如果第一次學種菜/果應該種咩好?

作者: ~烈~ 發表于 2009-1-5 18:17:32
1730 16
我家有天台,但無遮無掩
想用黎種下野,又可以食下
想問下乜野易種?
種子邊度有得買?菜種好似好難搵咁
應該點種?(用乜野泥、用乜野肥等)
mandm2007 發表於 2009-1-5 19:58:37 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=24108&extra=page%3D1
去呢個網址睇下啦~香港,九龍,新界既店舖地址資料都有
有菜種子,泥,工具,肥料等買~

去以下網址可參考現時種乜菜會比較好:
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=271&extra=page%3D1
回復

leemanhei 發表於 2009-1-5 19:59:46 |顯示全部樓層
你可以試下種蕃茄或者菜,菜就甘一棵又吾阻住,番茄就要預大的位,蔔白也可以選擇,d人話好鬼死難種,我就吾多覺,至於泥其實你用一般日本城十蚊個d科學泥都無乜問題,不過種比自己食就用有機泥好d,有機嘛,至於肥就更係用有機天然啦!
回復

leemanhei 發表於 2009-1-5 20:02:10 |顯示全部樓層
吾記得講種子,日本城有小小,yahoo拍賣也行,最好就更係係返e到買啦!自己人嘛
回復

農夫 發表於 2009-1-5 20:03:51 |顯示全部樓層
嘩~
有天台,種乜都得啦,好幸福呀
回復

~烈~ 發表於 2009-1-5 21:18:59 |顯示全部樓層
唔該哂各位
小弟第一次
以後請多多指教
回復

~烈~ 發表於 2009-1-5 21:22:04 |顯示全部樓層
吾記得講種子,日本城有小小,yahoo拍賣也行,最好就更係係返e到買啦!自己人嘛
leemanhei 發表於 2009-1-5 20:02

依度有買賣嫁咩??

我聽人講話上環定中環好多有得賣,唔知有冇人知係邊呢?
回復

PACO 發表於 2009-1-5 21:57:38 |顯示全部樓層
花墟,元朗,上水,深水埗都有菜種買!最簡單我覺得係莧菜囉!!
回復

~烈~ 發表於 2009-1-6 23:04:45 |顯示全部樓層
白菜、生菜果d易唔易種?
回復

~烈~ 發表於 2009-1-7 10:07:34 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=24108&extra=page%3D1
去呢個網址睇下啦~香港,九龍,新界既店舖地址資料都有
有菜種子,泥,工具,肥料等買~

去以下網址可參考現時種乜菜會比較好:
http://hkplants.com/viewth ...
mandm2007 發表於 2009-1-5 19:58

我想問下星期六日開唔開嫁?
回復

蘑菇 發表於 2009-1-7 10:38:55 |顯示全部樓層
上環果幾間星期六都開,9-6,星期日休息。再唔係,花墟都有好多架~努力呀! 唔好side咗個天台呀~ 114.gif
回復

亞實 發表於 2009-1-7 11:39:08 |顯示全部樓層
上環陳萬合, 星期六,日都開, 好多野賣ga !
回復

mandm2007 發表於 2009-1-7 11:42:10 |顯示全部樓層
10# ~烈~

我去開個間有囉~但我係新界區喎!!你想知邊區呀?
其實個網入面部份舖頭係有埋電話no.,去之前打個電話問下會安全d!! 44.gif
回復

~烈~ 發表於 2009-1-7 17:45:39 |顯示全部樓層
我住太和嫁
應該會去粉嶺、上水
旺角花墟都有菜種賣嫁咩?!
回復

farfeifar 發表於 2009-1-7 17:47:19 |顯示全部樓層
14# ~烈~
梗有啦, 行到去尾(九龍城個邊尾)個幾間好多架!
咁當然上水粉嶺個d會平d啦!
回復

leemanhei 發表於 2009-1-7 17:56:32 |顯示全部樓層
等我又去入d貨先
回復

mandm2007 發表於 2009-1-8 02:24:09 |顯示全部樓層
我住太和嫁
應該會去粉嶺、上水
旺角花墟都有菜種賣嫁咩?!
~烈~ 發表於 2009-1-7 17:45

上水星期六日都會開,粉嶺就唔知...
你住太和,大埔都好似有賣農具地方,但唔知有無菜種賣...
回復