謝謝orchids送我的印加之火^^

作者: seed 發表于 2009-1-4 20:12:27
2691 6
好漂亮的葉子^^
睇落好似絹般亮麗同柔軟,
原來摸起比想像中硬, 好可愛^^
我會努力種好佢的
謝謝orchids^^
040109 plants 012 (Small).jpg
040109 plants 013 (Small).jpg
040109 plants 014.jpg
040109 plants 015 (Small).jpg
ht333147 發表於 2009-1-4 22:26:47 |顯示全部樓層
1# seed
用心把它種好就是對交流者最大的回報
回復

seed 發表於 2009-1-4 22:59:33 |顯示全部樓層
唔^^我會俾心機, 努力種好佢的
回復

orchids 發表於 2009-1-5 15:45:34 |顯示全部樓層
好漂亮的葉子^^
睇落好似絹般亮麗同柔軟,
原來摸起比想像中硬, 好可愛^^
我會努力種好佢的
謝謝orchids^^
seed 發表於 2009-1-4 20:12

唔洗咁客氣!
其實棵海棠比我越種越醜,佢以前靚好多ga!我只能將佢越種越大盆,但葉面越來越細,顏色幾乎全變銀色,到最近才有點紅色.
剛買回來時,孱弱到就死咁,但d葉都靚到我都買咗佢,妳可以睇下佢舊時個林黛玉look.在下面條link第31個回覆.
http://www.hkplants.com/viewthre ... page%3D3&page=2

另外,我可能講漏咗,佢唔多曬得,我自己果盆放室內窗邊種,只會曬到早上十點前的陽光.
回復

ht333147 發表於 2009-1-5 16:10:56 |顯示全部樓層
4# orchids
如獲環境許可, 除正午陽光(11:00-15:00)不好直晒, 其餘時間都可以給她日光浴, 葉色會快些變紅,
你給我的一盆又多幾片紅葉了, 我等它大點再貼上來, 請稍等.
回復

seed 發表於 2009-1-5 17:24:20 |顯示全部樓層
4# orchids

嘩~~~ 原來可以紅到咁靚, 真的是好靚好靚
真是一個多變的品種, 色彩非常豐富, 真是百看不厭
回復

seed 發表於 2009-1-5 17:26:58 |顯示全部樓層
5# ht333147

我都記住了, 明天將佢轉個地方至得
回復