街市買的蔥頭是否可以種到一棵棵蔥架

作者: mcki 發表于 2009-1-2 16:32:04
2208 7
成日買魚唔記得買蔥....想在家種定

我用街市買的蔥頭是否可以種到一棵棵蔥架???

(試過買了1蚊蔥剪左個頭來種, 效果唔係幾得..)
春田花花 發表於 2009-1-2 16:34:31 |顯示全部樓層
可以, 我用2棵種到有8棵, 重有 lum添
回復

美美 發表於 2009-1-2 16:42:04 |顯示全部樓層
可以的, 近日我看見您們的post用蒜頭, 蔥頭, 乾蔥頭及芫荽來種植, 我馬上學下, 將蒜頭及乾蔥頭浸水一天便出根, 然後放在田裏, 一天一天的長高, 用的時候便剪出來使用, 它會不停的生長, 很快又有得剪, 而芫荽我用種子來種的, 時間比較長一點, 採收芫荽的第一次後, 我便剪了根部再放回田, 它便會再生長, 我覺得這些料頭不用再在街市買, 自己種便可.
回復

farfeifar 發表於 2009-1-2 17:01:51 |顯示全部樓層
係呀, 自己種定d蔥, 蒸魚時就唔駛下下問菜檔拎蔥啦haha~
回復

mcki 發表於 2009-1-2 17:06:11 |顯示全部樓層
咁蒜頭呢, 其實現在我用緊一粒種緊, 但只係勁出葉(過尺)

d 葉吃不吃得呢??

我幾時先知可以有新蒜頭用呢?
回復

nuage 發表於 2009-1-2 18:41:37 |顯示全部樓層
咁蒜頭呢, 其實現在我用緊一粒種緊, 但只係勁出葉(過尺)

d 葉吃不吃得呢??

我幾時先知可以有新蒜頭用呢?
mcki 發表於 2009-1-2 17:06

食得o架仲好有蒜味﹗
回復

mcki 發表於 2009-1-2 23:48:12 |顯示全部樓層
6# nuage

請問點煮法呢
回復

新仔 發表於 2009-1-3 00:25:53 |顯示全部樓層
好容易種架! 請睇吓以下呢個post啦!

http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D2
回復