我的房客們

關閉 [複製鏈接]
作者: maks 發表于 2009-1-18 00:02:30
1395 12
上論壇常常見到各位花友都會興高釆烈的討論和分享,大家的熱情都感染了我!經過個多月的栽培,我想是時候向大家介紹一下我的「房客」!
家樂花小姐

風信子小姐,唔夠高,有點擔心…

水仙小姐…又太高了,未出花

香水百合,加油呀!

蟹爪蘭,從公司摘回來的枝,杆插了個多月,但好像軟軟的…不知何解?

小花Lum

繡球花小姐

酢醬草小朋友

酢醬雙嬌!

暫時係咁多啦!可能遲點又有新房客加入!

評分

查看全部評分

vincentma 發表於 2009-1-18 06:16:39 |顯示全部樓層
Maks,歡迎加入,我都係上左呢個網,園藝興趣愈來愈大架,大家討論下,我都係咁學到D野!
我鍾情你既繡球花,好健康啊!我由小苗種起,都有3.5月,都未有花!我都唔知出黎會係 mud野顏色,好似等開估咁。
家樂家都好靚呀。祈待你新房客 D post呀!
回復

JenniferC 發表於 2009-1-18 12:52:33 |顯示全部樓層
那個…百合好像日照不足有點徒長…
回復

maks 發表於 2009-1-18 20:55:09 |顯示全部樓層
Jennifer:所以現在早上盡可能都會將百合移到有太陽晒到的地方!
Vincentma: 很開心可以在這裡與大家分享,我也在很多前輩身上學到很多知識呢!見到大家種的花草太美麗,自己都忍不住要種,現在越種越多!

另外,今日發現風信子未夠高,但已開始開花了!有點擔心會爆花!
回復

maks 發表於 2009-1-18 21:21:39 |顯示全部樓層
Jennifer:所以現在早上盡可能都會將百合移到有太陽晒到的地方!
Vincentma: 很開心可以在這裡與大家分享,我也在很多前輩身上學到很多知識呢!見到大家種的花草太美麗,自己都忍不住要種,現在越種越多!

另外,今日發現風信子未夠高,但已開始開花了!有點擔心會爆花!
回復

yuwaiman 發表於 2009-1-19 07:37:32 |顯示全部樓層
蟹爪蘭俾多d太陽佢, 唔好咁多水, 佢好粗生架, 實會好靚女架, 你放心啦
回復

CarolTse 發表於 2009-1-20 04:10:19 |顯示全部樓層
maks你好呀!! welcome!

唔駛驚風信子既花唔夠高喎, 我果棵都係咁, 生咁長唔靚喎! 佢會遲d就生長少少架喇!!
回復

maks 發表於 2009-2-8 12:21:12 |顯示全部樓層
祝各位花友一個遲來的『新年快樂!』
新年後一直忙到甩肺,終於有時間update下我房客的近況…

首先show show 酢醬小朋友的春裝

其他遲點再post…呀~~~
回復

maks 發表於 2009-2-8 21:07:45 |顯示全部樓層
至於風信子小姐,好可惜地因為唔夠高而出現夾箭。

正當我以為風小姐開完花謝左,完成歷史任務…原來「柳暗花明又一村」,遺下BB風信子!(圈住的是殘駭。)

於是就幫佢洗白白,試下用水養住。

蟹爪小姐終於開花啦!*靚靚*

另一花Lum

好啦!介紹下D新房客:蕃薯花小姐

近鏡:

重有「盆裡的波兒」,好可愛呀!雖然壽命好短,但都忍唔住買左!

波兒、波兒,盆裡的波兒…

好啦,播映完畢,多謝各位!
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-8 21:59:08 |顯示全部樓層
蕃薯花小姐係咪食得個d番薯嚟架 ?
回復

maks 發表於 2009-2-8 22:42:32 |顯示全部樓層
我都唔知喎,因為買返來時係貼住「蕃薯花」三個字。應該唔係由蕃薯種出來吧…
回復

maks 發表於 2009-3-6 13:09:17 |顯示全部樓層
花友們!唉~~個百合好似長頸鹿咁,又瘦又長…無計,因為近排無乜陽光,加上環境問題…依家都唔知點好…不如送比種到百合的花友好嗎?
回復

maks 發表於 2009-3-6 13:15:10 |顯示全部樓層
加入有玉女小姐,有點擔心養唔大…同大家Say 個Hi先!

開前…好似外星怪物

嬌滴滴~~

大頭
回復