新植國蘭瓶苗問題???

作者: ryan 發表于 2009-1-6 23:50:05
1678 6

新植國蘭瓶苗十日後發現有以下問:
1) 可否分別到是咩種名?
2) 植料用 蘭石:樹皮:MON 骨 = 3:1:1, 呢個比例會否太乾?
3) 2~3 日左右淋透水或成盆浸水幾分鐘, 水位至盆邊緣, 澆水方法有無問題
4) 葉尖變啡乾, 是否天氣乾燥環境濕度低所致?
5) 最外層包裹株身個D葉開始轉黃, 見D成株個個位好多都係又乾又啡色0既, 咁係咪正常?
6) 全日放露台全日有散射光, 足夠或太多?

因相片較大, 未能上傳但會處理後加
BANANA 發表於 2009-1-7 15:59:00 |顯示全部樓層
我知少少
新植最好唔好淋水住,等一個禮拜先淋,比D時間佢生根
4)焦尖好多理由,太乾太濕,唔通風等等。我到而家都唔知點解我d蘭會焦尖
5係咪講葉腳,係就正常
回復

ryan 發表於 2009-1-7 18:48:10 |顯示全部樓層

今日將d相resize 左, 加相..............點睇???
有無多d人分享下呀?
回復

kelvin 發表於 2009-1-7 19:05:36 |顯示全部樓層
呢種野好難搞架
回復

Exodus 發表於 2009-1-7 19:18:38 |顯示全部樓層
邊有人冬天先黎出瓶架??
仲要咁乾
回復

ryan 發表於 2009-1-7 20:34:01 |顯示全部樓層

5# Exodus

下~我都唔知個喎, 賣個人話係出瓶0既, 我又唔識, 咁打算試下架咋
原來呢d天氣唔啱出瓶架?! 咁我都種緊啦, 無法, 謂有盡力囉, 係咪要保濕多d呀???
回復

空手道道人 發表於 2009-1-8 11:27:27 |顯示全部樓層
試下用水苔包根露頭種.近似洋蘭的方法,
可以令他較易適應.
初期可以用大透明膠袋,打一些孔用來透氣,
倒轉蓋著全盆植株,作用是令濕度提高,
不可以直曬,窗邊一些散射光己經足夠.
你試一試啦
反正己經買左返黎,始終也是一條生命,盡力啦,
我建議現在所謂國蘭瓶笛少買為佳,洋蘭就反而成功機會高
回復