新買三色瑾 荷蘭兔仔花

關閉 [複製鏈接]
作者: 公仔麵 發表于 2009-1-1 20:30:49
4871 10

新買三色瑾   荷蘭兔仔花

唔識點種法   有冇好心人教下我種

今日去到花虛  真花多眼亂     荷蘭兔仔花買左15蚊盆  好多花琳嫁   D葉仲靚全都心形

三色瑾   10蚊盆   黄色幾靚嫁      2樣都未種過
公仔麵 發表於 2009-1-2 13:19:56 |顯示全部樓層
有冇人識種
回復

kariek 發表於 2009-1-2 14:46:36 |顯示全部樓層

圖1,2 好像叫香堇菜,比三色堇小一些。我好鍾意三色堇/香堇菜,牠有很多不同品種的,顏色又多。

我種過呀,好易種的。只要陽光充足(全日照),土乾便澆水,下一些緩解肥,牠就會不斷開花,花期有2個月左右啦。花謝了或葉枯了便剪走,會令牠開更多花。

兔仔花好像比較難種呢。
回復

evacatcat 發表於 2009-1-2 17:43:22 |顯示全部樓層
兔仔花好難種, 要太陽, 但又唔可以太晒
佢地要好多水, 但只可以加嚮碟底... 否則會爛根
回復

公仔麵 發表於 2009-1-3 16:20:20 |顯示全部樓層
香堇菜
名稱 :  香堇菜
學名 :  Mini Viola
名由 :  香堇菜有一種淡淡的香味,而且又屬於堇菜科,所以就叫做香堇菜。
分類 :  堇菜科
型態 :  香堇菜和三色堇可以說是兄弟姊妹,所以外觀還蠻相似的,常常讓人分不清。

香堇菜和三色堇相比,香堇菜的花徑比較小,大約1~3公分,
而植株高度則在10~15公分之間。
以花形來區分的話,三色堇的花形比較圓。

用途 :  香堇菜植株屬於嬌小型,比較適合單盆種植或者是跟其他草花配植,
如果單獨栽植在花壇的話,效果較不理想。
花期 :  秋至冬季
日照 :  全日照
管理 :  喜冷涼氣候;
不管是播種或者是生長,在低溫環境下種植會比較好。
水份 :  不耐乾旱,所以要多注意水分的補充
施肥 :  在定植的時候加入長效肥,之後約每三週施用開花肥就可以了
繁殖 :  播種法
回復

CarolTse 發表於 2009-1-5 10:52:07 |顯示全部樓層

哈哈, 我有種兔仔花, 屋企有兩盆!! 我覺得佢既葉同花都具有欣賞價值, 所以好鍾意佢地!
兔仔花同好多花草一樣, 都要曬太陽, 而淋水係種得好佢既關鍵!! 太多唔得, 太少亦唔得! 要等到佢D葉同花都開始變軟時先好用水沉盆底, 因為從上而下咁淋會淋到佢既根球, 根球濕水會好容易腐爛! 沉水要沉到佢唔再吸水為止!係佢開花既時候記得唔好施肥!
不過最難搞既係夏天, 因為兔仔花怕熱, 夏天會好易死, 所以要淋少D水, 曬少D太陽, 令佢進入夏眠狀態, 放係較為通風既地方咁會好D!

評分

查看全部評分

回復

公仔麵 發表於 2009-1-5 11:11:24 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/home/attachment/200901/1/4474_1230845434PGmO.jpg

哈哈, 我有種兔仔花, 屋企有兩盆!! 我覺得佢既葉同花都具有欣賞價 ...
CarolTse 發表於 2009-1-5 10:52 AM

你資料對我好有用  多謝你先
回復

evacatcat 發表於 2009-1-5 11:23:31 |顯示全部樓層
carol 你既兔仔花種得好好
我屋企有貓,唔種得嚮屋企,因為對貓黎講係好毒既花
但種嚮公司,放完一個長假返黎就香晒... 
回復

公仔麵 發表於 2009-1-5 12:02:16 |顯示全部樓層
carol 你既兔仔花種得好好
我屋企有貓,唔種得嚮屋企,因為對貓黎講係好毒既花
但種嚮公司,放完一個長假返黎就香晒... 
evacatcat 發表於 2009-1-5 11:23 AM

有十個種兔仔花  9個都話種死左
回復

CarolTse 發表於 2009-1-10 03:57:05 |顯示全部樓層
我種左好耐都未出事呀! 你地可以用我既方法試下呀! 其實我覺得真係好易種, 成日都有花出!
放係公司就一定要叫同事幫你沉水喇! 因為乾得濟係會救唔返架! 不過真係要等到佢剛剛出現缺水既情況先好沉水, 如果唔係, 日日咁沉就會好易爛根!! D根透唔到氣既話, 咁樣一樣會死!
我屋企養左隻兔仔, 佢有次偷走左出黎玩, 食左我好多兔仔花既花, 但係依然好健康喎! 不過我都聽講兔仔花係有毒既!可能我隻兔仔特別健康啦~ add3icon
回復

小天使 發表於 2009-2-22 12:59:40 |顯示全部樓層
回復