我的 Iris Danfordiae & Iris Harmony (開花照 photo update 2009.02.10)

作者: rickycat930 發表于 2009-1-16 12:20:55
2439 11

我的 Iris Danfordiae & Iris Harmony 大部份球根都已經發芽啦
前面用透明沙律盒座底的兩盆是連泥及盆一齊雪的, 12月中時已發現在雪櫃內已經發芽, 待1/1雪足60日才解凍
其餘的五盆先只雪球根, 於聖誕時下盆再雪至11/1才解凍, 解凍時只得4粒剛發芽, 昨晚數一數, 已經有11粒發左芽, 3粒仲生長得很快, 可以追到之前先解凍的兩盆的高度
上年在繽x買過一盆現成的種, 記得個盆上的牌教不好種在給陽光直曬的位置, 現時全放在沒有陽光照到的位置種植, 待再長高些時, 移放到較光猛的散光充足位置種植 希望種得到開花啦

rickycat930 發表於 2009-2-9 13:32:55 |顯示全部樓層
今朝有一朵開花啦
回復

rickycat930 發表於 2009-2-10 14:12:37 |顯示全部樓層
昨日朵 Harmony 開晒啦

...又有另外一朵出花啦

回復

hiroko 發表於 2009-12-6 00:54:15 |顯示全部樓層
Wa, 好勁呀, 可唔可以教我o地一o的令到佢開花o即心得?

Many thanks, Ricky.
回復

BANANA 發表於 2009-12-6 16:49:43 |顯示全部樓層
我無雪就來泥tim..........完了
回復

caca826 發表於 2009-12-7 23:08:42 |顯示全部樓層
你o既Iris 好靚呀~add14icon

請問Iris 幾高先開花呢~~
我果d 好高............已經放左o係最光o既window 邊了~
但都有成差唔多30cm 高.....~
回復

KUNO 發表於 2009-12-7 23:46:33 |顯示全部樓層
你o既Iris 好靚呀~

請問Iris 幾高先開花呢~~
我果d 好高............已經放左o係最光o既window  ...
caca826 發表於 7/12/2009 23:08

你種嘅會唔會係荷蘭鳶尾呀?
兩種唔同咖喎!
回復

caca826 發表於 2009-12-8 21:58:33 |顯示全部樓層
你種嘅會唔會係荷蘭鳶尾呀?
兩種唔同咖喎!
KUNO 發表於 2009-12-7 23:46

aiyo...我o係bun bun 買架..
無寫低個名tim~add14icon

如果係荷蘭鳶尾~咁會係幾高先開花呢~?
回復

KUNO 發表於 2009-12-8 23:17:12 |顯示全部樓層
aiyo...我o係bun bun 買架..
無寫低個名tim~

如果係荷蘭鳶尾~咁會係幾高先開花呢~? ...
caca826 發表於 8/12/2009 21:58

有30cm高都差唔多會開花咖喇!
回復

blue123965 發表於 2010-1-24 17:25:38 |顯示全部樓層
我第一次種花(Iris harmony),可以從第一個step開始教我嗎??我不知什麼放入雪櫃雪.什麼消毒???可以教教我嗎??
回復

blue123965 發表於 2010-1-24 17:26:29 |顯示全部樓層
要買d咩???
回復

rickycat930 發表於 2010-1-25 12:25:24 |顯示全部樓層
你買的是球根還是已種了落盆的成花?

如是近期花墟有售的已種落盆及有泥的成花是不用雪的,
只要種植於家中陰涼通風位置便可, 不宜曬太陽,
及待泥面乾才淋水, 淋水太多及種植位置不通風會引至爛球.

如是還未種下盆的球根.... 現時才開始作冷凍處理則可能太遲了
因現時已經接近一月尾, 如再放入雪櫃進行兩個月的冷凍處理的話,
解凍時已經是三月份了, 再加上種植時間, 香港天氣到時已經開始轉熱,
種植適溫最好在20度以下, 如現時的天氣.
回復