請問這個是入於多肉植物嗎?

作者: seed 發表于 2009-1-12 08:40:09
2168 6
老板話同種仙人掌咁種,
所以唔知係米入於多肉類別
謝謝!
090109 plants 020 (Small).jpg
090109 plants 021 (Small).jpg
090109 plants 022 (Small).jpg
090109 plants 023 (Small).jpg
wong 發表於 2009-1-12 13:45:50 |顯示全部樓層
Massonia???亂估....
回復

KUNO 發表於 2009-1-12 14:08:57 |顯示全部樓層
老板話同種仙人掌咁種,
所以唔知係米入於多肉類別
謝謝!
seed 發表於 12/1/2009 08:40

這看來應該是Massonia pustulata,是屬於風信子科的球植植物,也有很多多肉愛好者也把它歸納為多肉植物.
今次又在哪裡買到的喔?我也有另一品種,都快開花了!
回復

seed 發表於 2009-1-12 18:19:17 |顯示全部樓層
謝謝wong & KUNO板主^^
原來這個是入球根類, 我曾挖開過d泥少少, 但見唔到有球球, 仲以為真的是多肉類tim

嘻~~ 是我用咗30蚊從朋友那裡買回來的 所以叫佢做老板鬧着玩, 並不是真的老板呀
回復

KUNO 發表於 2009-1-12 21:43:11 |顯示全部樓層
原來這個是入球根類, 我曾挖開過d泥少少, 但見唔到有球球, 仲以為真的是多肉類tim

嘻~~ 是我用咗30蚊從朋友那裡買回來的 所以叫佢做老板鬧着玩, 並不是真的老板呀 ...
seed 發表於 12/1/2009 18:19

$30就真係超值啦!
如果陽光充足可以再種得更加靚,佢最吸引人就係佢嘅葉片特別構造.
回復

seed 發表於 2009-1-13 14:33:27 |顯示全部樓層
噫... 我初時還諗住出20蚊咋 , 因為見棵草快死快死咁樣....
不過就是覺得d葉子摸起來佷得意, 中間d花雖然謝晒, 但都好有趣
諗住30=生實, 好意頭d
原來是平了, 睇來又要請我朋友食一餐了
回復

budd0007 發表於 2009-1-13 20:32:40 |顯示全部樓層

嘻~~ 是我用咗30蚊從朋友那裡買回來的 所以叫佢做老板鬧着玩, 並不是真的老板呀 ...
seed 發表於 2009-1-12 18:19

邊度有咁好既老闆???
回復