作者: carmen 發表于 2009-1-20 16:57:21
15827 145
carmen 發表於 2009-1-28 22:31:56 |顯示全部樓層

係新年前, 朋友買左盆風信子比我,
今日都開花啦!
不過佢d花真係爆得好離譜,
直頭多到我眼都花埋!
我數過啦, 一共有13菖花! 勁呀!!
回復

carmen 發表於 2009-1-28 22:36:45 |顯示全部樓層

另外, 今日返左office, 發現番紅花都開左啦!
真係好靚, 靚過白花既番紅花九十幾條街!
睇住佢個樣, 簡直有d迷失既感覺...
點解d線條可以咁幼細架? 幼細到唔係好真實咁!
仲有葡萄風信子都開得好齊整!!
回復

黃臉婆 發表於 2009-1-29 09:08:33 |顯示全部樓層
http://f20.yahoofs.com/hkblog/c3nIKeuAHwTmRPKFTkMEB_enEQA-_11/blog/ap_20090128055359661.jpg.jpg?ib_____DC_Sv5WbJ
http://f20.yahoofs.com/hkblog/c3 ... p_20090128055415603 ...
carmen 發表於 2009-1-28 22:31

嘩!好犀利啊!有13菖花咁勁香囉?
回復

wilson 發表於 2009-1-29 10:51:14 |顯示全部樓層
好美 !
回復

may.sun 發表於 2009-1-29 13:06:39 |顯示全部樓層
全部都好靚,原來葡萄風信子開左d花仔好似鈴鈴,好美呀
回復

YIN 發表於 2009-1-29 13:52:04 |顯示全部樓層
你既葡萄風信子真係好吸引.我都想買一棵.
回復

YIN 發表於 2009-1-29 13:52:27 |顯示全部樓層
不如分享一下你種既心得.
回復

carmen 發表於 2009-1-29 19:26:23 |顯示全部樓層
多謝大家支持呀, 其實都無乜心得分享,
只係唔係日日淋水, 有時隔日, 有時隔幾日先淋一次,
因為怕佢會爛根,
不過今年我打算將呢13菖風信子養球,
睇下下年種唔種得返!!!

至於根本葡萄風信子就好粗生,
唔洗點理, 佢都會開花比你睇,
如果換個大d既盆, 佢仲會不停咁行小球,
所以一d都唔難!

呢d就係我舊年幫d葡萄風信子換左個大盆既結果,
佢就不停咁生小球, 生下生下生左咁多囉!
收球果時我只係加左d乾既水苔入個zip-lock bag度,
就咁雪入雪柜喳!
不過其實好似唔雪都得架!
回復

may.sun 發表於 2009-1-29 21:52:36 |顯示全部樓層
多謝大家支持呀, 其實都無乜心得分享,
只係唔係日日淋水, 有時隔日, 有時隔幾日先淋一次,
因為怕佢會爛根,
不過今年我打算將呢13菖風信子養球,
睇下下年種唔種得返!!!

至於根本葡萄風信子就好粗生,
唔洗點理, 佢 ...
carmen 發表於 2009-1-29 19:26

好大棚wor~~
回復

seed 發表於 2009-1-29 23:25:25 |顯示全部樓層
嘩~~~~ d花種得好靚呀^^,
仲生到咁多球球, 勁!
回復

lameric 發表於 2009-1-30 00:29:17 |顯示全部樓層
wow! Carmen 啲花花真係好靚呀,多謝你分享咁多心得俾我哋呀!

我都忍咗兩年,今年終於買咗綿棗兒呀! 希望養到球球明年再開花啦!而家我得閒得滯每天幫佢啲新開嘅花花授粉添呀! HAHA..
回復

carmen 發表於 2009-1-30 00:30:29 |顯示全部樓層

Bellevalia Dubia 開花啦, 好得意, 剛剛開的係粉藍色,

開左果d就變左深紫色!

今日終於得閒整蟹爪水仙, 雖然遲左d, 但係都叫做有得練習下!

不過我覺得今年自己介得唔係咁好, 因為好多都介得深左,

可能係唔夠精神啦~ 希望下年會介得好d!
回復

carmen 發表於 2009-1-30 00:33:04 |顯示全部樓層
wow! Carmen 啲花花真係好靚呀,多謝你分享咁多心得俾我哋呀!

我都忍咗兩年,今年終於買咗綿棗兒呀! 希望養到球球明年再開花啦!而家我得閒得滯每天幫佢啲新開嘅花花授粉添呀! HAHA.. ...
lameric 發表於 2009-1-30 00:29

下~ 你就好啦~ 得閒幫佢地授粉...
我日日返工返到死咁滯,
而家個黑眼圈仲勁過安安佳佳呀...
回復

carmen 發表於 2009-1-30 00:36:50 |顯示全部樓層
嘩!好犀利啊!有13菖花咁勁香囉?
黃臉婆 發表於 2009-1-29 09:08

都幾勁架佢d味, 不過我覺得百合花香d唧!
回復

Tony 發表於 2009-1-30 00:41:11 |顯示全部樓層

我都忍咗兩年,今年終於買咗綿棗兒呀! 希望養到球球明年再開花啦!而家我得閒得滯每天幫佢啲新開嘅花花授粉添呀! HAHA.. ...
lameric 發表於 2009-1-30 00:29

五代~我都有買綿棗兒喎~
回復

lameric 發表於 2009-1-30 01:50:48 |顯示全部樓層
通通! 我知啦... 一齊交流吓啦!
回復

carmen 發表於 2009-1-30 10:52:38 |顯示全部樓層
係呀... post相來看看吧!
回復

黃臉婆 發表於 2009-1-30 23:14:55 |顯示全部樓層
Carmen多謝你分享心得。
原來葡萄風信子咁容易種家喎,等我下年又試下種先。
回復

carmen 發表於 2009-1-31 20:28:49 |顯示全部樓層
其實我開始種果時, 都未黎園藝館,
我記得我果時已經好鍾意種野,
但係有時種死左d野又唔知點解,
成日都誤打誤撞, 後黎黎左呢度睇下人地d經驗,
先知道原來自己錯左係邊度,
慢慢越黎越享受園藝既樂趣囉!
回復

carmen 發表於 2009-1-31 20:31:01 |顯示全部樓層
今日見到13菖花的風信子有兩隻蜜蜂不停採蜜,
唔知佢結唔結得成籽呢?
未見過風信子結籽個樣,
唔知係咪同葡萄風信子差唔多呢?!
回復