和記寬頻好抵死

作者: 比得大帝 發表于 2009-1-8 11:57:53
1739 13
用開和記寬頻, 快到期就打電話上去問佢有乜新plan, 佢quote出嚟好似169, 總之有減過
行街見到和記寬頻, 又問佢, 佢話新plan有優惠 139, 於是我取消咗個舊plan, 叫我太太開個新plan
過咗兩日和記打電話來問我點解取消個plan, 是否價錢問題, 可以俾個"挽留價"119我

我當場鬧佢: 你哋係唔係抵死, 我唔走你唔俾個好價, 我走咗你才出個好plan, 我見到今次原來都係和記轉和記才接受你哩個"挽留價", 如果我轉咗另一間, 我一定唔回頭

提醒各位: 不論用邊間, 約快到期, 唔駛求佢減價, 係唔係都submit個取消合約入去, 佢自然會乸住個好價找你.
oneonewe 發表於 2009-1-8 12:13:00 |顯示全部樓層
而家間間都係咁做生意o架啦
回復

lammanfung 發表於 2009-1-8 12:15:12 |顯示全部樓層
PCCW也是一樣,我已經電話和上網都取消了‥‥
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-1-8 12:15:57 |顯示全部樓層
但係和記好抵死架,我老細不柳都用開,都冇減個價,上個月又打比佢要續約,但我老細呢個月要搬屋,叫佢查有冇線,個陣佢托塔都話有啦,咁就續左18個月,到而家真係搬啦,佢就話線未鋪到,呢餐有排攪喇~~~
回復

lammanfung 發表於 2009-1-8 12:16:32 |顯示全部樓層
我手電是用1010,約未過期前已找我「講數」。
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-1-8 12:29:10 |顯示全部樓層
但我用123/1010 ok喎 $58/1100分鐘連乜鬼隧道費,接收係好d,尤其向公司同屋企,其他台都收得唔好
回復

oneonewe 發表於 2009-1-8 13:03:58 |顯示全部樓層
我屋企只有網上行同i-cable有覆蓋
焗住用
回復

cross 發表於 2009-1-8 14:21:24 |顯示全部樓層
咩公司都係分幾段咁做
第一段可能係同d客講宜家經營成本高左要加少少或者係用其他一d都冇用o既禮品取代價錢o既優惠
有d客怕煩或者冇格價會做
然後唔肯做或搵唔到就落第二段
維持現狀
由於有d客有格過價.通常呢d野(電話.上網等)只會愈黎愈平所以都有客唔做
就到第三段
接近市價
跟番出面o既價錢優惠
「都係同出面差唔多姐嘛.用開冇咩野嘛續埋佢囉」
最後就係第四段
比出面平d
「呢個價唔係個個都有嫁..特選客戶先有咋」
回復

比得大帝 發表於 2009-1-12 14:47:15 |顯示全部樓層
PCCW 就識做嘞
我個手機快到期, 佢就寄信嚟話俾個好價叫我續約
回復

cross 發表於 2009-1-12 15:19:20 |顯示全部樓層
PCCW 就識做嘞
我個手機快到期, 佢就寄信嚟話俾個好價叫我續約
Peter 發表於 2009-1-12 14:47

好價?
$33/850min?
回復

比得大帝 發表於 2009-1-12 15:32:28 |顯示全部樓層
$35/850min 18個月送 $100, 即係 $29.45//850min
回復

cross 發表於 2009-1-12 15:35:06 |顯示全部樓層
$35/850min 18個月送 $100, 即係 $29.45//850min
Peter 發表於 2009-1-12 15:32

peter兄..小弟提一提
你問清係唔係合約期十八個月內都係free $12
因為..有d係得一年咋之後要你比番嫁淨低果半年要35+12姐係47
回復

比得大帝 發表於 2009-1-12 16:41:00 |顯示全部樓層
peter兄..小弟提一提
你問清係唔係合約期十八個月內都係free $12
因為..有d係得一年咋之後要你比番嫁淨低果半年要35+12姐係47
cross 發表於 2009-1-12 15:35

你講果 $12 係唔係隧道費?
我依家個約係$45全包, 話明續約緊係同樣包下去啦, 除外佢有清楚寫明只包12個月

佢寄嚟封信好簡單, 差不多係話: 續18個月包850分鐘, 飛線, 隧道........., 冇話甚麼12個月, 甚麼18個月

不過你提醒, 我回家都會望多眼, 謝謝你
回復

cross 發表於 2009-1-12 17:32:13 |顯示全部樓層
睇pm...
係囉再唔係打去問囉
回復