示全部樓層
5# 小君

噴水有什麼要注意嗎? 只要泥面就可以嗎?
回復

jellyfishy 發表於 2009-1-29 16:04:59 |顯示全部樓層
俾著我會cut 頭, 淨係要頭一輪葉, 重新下泥, 呢個天氣夠涼, 放佢入保濕箱保濕, 個多星期就會醒番晒, 仲會生根.
你爬爬文會知多一點如何照顧它的.
回復

cotychan 發表於 2009-1-29 21:11:29 |顯示全部樓層
CUT根之後要放入保溫箱先得,你係未無放呀,佢無根會吸唔到水.
噴水?噴濕個葉芯會爛芯,無得救o架!
回復

shushucandy 發表於 2009-1-29 21:47:41 |顯示全部樓層
cut頭切得晤乾淨,佢個樣已經好牙煙。
重新cut過啦,記得放佢入保濕箱保濕。
回復

sammy 發表於 2009-1-29 21:53:01 |顯示全部樓層
凶多吉少, 一係細菌已入侵, 一係根爛導致吸收不良, 葉子軟垂, 如果是後者, 保濕養根的方法是可行的
回復

Fleur 發表於 2009-1-29 23:01:41 |顯示全部樓層
俾著我會cut 頭, 淨係要頭一輪葉, 重新下泥, 呢個天氣夠涼, 放佢入保濕箱保濕, 個多星期就會醒番晒, 仲會生根.
你爬爬文會知多一點如何照顧它的.
jellyfishy 發表於 2009-1-29 16:04

同意以上做法, 但我會做多重功夫. 我會cut頭後用"活力液"開水浸2個小時 in order to let the leaves absorb water first.  Let it stem dry and then put them in soil.....(suddenly cannot type chinese!)
回復

小君 發表於 2009-1-30 13:22:23 |顯示全部樓層
6# Kidder

因刚cUt头还沒有根只要泥湿涧,葉面上的水珠可用纸巾抺干只是不要太阳直晒,我自己是这樣做的。
回復

小君 發表於 2009-1-30 13:26:20 |顯示全部樓層
cUt头后有沒有用hi-FreSh粉?
回復

孖吉 發表於 2009-1-30 14:00:33 |顯示全部樓層
好多初種的都以為植物一定要由下向上吸水,
但係你諗吓,棵 av 有部份根死左都軟成咁,如果 cut 頭後冇晒根,棵 av 點吸水?

cut 頭後最好的護理唔係俾濕泥佢,而係放入保濕箱,大約 1-2 日經葉面己可以令佢吸返足夠水份,令佢有足夠水份等出根
如果只係靠泥的水份,佢未出根呢兩個星期都會缺水,一個唔小心重乾埋添!

好多人以為高濕環境會易死,唔係架,我就算插葉或者植株焗兩個月都冇事,重種得好好添!
反而植缺水,弱重易俾 d 菌乘虛而入 ...
回復

Kidder 發表於 2009-1-30 16:51:58 |顯示全部樓層
14# marcuslee

原來如此,已經嘗試Cut頭放入保濕箱了,希望快d好返啦
多謝哂大家!!
回復

爱哥 發表於 2009-1-30 16:56:02 |顯示全部樓層
肯定是烂根了。处理好了,应该没有问题。
回復