無主人既啡色poodle

作者: carlo 發表于 2009-1-25 04:21:55
2421 15
SORRY..網友Lucky媽執到Poodle1隻,借個位一用 :

急!!!沙田博康村有無人唔見左隻啡色貴婦poodle呀?????

求救!!!

我今日晚上約11時係沙田博康村7仔到見到一隻無主人既啡色poodle, 男仔, 我估佢1-2歲, 因為佢好百yim.

因為佢走左入7仔, 售貨員打電話報左警. 無幾耐就有警察黎.

我同警察一路跟住佢成個幾鐘, 最後有對好好人既情侶俾左隻狗繩我地. 我地捉到佢. 但隻poodle叻到咬斷左條繩......

依家隻狗狗俾警察帶左返田心警局. 有個好衰既警察 (編號21641)話好快就會人道毀滅.....

我搵左好多friend都無辨法幫到手, 希望大家想想辦法....
avery 發表於 2009-1-25 10:21:15 |顯示全部樓層
哼 ~ 果D正有牌爛仔 ~
回復

BANANA 發表於 2009-1-25 13:14:31 |顯示全部樓層
唔係灰色來嗎
回復

四少 發表於 2009-1-25 13:56:11 |顯示全部樓層
點解你地無人暫時收留佢先
佢依家係差館, 除左佢本身晶片主人, 應該無人可以帶佢走
回復

claudiatang 發表於 2009-1-25 21:58:04 |顯示全部樓層
唉﹗最心痛見到這種消息。希望憑晶片可以找到那混蛋,然後重罰。
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-1-26 23:36:22 |顯示全部樓層
我估佢應該冇晶片,如果唔係點會周街放,又一個不負責任的人
回復

vivi 發表於 2009-1-26 23:59:49 |顯示全部樓層
佢主人可能帶佢去過7仔喎
狗狗一定好想搵返主人, 所以去返主人同佢去過的地方
狗狗好可憐呀, 一定好驚啦
回復

四少 發表於 2009-2-11 21:34:59 |顯示全部樓層
依家點 ... KUNO 想領養小狗 ....
回復

carlo 發表於 2009-2-12 02:47:00 |顯示全部樓層
SORRY ! 唔記得 UPDATE 添 !  SORRY SORRY !
轉寄 :結果 -
1月29日最新消息:
狗房叫我地今日可以去接番佢. 但因為我冒認我係佢主人, 狗房會出傳票句我地遺棄動物....我打電話去愛協問過, 最高好似係10萬及入獄1年...on my god....
我打電話去saa及HK dog resure都問過, 我地只好打番去狗房講番實情, 排隊轉做領養手續. I am very sorry that未能今日救番佢出黎.....因為之前都有人排緊領養呢隻poodle. 希望排得早既人真係真心對狗狗啦...
另留意領養費$605, 另每日食住費$40. 狗狗須在2010年1月再打針.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1月27日最新消息:
我都留左自己既電話俾狗房, 我估我係第一個領養者. 我係扮我自己係佢既狗主. 雖然隻狗有晶片, 但狗房做完家訪同打電話俾登記晶片既人都搵唔到. 留左幾次message都唔覆狗房. 狗房會安排出掛號信俾登記個個人. 但狗房今晚打電話俾我地, 話唔係好想留隻狗係到. 我已把相片send給他們以便確認我係狗主(扮係狗主). 希望佢地明天會再搵我啦
各位有心領養既朋友, 請留意領回狗狗的費用須要自付的, around $1000左右 (扣留費6百, 另每日$40"房租"). 我可以先接狗狗到我相熟的pet shop沖涼涼. 而且為了確保狗狗真的會找到真心的主人. 我可能會要求會面及家訪. 以確保狗狗安全.
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8956961

係果度有果 日有入幫手既 警察 留言添 , 真係覺得 INTERNET 好偉大呀 !
回復

BANANA 發表於 2009-2-12 15:36:06 |顯示全部樓層
poodle 實好多人要啦
回復

sammyzoe 發表於 2009-2-12 16:40:44 |顯示全部樓層
之前朋友試過,
同佢地講係主人(但其實唔係),
同佢解釋話狗狗突然脫蠅跑失唔見左佢,
而唔係遺棄佢,
咁漁處就收左扣費同房租就放狗喇,
無告佢喎,
之後再同狗狗rehome.
回復

claudiatang 發表於 2009-2-12 17:03:17 |顯示全部樓層
如果狗狗有晶片的話就不能冒認了。
回復

carlo 發表於 2009-2-13 01:50:10 |顯示全部樓層
之前朋友試過,
同佢地講係主人(但其實唔係),
同佢解釋話狗狗突然脫蠅跑失唔見左佢,
而唔係遺棄佢,
咁漁處就收左扣費同房租就放狗喇,
無告佢喎,
之後再同狗狗rehome. ...
sammyzoe 發表於 2009-2-12 16:40

當時已經有義工立即去左幫狗狗 ,  thank you !
回復

carlo 發表於 2009-2-13 01:51:01 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2009-2-12 17:03

咁就要作故仔啦 !
回復

四少 發表於 2009-2-13 20:24:53 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2009-2-12 17:03

晶片 ... 可有辦法去除 ... 不過要專業人士做 ...
其實 ... 早知帶走佢先, 再去相熟 petshop or vet 查晶片 ...
可惜, 已報警被帶走 ...
回復

bonbonpig 發表於 2009-2-19 15:14:41 |顯示全部樓層
點解咁衰架~個d正衰人黎架~
希望可以快d拎到佢返黎啦~
回復