你是否都市有機人?

作者: 青青河邊草 發表于 2009-1-23 16:09:50
1159 4
想了解一下你是否都市有機人, 例如:崇尚有機飲食習慣, 吃有機菜,有機米....

我平時好少出制吃飯, 吃糙米多年, 好像香港沒什麼健康餐廳, 有時出外吃飯都沒什麼選擇.
kelvinkou 發表於 2009-1-23 17:38:12 |顯示全部樓層
我都是半個"有機人", 起碼我種嘢唔用化學肥料, 改用有機的...
但係食物就很難下下都有機, 畢竟有機生意難做, 同埋暫時都唔係十分普遍, 咩都要有機先食, 一定會餓死!
你只買有機食物嗎?
回復

duckling 發表於 2009-1-24 13:17:30 |顯示全部樓層
思想有機,行動半機喇!想食及買有機食物,可以交流一下。如果想出街食飯,睇下你去邊頭,香港供應全有機食店就較少,不過都有不少提供有機選擇!當然,自己煮就最好!
回復

青青河邊草 發表於 2009-1-30 20:50:41 |顯示全部樓層
我都是半個"有機人", 起碼我種嘢唔用化學肥料, 改用有機的...
但係食物就很難下下都有機, 畢竟有機生意難做, 同埋暫時都唔係十分普遍, 咩都要有機先食, 一定會餓死!
你只買有機食物嗎? ...
kelvinkou 發表於 2009-1-23 17:38

我只是部分買有機, 畢竟"有機"兩字太昂貴了, 而且香港人對飲食不講究, 健康食品不多,也許是沒市場, 而台灣就領先很多.

你是住村屋嗎,可以有地方種野?

我就很懷念兒時在鄉下自給自足的生活, 種菜,捉魚蝦,釣青蛙....可好玩了.
回復

青青河邊草 發表於 2009-1-30 20:54:14 |顯示全部樓層
思想有機,行動半機喇!想食及買有機食物,可以交流一下。如果想出街食飯,睇下你去邊頭,香港供應全有機食店就較少,不過都有不少提供有機選擇!當然,自己煮就最好! ...
duckling 發表於 2009-1-24 13:17

對, 我也是思想有機, 行動半機, 我平時在點點綠買有機食物. 基本上,香港大部分餐廳的食物都不健康, 對於加工食品,如腸仔,餐肉,煎炸東西一律不吃, 所以, 我基本上都是自己煮,盡可能吃新鮮食物.
回復