石灰 五金鋪個d 得唔得架?同埋漁農處堆肥問題

作者: ferrarif38 發表于 2009-1-8 09:44:25
7629 26
我想買石灰係塊地到,太酸了
五金鋪既得唔得架?如果唔得應該去邊到買 唔該晒

同埋漁農處堆肥  28721621  佢係唔係有推肥可以買?

唔該晒咁多位
亞實 發表於 2009-1-8 10:13:11 |顯示全部樓層
我睇漁農處的網頁, 係話可以在五金鋪買石灰的
回復

ferrarif38 發表於 2009-1-8 10:23:17 |顯示全部樓層
唔該晒你 石灰好似有分生同熟 我驚買錯 生好似好危險
回復

ChrisTsui 發表於 2009-1-25 02:25:55 |顯示全部樓層
花墟森x有園藝用o既石灰賣~
回復

llaus 發表於 2009-1-25 06:30:30 |顯示全部樓層
要買石炭呀!!!
回復

llaus 發表於 2009-1-25 06:35:19 |顯示全部樓層
如泥土唔多,可試加入蛋殼
多就加入木碳,或燒過禾草,樹皮,
回復

pauline 發表於 2009-1-25 10:36:45 |顯示全部樓層
ferrarif38 , 你咁多花, 好似25kg一袋, 好死重的, 你10蚊10蚊買好, 而肥料, 你pm我, 要去菜聯買的. or call我
回復

rayrayhn 發表於 2009-1-30 14:27:34 |顯示全部樓層
其實不一定用石灰粉來改變泥土酸鹼度,用燒烤炭灰效果亦不錯。炭灰鉀肥對根植物很有幫助。
回復

ChrisTsui 發表於 2009-1-30 15:12:09 |顯示全部樓層
5# llaus
阿蛙 ~
生石灰同熟石灰有乜o野唔同o架?
我o係森x買o個包,只係寫住園藝用石灰,憑外表點睇係生定熟呀?
回復

草民 發表於 2009-1-30 15:25:10 |顯示全部樓層
我記得用貝殼、珊瑚加炭燒三兩日就會變生石灰,
生石灰加水會產生高熱,之後就係熟石灰喇。
回復

ChrisTsui 發表於 2009-1-30 15:34:44 |顯示全部樓層
10# 草民
原來係咁
咁即係熟石灰唔可以o係屋企diy~
回復

草民 發表於 2009-1-30 15:40:24 |顯示全部樓層
10# 草民
原來係咁
咁即係熟石灰唔可以o係屋企diy~
ChrisTsui 發表於 2009-1-30 15:34

所謂高熱,係對植物黎講,可將生石灰攤薄灑水,降溫後就係熟石灰,溫度都係得幾十度0者。
回復

ChrisTsui 發表於 2009-1-30 16:31:35 |顯示全部樓層
12# 草民
哦...原來如此,又識多樣o野~
多謝草民兄~
回復

kelvinkou 發表於 2009-1-30 21:04:57 |顯示全部樓層
生石灰其實係 CaO
生石灰與水的化學反應為: CaO + H2O -> Ca(OH)2 + energy
而Ca(OH)2 就是所謂的熟石灰
熟石灰之所以能夠中和酸鹼度, 是因為當中的OH group 能與各種酸裏的H+ 結合產生H2O, 即是水, 水的酸鹼度是7, 所以會提高過低的酸鹼度。
因為生石灰CaO都無OH 呢個group, 所以唔會和酸形成H2O, 那就不能中和泥土裏的酸了。
如果落了生石灰落泥, 一淋水d生石灰一定會同d 水react, 同時放出熱力, 咁棵嘢實會被"燒"親~
回復

小寶 發表於 2009-1-31 01:18:27 |顯示全部樓層
石灰仲有另一功能: 就係殺菌, 咁平又好用的東西, 點可以唔用呀?!
回復

llaus 發表於 2009-1-31 06:02:52 |顯示全部樓層
生石灰其實係 CaO
生石灰與水的化學反應為: CaO + H2O -> Ca(OH)2 + energy
熟石灰之所以能夠中和酸鹼度、是因為當中的OH group 能與各種酸裏的H+ 結合產生H2O、即是水、水的酸鹼度是7、 ...
kelvinkou 發表於 2009-1-30 21:04

加左熟石灰會唔會變高鈣呢???
回復

爬牆虎 發表於 2009-1-31 08:33:06 |顯示全部樓層
生石灰其實係 CaO
熟石灰之所以能夠中和酸鹼度, 是因為當中的OH group 能與各種酸裏的H+ 結合產生H2O, 即是水, 水的酸鹼度是7,  ...
kelvinkou 發表於 2009-1-30 21:04

多謝Calvin, 實在獲益良多。
咁你估曾經濕過既熟石灰,哂番乾後仲可唔可以用黎中和酸性呢。
我咁問係因為上年係田擺咗幾包石灰,但連續既大雨整濕咗佢地。
我就將佢地哂番乾,想睇吓仲用唔用得。
回復

llaus 發表於 2009-1-31 08:37:09 |顯示全部樓層
Ca(OH)2 唔會轉返轉頭啦
=熟石灰唔會轉回生石灰啦
當然可以用得啦
回復

sandylam 發表於 2009-1-31 14:04:05 |顯示全部樓層
原來係咁~
我想問大家用咩黎檢查酸鹼度架?
回復

kelvinkou 發表於 2009-1-31 14:26:36 |顯示全部樓層
加左熟石灰會唔會變高鈣呢???
llaus 發表於 2009-1-31 06:02 AM

我認為會同時加鈣(Ca)落泥! 淋水時, Ca(OH)2 (s) 會溶於水中, 形成兩種ions(離子): Ca 2+ (aq)和 OH- (aq)
Ca 2+ (aq)可以跟住植物根部吸水時一齊吸埋入植物內, 所以落熟石灰等於幫棵植物補埋鈣!哈哈!
有無諗過如果落得大多Ca(OH)2 的話, 會形成過多的OH-, 因為OH- 越多, pH 值就越高, 大過7就表示泥土呈鹼性了嗎!?
但係原來Ca(OH)2 在水的溶解性比較低, 唔會一次過產生過多的OH-, 所以對保護土地也保護植物, 不會容易形成過鹼土壤!
回復

12下一頁