帶左 MY MY 去上 CONNIE 姐姐第 2 堂

作者: carlo 發表于 2009-1-5 16:12:05
1779 6

我家粒燒賣都唔識 ~

小雪同獅虎瞓得好甜呀 !

prodorothyhkg 發表於 2009-1-5 16:54:48 |顯示全部樓層
佢唔識聽英文呀
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-1-5 17:01:11 |顯示全部樓層
其實你個女唔夠serious,所以燒賣冇反應,要訓練就一定要惡D,但係把聲唔好尖叫咁,要沉實D先得
回復

carlo 發表於 2009-1-6 05:46:28 |顯示全部樓層
2# prodorothyhkg

又係啊 !佢係台灣黎架 !
回復

carlo 發表於 2009-1-6 05:47:54 |顯示全部樓層
其實你個女唔夠serious,所以燒賣冇反應,要訓練就一定要惡D,但係把聲唔好尖叫咁,要沉實D先得
prodorothyhkg 發表於 2009-1-5 17:01

THX ! 我話比囡囡知先
回復

martini 發表於 2009-1-8 23:56:21 |顯示全部樓層
都曾經帶過我家 d 狗狗去 train,
不過我 D 係大型狗, 同埋吾同 trainer, 可能方法會有所不同,
不過我相信有些概念應該近似既....
一些分享....
正如prodorothyhkg提到聲線問題,
的確係比 command 時既重點....
一般深沉/好firm 既音調, 係用來阻嚇佢地, 所以如果 say "NO"/ "bad dog", 一定要係咁...
如果係 d 好尖好輕快既音調, 通常係會令佢地好興奮, 所以會用來 say "good boy"/"good girl"
有 d 狗比人細聲 no 佢就已經知衰, 有 d 要大大聲先得,
除了係狗狗本身性情之外, 仲有就係 ranking 問題,
係動物圈子裡會有佢地既地位問題,
如果要佢聽你話, 你就要係佢既阿大.
有 trainer 亦提過因e+好多主人太過愛自己既寵物, 所以變得有 d 主人係被自己既寵物領導左.....
原來仲有好多...例如獎罰分明, 落 command 既 timing...等等,
最後...係好多 trainer 都好強調既, 帶狗狗去 train, 其實主要係 train 個主人....^^
just for sharing........
回復

carlo 發表於 2009-1-9 01:22:23 |顯示全部樓層
都曾經帶過我家 d 狗狗去 train,
不過我 D 係大型狗, 同埋吾同 trainer, 可能方法會有所不同,
不過我相信有些概念應該近似既....
一些分享....
正如prodorothyhkg提到聲線問題,
的確係比 command 時既重點....
一般 ...
martini 發表於 2009-1-8 23:56

thanK you !
回復