我的第一顆嘉德

作者: slam 發表于 2009-1-6 16:53:20
1445 8
2001年維園花展買的第一顆嘉德。第二年起每年都開花,已經分了幾株給朋友。雖然並不是什麼名花,不過也很有感情。遺憾的是一直是無名氏。
sandy329 發表於 2009-1-6 19:13:53 |顯示全部樓層
D色好少見,不過好靚呀......................
回復

bennyccm626 發表於 2009-1-6 21:06:40 |顯示全部樓層
咁我要叫聲師兄!
我05年至第一次去維園睇蘭花 .

好似鐘意一個人 , 但係唔知佢個名果種感覺....無奈!
回復

slam 發表於 2009-1-6 21:50:17 |顯示全部樓層
最近仲有兩顆開耿。
回復

slam 發表於 2009-1-6 22:01:55 |顯示全部樓層
咁我要叫聲師兄!
我05年至第一次去維園睇蘭花 .

好似鐘意一個人 , 但係唔知佢個名果種感覺....無奈!
bennyccm626 發表於 2009-1-6 21:06

唔好咁客氣,我都玩得唔夠專業。不過由開頭第一顆,玩下玩下。。。都唔敢數依家有幾多顆了。就好似集郵咁,要集齊一套先安樂。。。
回復

bennyccm626 發表於 2009-1-6 22:30:45 |顯示全部樓層
唔好咁客氣,我都玩得唔夠專業。不過由開頭第一顆,玩下玩下。。。都唔敢數依家有幾多顆了。就好似集郵咁,要集齊一套先安樂。。。
slam 發表於 2009-1-6 22:01

哈...............
我都係.....數過一次 , 之後唔敢去數!
好鐘意果D , 成日留意佢.....唔生唔死
冇セ理 , 冇セ望果D .....無 la la 又開花!
唉.....搞到冇セ心機去打理
回復

slam 發表於 2009-1-7 13:55:21 |顯示全部樓層
哈...............
我都係.....數過一次 , 之後唔敢去數!
好鐘意果D , 成日留意佢.....唔生唔死
冇セ理 , 冇セ望果D .....無 la la 又開花!
唉.....搞到冇セ心機去打理 ...
bennyccm626 發表於 2009-1-6 22:30

這也是我養蘭經驗的總結。很多失敗的例子,都是對蘭花過於呵護,生怕它們會不夠水或不夠肥料…然後就不停地灌水、施肥。結果是不但沒有如願的加快成長,反而一天一天衰敗…最後…
所以是,子曰:欲速則不達!
回復

paulpaul 發表於 2009-1-7 23:53:44 |顯示全部樓層
第1幅靚呀
我最初都係先種嘉多利亞
買埋好多好多
回復

bennyccm626 發表於 2009-1-8 12:43:43 |顯示全部樓層
這也是我養蘭經驗的總結。很多失敗的例子,都是對蘭花過於呵護,生怕它們會不夠水或不夠肥料…然後就不停地灌水、施肥。結果是不但沒有如願的加快成長,反而一天一天衰敗…最後…
所以是,子曰:欲速則不達 ...
slam 發表於 2009-1-7 13:55

同意!!
關心則亂....><
回復