街貓2

作者: claudiatang 發表于 2009-1-13 09:25:11
3431 20

IMG_0122 (Medium).JPG
這是前年餵飼的另一批貓咪,也許和現時這批有血緣關也說不定。有隻三色貓很可愛﹗
vivi 發表於 2009-1-13 09:29:12 |顯示全部樓層
天氣那麼冷
貓咪怎麼樣??
回復

claudiatang 發表於 2009-1-13 09:38:04 |顯示全部樓層
牠們都會躲在鄰家的戶外櫃底或渠道內。這兩天有隻貓沒有出來開餐,有些擔心。
因為平日牠們一聽到我落車的腳步聲就會出來等食。不知是天冷睡到不願起身或是.......反正我都會放糧在碗內給牠們。但見不著有些擔心。
回復

claudiatang 發表於 2009-1-13 09:41:59 |顯示全部樓層
IMG_0130 (Medium).JPG
這是前年餵飼的另一批貓咪,也許和現時這批有血緣關也說不定。有隻三色貓很可愛﹗
claudiatang 發表於 2009-1-13 09:25

這隻也很可愛。很文靜的樣子。
回復

vivi 發表於 2009-1-13 12:30:22 |顯示全部樓層
我有時見到d貓貓係街冇人理
都有衝動想抱佢地返屋企
不過........唉
回復

claudiatang 發表於 2009-1-13 13:25:18 |顯示全部樓層
唉,大家都有同感。養不勝養。有時見牠們受了傷但又捉不到牠們去看獸醫。試過一次,好幾年前有隻雄貓受了傷,我試著替牠洗傷口,牠又肯喎,但最後也不知所踪。只能盡人事。賣飼料的店主有告誡我別餵太多,會惹人嫌。但見牠在叫又不忍心啊﹗其實牠們都很可愛的。天氣好的時候,貓媽媽帶了一窩小貓在草地玩,教牠們捕捉的技巧,小貓都各自玩,有些在草地打滾、有些玩追雀,有些玩媽媽的尾巴。很多時看著牠們就謀殺了我不少時間。家貓就沒有這份悠閒了。
有一次有隻貓在樓下隻狗的狗屋內生BB,碰上那天打風,想幫都不知如何著手。又試過幾隻小貓跌落沙井,貓媽在上面乾著急,我和我家老爺費了九牛二虎之力才將牠們救上來。呵,又好氣又好笑﹗這麼多年都不知餵了幾代貓貓了,初時還清楚那隻是那隻,後來都搞混了。
回復

藍天使 發表於 2009-1-13 14:59:50 |顯示全部樓層
我自己有養貓但係我唔明點解d 人要餵街貓.  你越係餵佢地, 佢地既數量就越黎越多.  咁喜歡貓貓點解唔抱返屋企養.  夜晚d 街貓不停叫春真係令人不勝奇煩.
回復

claudiatang 發表於 2009-1-13 15:43:40 |顯示全部樓層
VIVI,你對藍天使的想法有什麼意見﹗
回復

vivi 發表於 2009-1-13 21:48:05 |顯示全部樓層
VIVI,你對藍天使的想法有什麼意見﹗
claudiatang 發表於 2009-1-13 15:43

其實每件事都有多方面呢
有那麼多流浪貓狗, 根源又是什麼呢, 唉!!!

餵流浪貓狗的人是出自愛心, 其實也想抱回家, 讓小貓小狗有個家, 可惜, 香港的地方少, 自己又怎去照顧那麼多小動物
還記得早前在元朗還是什麼地方, 一位婆婆為了小動物, 好好地找了一個地方, 可惜換來的是一場大火
當然為什麼要放火, 原因是什麼, 大家都不知道吧!!

如果我說:
有些人要到寵物店, 用數千元, 甚至更多的金錢去買一隻寵物回家, 是對, 還是不對??
為什麼不到有關機構領養??
為什麼不把流浪的抱回家??

事實, 流浪貓的叫聲也實在使人煩躁, 這可以致電愛護動物協會尋求解決辦法呢!!

如果, 沒有被遺棄的.......

