作者: cck07123 發表于 2009-1-25 01:03:32
4045 28

分享巴西龜仔一隻,仲係BB,養左好幾個月
事先講明,唔係自己無諗清楚先養,而係家中有D事
覺得自己唔應該再養
希望好心人收留

有興趣請PM我
THX
keroppihung 發表於 2009-1-25 04:40:11 |顯示全部樓層
我可以要啊~
回復

s20051179 發表於 2009-1-25 11:45:51 |顯示全部樓層
遲了……
回復

pauline 發表於 2009-1-25 11:54:06 |顯示全部樓層
龜都有得分享
回復

heiheimama 發表於 2009-1-25 13:07:39 |顯示全部樓層
為了小龜著想,我覺得此分享不應先到先得.分享者可以問問登記朋友的背景,找到最好的人家才分出去.~
回復

clairewan 發表於 2009-1-25 13:39:05 |顯示全部樓層
我有pm過你..
我想知小龜有幾大隻?是男是女?
回復

cck07123 發表於 2009-1-25 14:40:41 |顯示全部樓層
暫時有幾位回覆
或者我係度講多少少
龜由頭到尾大概4.2cm長
肛門係龜殼入面
圖片隻龜訓左覺,所以好彊咁,但佢好健康架,請放心
因為家中老人家好有情緒,d盆栽己經被佢破壞晒,
我担心龜龜都會出事,所以想讓俾人

希媽講得啱,我想佢找到好主人,所以我都想各位分享下養龜心得我先俾佢
我呢幾日可能唔得閒上網,但我會盡快回覆
我可以送埋龜箱同暖管
thx
回復

clairewan 發表於 2009-1-25 15:20:49 |顯示全部樓層
之前有養過兩隻巴西龜, 一隻就係自來龜, 係屋企樓下路邊發現.. 另外一隻係第1隻死之前朋友送的..
兩隻龜都分別養咗超過六年.. 期間曾以龜糧, 魚糧甚至紅蟲餵飼, 最後發現魚糧和紅蟲最為容易消化, 所以一直以此為食糧
第1隻自來龜返到屋企已身長13cm左右,故此並沒有放箱飼養, 而係俾佢周屋爬.. 我屋企人有教導佢專有位置(廁所)去大小二便, 而佢亦好快學識..
直到幾年之後已經身長21cm.. 好健康好大隻..
我龜食糧除魚糧同紅蟲外, 亦喜歡食雜食..例如菜同蝦,仲有蕉同榴槤 (當然並不適用於所有龜,不過個別龜會有偏好)
活動方面, 我喜歡執石塊給他玩..以及爬.. 層層疊石頭可以增加趣味..

請以pm聯絡..
回復

s20051179 發表於 2009-1-25 17:35:35 |顯示全部樓層

我之前養過幾隻BB巴西龜.......
d巴西龜唔可以餵得太多......
最緊要係得閒比佢曬下太陽......
如果唔係佢個殼會好軟(軟殼病)
又唔可以比佢唔浸水(個殼會太乾)
浸水呢.......都唔可以太耐
個殼都係會變軟......
食個方面就要盡量比佢食乾糧
食紅蟲唔係唔得
要當紅蟲係龜既零食
食得太多會有好多屎屎\./
(有排清呀=~=)
但係如果你剛剛買左隻龜仔而佢又唔多想食你d糧
就可以試下比少少紅蟲佢食.....慢慢黎
\冬天就最好唔好買龜啦,有龜都唔好餵野食(要冬眠)
因為龜唔係好受得冷
記得要開暖管(巴西龜呀嗎~)
要得閒比佢爬下
等佢無咁悶.....
比佢爬下石係好好既活動
回復

cck07123 發表於 2009-1-25 18:11:51 |顯示全部樓層
兩位可以影下你地既龜龜照同佢既生長環境嗎?
回復

keroppihung 發表於 2009-1-25 18:30:43 |顯示全部樓層

我自身有經濟能力養牠,養龜超過10年,屋企現有一隻金錢兩隻草龜...
仲有追加一隻傻貓,全部都可以有相為証,兩隻草龜都係收養回來!
(於uwant forum人地都係知道哂我屋企環境....之前仲有為小龜寫了幾篇生活文章)
家中全人都十分愛龜,由其我最得閒既老豆....(仲有傻貓得閒"看"著牠)
日照率露台白天超過8個鐘(唔係西斜)小龜主食為小魚小蝦同a+plus龜糧!
(餵紅蟲係會另水變臭同埋軟殼架!!!!)
全部健康,同埋有時我會自己用貓罐頭整大餐餵牠們的!

細隻時的模樣

細隻時的模樣

正宗金錢龜大佬,在我家超過10年了

正宗金錢龜大佬,在我家超過10年了

而家大隻左好多,超健康啊~

而家大隻左好多,超健康啊~

有大也有小

有大也有小
回復

s20051179 發表於 2009-1-25 19:00:27 |顯示全部樓層
睇到keroppihung d龜咁健康........
不如送比keroppihung啦~
我相信佢養得好過我.......
回復

keroppihung 發表於 2009-1-25 19:06:50 |顯示全部樓層
千其唔好咁講~@@我都只係講講我愛龜心得~
要唔要只係其次架咋~因為而家兩隻草龜岩岩先夾左缸!
有地方空出來先至考慮,我當然有考慮到自己屋企日照位置先架~^_^
回復

s20051179 發表於 2009-1-25 20:21:30 |顯示全部樓層
如果你無位…我後補…
回復

keroppihung 發表於 2009-1-25 23:30:46 |顯示全部樓層
14# s20051179

你屋企有無露台呀?有日照地方龜龜都健康好多架~其實暖管同燈都係輔助,
龜係需要太陽多一d,我呀叔係花園到整左個龜塘養龜,d龜大得超快耶~
回復

s20051179 發表於 2009-1-26 11:35:28 |顯示全部樓層
有…,不過熱天唔可以放太久,我試過有隻小龜放太耐曬死了…
回復

kelvinkou 發表於 2009-1-26 13:37:08 |顯示全部樓層
暫時有幾位回覆
或者我係度講多少少
龜由頭到尾大概4.2cm長
肛門係龜殼入面
圖片隻龜訓左覺,所以好彊咁,但佢好健康架,請放心
因為家中老人家好有情緒,d盆栽己經被佢破壞晒,
我担心龜龜都會出事,所以想讓俾人

...
cck07123 發表於 2009-1-25 02:40 PM

老人家有情緒? 發你"脾四"? @@
你話佢破壞晒d 盆栽?! 好得人驚咁喎! 唔會咁忍心連龜都搵嚟出氣啩?!
回復

keroppihung 發表於 2009-1-26 21:19:29 |顯示全部樓層
17# kelvinkou

對啊~有無做過危害小龜既事呀?係唔係你太過擔心咋??
回復

keroppihung 發表於 2009-1-26 21:27:40 |顯示全部樓層
16# s20051179

你放係哂到太陽位置之餘仲要整埋遮陰位,同埋水要夠多(巴西龜都唔可以太多水)
佢熱就走番落水架~至於我屋企日照率高....唔係西斜,太陽光即使炎夏係唔太熱,
所以係唔會整死D龜,至於其實存在住一個問題,就係青苔喇~不過巳經解決了~,因為
我每次洗缸時都會刮去餵我公司D蝦.....^_^
回復

s20051179 發表於 2009-1-27 11:34:35 |顯示全部樓層
..........
回復

12下一頁