sos急急急....問....會炒架

作者: 小公主 發表于 2009-1-16 10:48:49
2026 7
公司近日買咗唔知咩蘭花,由於老闆唔想開得快死得快!所以放到公司最凍&二手煙地帶,開始畀我發現d lum黃黃地,請大家幫幫忙,給我詳細的培植方法??
freddywongdy 發表於 2009-1-16 11:30:50 |顯示全部樓層
睇下係咪對正個冷氣口? 係就最好移開小小啦!
仲有D植料要保持濕潤!
不過如果個見個蕾黃左多數都開唔到嫁啦!
Anyway! 個老細為左盆花開唔到咁微不足道就炒人!
o黎間公司做唔做都吧啦!
回復

wilson 發表於 2009-1-16 17:43:38 |顯示全部樓層
睇下係咪對正個冷氣口? 係就最好移開小小啦!
仲有D植料要保持濕潤!
不過如果個見個蕾黃左多數都開唔到嫁啦!
Anyway! 個老細為左盆花開唔到咁微不足道就炒人!
o黎間公司做唔做都吧啦! ...
freddywongdy 發表於 2009-1-16 11:30

做生意始終講意頭, 況且而家個市咁............唔係話走就走呵 !

現在最重要係增加空氣濕度, 可以在植物四周噴水(常春藤)以增加空氣濕度.
還有品種亦有其問題, 例如大部份來說白花最襟開.
回復

sammy 發表於 2009-1-16 21:16:51 |顯示全部樓層
二手煙仲要落窗簾暗無天日, 消苞好自然丫
回復

geoffrey 發表於 2009-1-17 01:09:04 |顯示全部樓層
1.可能太寒冷,2.空氣太乾,3.最大可能澆過水,
回復

小公主 發表於 2009-2-5 15:11:03 |顯示全部樓層
好開心呀放完假,公司d蘭花無謝!老闆見倒都好開心,重私人醒多一封大利是
但又有一問題??   
我棵係咩蘭花?
澆水多/少??(因為好多同事都都見意少水,而我就每逢泥乾畀水)加上放年假前同佢地釣鹽水咁畀水佢!所以先無死到.
出哂花後我要在那位置落剪才再出花呢??
回復

kwanyeehui 發表於 2009-2-5 15:30:12 |顯示全部樓層

開完一趟花, 算吧啦! 叫老細送左比您.
下年再買過, 橫豎出公數.
辦公室好難再種起花. 與陽光, 空氣, 施肥, 供水有關.
拿返屋企自己慢慢舞.
回復

Purple 發表於 2009-2-5 17:30:12 |顯示全部樓層
你相中的是蝴蠂蘭,如果冇記錯叫千葉公主,蝴蠂蘭屬於洋蘭。
唔係幾明你話泥乾就畀水?種蝴蠂蘭係用水苔,唔係用泥喎!開花期間,如果想佢襟開啲,啲確係要少水,通常花店話用噴水壺噴濕水苔,不要用水淋到濕透。
花朵謝了一朵就剪一朵,全部謝了要成枝花梗剪去,係葉腋出花梗處落手。要重新栽培到再開花不是三言兩語講得完,建議多爬文。
回復