請不要再把小生命遺棄了, 可以嗎!!!!
回復

藍天使 發表於 2009-1-14 09:05:22 |顯示全部樓層
Excuse me,  原來呢個係私人既topic, 真係唔好意思.
回復

claudiatang 發表於 2009-1-14 09:10:38 |顯示全部樓層
VIVI,講得好﹗道出了愛動物人士的心聲﹗
回復

vivi 發表於 2009-1-14 13:49:22 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=25429

明珠台 "pearl report" 講 animal welfare
明珠台, 講, animal, welfare
明珠台 "pearl report" 講 animal welfare 包括 動物法例 , TNR , 流浪貓狗 , 私人樓飼養犬隻條例 , 無良繁殖場 and pet shops 做成 hidden abuse , 遺棄多/繁殖多/買狗多/領養少等社會問題 ...
節目重播日期 :  
星期二(今晚)  13/1/2009   1:15am
星期六  17/1/2009  中午 12:15pm
(明珠台)

CARLO 極力推薦! 大家記住睇啦~
回復

曇花一現 發表於 2009-1-21 16:05:19 |顯示全部樓層
其實餵食都係一刻溫飽
絕育真正有效控制數量及叫春滋擾
但流浪動物警覺性高...好難埋身  

屋企附近的街貓
回復

carlo 發表於 2009-1-21 17:10:03 |顯示全部樓層
唉,大家都有同感。養不勝養。有時見牠們受了傷但又捉不到牠們去看獸醫。試過一次,好幾年前有隻雄貓受了傷,我試著替牠洗傷口,牠又肯喎,但最後也不知所踪。只能盡人事。賣飼料的店主有告誡我別餵太多,會惹人嫌。 ...
claudiatang 發表於 2009-1-13 13:25

您都照顧得佢地好好 , 我明既 !  
佢地做左 DESEX 未呀 ?  搵 義工 幫妳捉佢地 DESEX 好唔好 ?  我無惡意架 , 只係 8 掛架咋 .  如果流浪貓狗去搵麥花那既何醫生 , 您話係幫流浪貓 , 亞泰家姐 CARLO 介紹 , 會平 D !
回復

carlo 發表於 2009-1-21 17:12:45 |顯示全部樓層
我有時見到d貓貓係街冇人理
都有衝動想抱佢地返屋企
不過........唉
vivi 發表於 2009-1-13 12:30

妳真係有興趣 ? 幫吓手呀 ! http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/article?mid=26979  純純 & 飛飛 好乖架 !
回復

carlo 發表於 2009-1-21 17:14:54 |顯示全部樓層
我自己有養貓但係我唔明點解d 人要餵街貓.  你越係餵佢地, 佢地既數量就越黎越多.  咁喜歡貓貓點解唔抱返屋企養.  夜晚d 街貓不停叫春真係令人不勝奇煩. ...
藍天使 發表於 2009-1-13 14:59

好多義工每晚都做緊野 , 帶貓貓去 DESEX , 如果妳有興趣都可以幫手架 !
回復

carlo 發表於 2009-1-21 17:18:46 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=25429

明珠台 "pearl report" 講 animal welfare
明珠台, 講, animal, welfare
明珠台 "pearl report" 講 animal welfare 包括 動物法例 , TNR , 流浪貓狗 , 私人樓飼養犬 ...
vivi 發表於 2009-1-14 13:49

我只係希望多 D 人可以了解 , 唔好去討厭佢地 , 應該去幫佢地 , 咁先可以和平共處

已經有片睇啦 ! http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/article?mid=32937
回復

vivi 發表於 2009-1-21 22:54:27 |顯示全部樓層
妳真係有興趣 ? 幫吓手呀 ! http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/article?mid=26979  純純 & 飛飛 好乖架 !
carlo 發表於 2009-1-21 17:12

唉, 我家有隻貓貓啦
我一個人照顧唔到再多啦
貓貓快D搵到屋企就好啦
回復

carlo 發表於 2009-1-22 02:54:54 |顯示全部樓層
唉, 我家有隻貓貓啦
我一個人照顧唔到再多啦
貓貓快D搵到屋企就好啦
vivi 發表於 2009-1-21 22:54

thank you 您 !  可唔可以幫我轉寄呀 ?   THANK YOU !
回復

vivi 發表於 2009-1-22 09:10:37 |顯示全部樓層
thank you 您 !  可唔可以幫我轉寄呀 ?   THANK YOU !
carlo 發表於 2009-1-22 02:54

好呀好呀
回復

12下一頁