不知名球根花

作者: PSC 發表于 2009-1-20 21:03:41
1807 8
o係花墟某花店用$10買o左三粒唔同款o既細球根,其中一粒種o左兩個月左右就有花開喇!
仲以為會長到好高至會有花開,點知原來3吋高就有花開,o的花仲好靚o潻.
不過都知係咩花名,總之好快就有花啦!

carmen 發表於 2009-1-20 21:25:03 |顯示全部樓層
係珊瑚蘭呀~!
回復

KUNO 發表於 2009-1-20 21:26:22 |顯示全部樓層
Crocus vernus 'Pickwick'  番紅花'匹克威克'
回復

carmen 發表於 2009-1-20 21:32:53 |顯示全部樓層
其實珊瑚蘭同番紅花一唔一樣架??
回復

PSC 發表於 2009-1-20 21:54:35 |顯示全部樓層

原來係Crocus vernus 'Pickwick'  

另外,想請教,(球根花新手)
如果o的花開完花之後o的葉係咪會枯死o家?
跟住係咪仲繼續種等另一支新支出呢?
回復

KUNO 發表於 2009-1-20 22:03:09 |顯示全部樓層
其實珊瑚蘭同番紅花一唔一樣架??
carmen 發表於 20/1/2009 21:32

珊瑚蘭?係呀!
不過只係旺角花墟啲人自己亂叫亂作去尼咖咋!叫叫吓就當咗係真囉!
依家基本上喺花墟問人邊啲係番紅花嘅話,冇幾多個識答你.
回復

carmen 發表於 2009-1-20 22:08:24 |顯示全部樓層
其實之前見過joke_k_d種既! 都係叫番紅花,
之後去花墟買既時候, 無啦粒又見到佢叫珊瑚蘭...
所以真係有d混亂...
回復

KUNO 發表於 2009-1-20 22:16:30 |顯示全部樓層
原來係Crocus vernus 'Pickwick'  

另外,想請教,(球根花新手)
如果o的花開完花之後o的葉係咪會枯死o家?
跟住係咪仲繼續種等另一支新支出呢?
PSC 發表於 20/1/2009 21:54

在我家種植的大部份每球至少可以開兩至三朵花.
但礙於香港在春節過後氣溫就會上升至不適合它生長的溫度,且它對溫度變化很敏感,故此它會在球莖還未成熟之前就停止生長同時進入休眠期.
所以一般在香港沒有使用控溫系統支持下的環境中種植的話,是很難再培育出正常的開花球,所以開花之後的球莖都只有報銷.
回復

PSC 發表於 2009-1-20 23:43:38 |顯示全部樓層
8# KUNO

明白o西!
Thx!
回復