再戰豬仔前準備......@@

作者: GaBrIeLyEaH 發表于 2009-1-8 00:14:59
1801 11
小弟好耐之前係魚街買左盆常見個隻豬籠草....
養左年幾左右....生得好快同好多籠.....
一直都見X紛久唔久會反一種好大型ge豬籠草....
咁見自己個隻都Ok....買左盆Nepenthes Miranda......
開頭都OK......但係大約2-3個月開始枯/黑......
新葉又冇生長......最後死左..........
有冇C兄可提供資料.....@@
我只知自己犯左一個嚴重錯誤....就係狂落肥.......
因為之前個隻豬籠草我都係狂落肥....但係生得好快....咁我以為一樣.....
這是主要原因ma?./.......會唔會是唔夠陽光?>?....因為我放廁所......濕氣重....>.<
只係近3-4點(西斜)照到少少.......同埋我噴水噴到個籠有問題ma?.?....
因為亦都聽說過噴水只係噴葉面.............
唔好意C.....比較多問題...................唔該...^^

P.S.有冇C兄知除左X紛邊到有Nepenthes Miranda買?.?....我問過....過左年之後都有機會有........
我想買黎過年...- -v........
Exodus 發表於 2009-1-8 01:54:26 |顯示全部樓層
再戰就咪種Miranda la
回復

oneonewe 發表於 2009-1-8 02:25:39 |顯示全部樓層
再戰就咪種Miranda la
Exodus 發表於 2009-1-8 01:54

why ar?
回復

dryfish 發表於 2009-1-8 18:17:54 |顯示全部樓層
開頭都OK......但係大約2-3個月開始枯/黑......
新葉又冇生長......最後死左..........
有冇C兄可提供資料.....@@
GaBrIeLyEaH 發表於 2009-1-8 00:14

得兩句,好難知佢點死個喎...

放廁所的話,Miranda就唔係好適合
其實佢對光的需求量都唔低架
最好就唔好放廁所啦

仲有,Miranda噴水噴邊都冇問題
唔洗咁驚

仲有,你提供一下你屋企種野ge環境會好好多,
如果唔係都唔知點俾advice你

最後,點解要再戰Miranda呢?靚咩?
回復

Exodus 發表於 2009-1-8 23:04:22 |顯示全部樓層
因為大把野靚過Miranda......雖然我唔太鍾意豬
回復

oneonewe 發表於 2009-1-8 23:19:25 |顯示全部樓層
例如呢?
回復

infinity 發表於 2009-1-9 00:03:51 |顯示全部樓層
5# Exodus

各花入各眼o者
回復

GaBrIeLyEaH 發表於 2009-1-9 00:32:39 |顯示全部樓層
THX Q all....^^
點解唔好養Miranda ar?./.....我鐘意D比較大型ge豬籠草.....我都見過左好多豬仔都好靚......
但係小弟以經有4個魚缸......唔可以種太多植物....唔係比人鬧死....所以只係養一株大型種ge豬籠草...
屋企可能有4個魚缸......所以自己係冬天ge感覺上冇外面咁乾......或者只係心理...= ="
不過之前個盆日日都有係葉面噴水.......4-5日會施水......同時會施水肥..不過以家知道後唔會再施肥.....
另外窗口面對西面....所以下午時間會比較多陽光......今次再種會放近窗邊.......

另外如果C兄們唔建議我養Miranda....咁有乜大型種ge豬籠草香港搵到?>?.......
唔該曬...^^
回復

dryfish 發表於 2009-1-9 17:23:16 |顯示全部樓層
THX Q all....^^
點解唔好養Miranda ar?./.....我鐘意D比較大型ge豬籠草.....我都見過左好多豬仔都好靚......
但係小弟以經有4個魚缸......唔可以種太多植物....唔係比人鬧死....所以只係養一株大型種ge豬籠草...
屋 ...
GaBrIeLyEaH 發表於 2009-1-9 00:32

其實大部分豬籠草都唔係細架...
你仲有好多可以選擇

有乜大型種ge豬籠草香港搵到?
其實買黎買去都係"o係"花墟到買.
你可以去上生/森記/benfun睇下
maybe你可以問下D玩家,睇下人地有冇野賣.
回復

Exodus 發表於 2009-1-9 20:20:57 |顯示全部樓層
wa擺明就係有錢人(仔)....
其實有個魚缸
用黎種豬係最好的, 當然要係大缸, toilet點濕都唔夠缸咁高空氣濕度ar
我估呢度好多玩家都有唔同既豬提供

>各花入各眼o者
我只係好客觀咁講, 隨便講northiana二刺綠蘋果豬都夠殺, 仲好大添
如果呢個世界個個都各花入各眼既
就無需要任何評審, 根本無度量衡可言原地踏步
無錯市場野係平靚正
但當一個人玩到去對自己有d 要求時就已經滿足唔到
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nepenthes_species <-建議一看
回復

infinity 發表於 2009-1-10 00:53:11 |顯示全部樓層
只是閒話一句,不用太大意,也無需介懷。
回復

avery 發表於 2009-1-10 21:19:41 |顯示全部樓層
種咩鬼 Miranda ~ 大把野又靚又好種 ~ 不過如果你要又平又靚就 ... sorry ~
回復