彈牙手打墨魚丸 - 濠苑麵家

作者: seasonsjoe 發表于 2009-1-16 06:46:30
2313 7
日頭剛收,天寒地凍的傍晚來臨,寒意儼如萬兵攻城;剛巧經過濠苑,沒想太多就轉進去...
既然氣溫劇降就點碗高卡的麵食配料吧........饞嘴的藉口罷了..嘻!

雞腸墨魚膠丸伊麵:
墨魚膠丸?名字有點陌生,原來店內用作分別手打和一般墨魚丸;既然有得選擇當然...手打!
打起的墨魚膠中刻意混入墨魚碎粒,食起來增加咬感,挑剔的就是有點微腥味.
平時點雞腸的時候,多數以伊麵作麵底,原因它相比蛋幼/粗麵更能吸收碗中的雞油,味道更豐腴!
...高卡..保暖嘛.............

及弟粥:
配料不作介紹了,注意力留在粥底吧!
下了瑤柱烹調香軟綿滑,我想這已概括了這個粥底了;再加碟油菜心,完成這傍晚的胃子工程!

八王爺 發表於 2009-1-16 08:01:48 |顯示全部樓層
鳮腸 ....... 唔係自己家裏整,都係唔放心。

始終都係 「屎」嘢黎!
回復

kelvinkou 發表於 2009-1-28 23:25:48 |顯示全部樓層
濠苑麵家喺邊ga?
好想試下佢d 墨魚膠丸~
回復

cross 發表於 2009-1-28 23:29:40 |顯示全部樓層
鳮腸 ....... 唔係自己家裏整,都係唔放心。

始終都係 「屎」嘢黎!
八王爺 發表於 2009-1-16 08:01

一定係..冇咁乾淨
好似豬腸..媽媽一整整好鬼耐..出面邊有咁好心機
我宜家出街都唔敢食紫菜湯..
上次係街食完咬到d咬唔到o既野..係個口一扲出黎..
似係毛髮..仲要係發菜咁曲曲地...頂頂頂
回復

kelvinkou 發表於 2009-1-29 00:46:16 |顯示全部樓層
一定係..冇咁乾淨
好似豬腸..媽媽一整整好鬼耐..出面邊有咁好心機
我宜家出街都唔敢食紫菜湯..
上次係街食完咬到d咬唔到o既野..係個口一扲出黎..
似係毛髮..仲要係發菜咁曲曲地...頂頂頂 ...
cross 發表於 2009-1-28 11:29 PM

嘩, 好唔掂喎~ 暈~
回復

cross 發表於 2009-2-4 17:50:27 |顯示全部樓層
嘩, 好唔掂喎~ 暈~
kelvinkou 發表於 2009-1-29 00:46

我連嘈佢都唔想嘈
總之冇第二次就是
回復

kwanyeehui 發表於 2009-2-4 18:18:08 |顯示全部樓層
去香港仔掃墓, 我會去食山窿魚蛋.
去銅鑼灣就去文輝食墨丸河.
去中環就去羅富記食粥/水餃麵.
或者上麥奀記, 雲吞成隻蝦做, 魚球又超大個.
回復

亞實 發表於 2009-2-4 18:21:16 |顯示全部樓層
去香港仔掃墓, 我會去食山窿魚蛋.
去銅鑼灣就去文輝食墨丸河.
去中環就去羅富記食粥/水餃麵.
或者上麥奀記, 雲吞成隻蝦做, 魚球又超大個.
kwanyeehui 發表於 2009-2-4 18:18

麥奀記又貴又細碗, 好似$3X
竟然係茶樓碗仔咁大碗, 一啖食完 !!!
回復