邊度 盆菜 好味? 想外賣自取

作者: 八王爺 發表于 2009-1-12 12:08:23
48865 24
今年想偷懶,新春外賣個盆菜食。

請問邊树好味? 價錢唔係問題。
RainbowNg 發表於 2010-1-15 18:47:56 |顯示全部樓層
我好鍾意食盆菜, 試過好多間。 元朗, 美心, 大家樂的都ok! 鴻星超難食, 最好食係永豐, 好味又不太油膩。

永豐美食服務顧問公司
http://www.everrich.hk/
電話:
2718 6373
2341 5055
傳真:        2718 6001
電郵:        [email protected]
回復

Ulrica 發表於 2010-1-15 19:14:33 |顯示全部樓層
我在2005年食過一間30年老字號的盆菜好好味, 平常我食量/食慾不大,
那次真的很好味而吃了很多, 照片如下, 但已隔幾年了. 如有興趣, 請打電話問清楚食材資料

萬里緣盆菜專門店 TEL: 24775724
元朗安寧路地下 (大榮華酒樓斜對面)
回復

八王爺 發表於 2010-1-15 23:23:16 |顯示全部樓層
哈 ... 去年的帖 又翻出來了。

忘了去年吃了哪一家! 不過,今年可以試吓 Ulrica 介召的。
謝謝。
回復

孖吉 發表於 2010-1-16 09:24:28 |顯示全部樓層
客家盆菜當然好味,唔係酒樓d所謂 "矜貴" 盆菜可比 add10icon
回復

貓后 發表於 2010-1-16 18:59:47 |顯示全部樓層
哈 ... 去年的帖 又翻出來了。

忘了去年吃了哪一家! 不過,今年可以試吓 Ulrica 介召的。
謝謝。 ...
八王爺 發表於 2010-1-15 23:23

王爷,那間我都食好,好好味架,但過節勁多人囉,可以的話提早訂都ok
回復

比得大帝 發表於 2010-1-18 09:20:02 |顯示全部樓層
不過買盆菜要小心
大部份賣盆菜的都是一個月前做好, 然後雪起, 賣時才弄熱加菜
如果到時才做, 根本做唔切
回復

孖吉 發表於 2010-1-18 09:55:54 |顯示全部樓層
不過買盆菜要小心
大部份賣盆菜的都是一個月前做好, 然後雪起, 賣時才弄熱加菜
如果到時才做, 根本做唔切 ...
比得大帝 發表於 2010-1-18 09:20

雪成個月?咁個雪柜咪可以行個人入去咁大?咁係咪唔好幫襯大集團咁解?add12icon
回復

八王爺 發表於 2010-1-18 10:17:15 |顯示全部樓層
客家盆菜唔會咁掛,聽聞佢地清早3點幾起身煮喎!

大集團就好難講。不過,我都識人係 大x活做厨,佢都話自己公司啲出品真係唔得架
回復

比得大帝 發表於 2010-1-18 11:02:46 |顯示全部樓層
大快樂的又驚佢過期
細細間的又驚佢處理得唔好

王爺, 你煮得一手好菜, 不如自己郁手啦
回復

八王爺 發表於 2010-1-18 11:54:20 |顯示全部樓層
自己郁手唔係唔得,但係靚門鱔魚干 唔知邊度有,好難搵!
除非自己晒埋!
回復

比得大帝 發表於 2010-1-18 12:08:14 |顯示全部樓層
乜要門鱔魚嘅咩, 大家樂咁多款都冇用門鱔魚
我記得果時某圍村村長請食盆菜, 都冇哩味嘢
回復

八王爺 發表於 2010-1-18 12:10:27 |顯示全部樓層
無哩味嘢就唔夠正宗喇!
回復

孖吉 發表於 2010-1-18 12:18:10 |顯示全部樓層
乜要門鱔魚嘅咩, 大家樂咁多款都冇用門鱔魚
我記得果時某圍村村長請食盆菜, 都冇哩味嘢 ...
比得大帝 發表於 2010-1-18 12:08

圍村應該有,大快餐店果 d 同一般酒樓果 d 係佢地自由創作,王爺話齋,唔正宗。

另外,係門鱔乾,唔係門鱔魚,係咪你食左自己唔知呀?
回復

比得大帝 發表於 2010-1-18 12:19:47 |顯示全部樓層
如果門鱔乾, 咁就真係食咗都唔知嘞
回復

八王爺 發表於 2010-1-18 12:48:54 |顯示全部樓層
門鱔魚乾 = 門鱔乾,我驚大家唔明,打多個魚字。真係多舊魚!

哩個門鱔乾真係難尋呀! 因為依家已經好少本地漁民晒魚乾了。
或者要搵人訂貨先有人做。
回復

tongtony 發表於 2010-1-18 20:37:54 |顯示全部樓層
門鱔魚乾 = 門鱔乾,我驚大家唔明,打多個魚字。真係多舊魚!

哩個門鱔乾真係難尋呀! 因為依家已經好 ...
八王爺 發表於 2010-1-18 12:48

果然識食.add4icon
回復

比得大帝 發表於 2010-1-18 21:00:50 |顯示全部樓層
打冷舖乜唔係門鱔咩
回復

八王爺 發表於 2010-1-18 22:00:02 |顯示全部樓層
?? 果啲唔係乾喎!!
回復

andyman 發表於 2010-1-19 17:13:56 |顯示全部樓層

哩個門鱔乾真係難尋呀! 因為依家已經好 ...
八王爺 發表於 2010-1-18 12:48

上水街市有賣, 不過都幾貴
回復

12下一頁