2009年我的小天台種植實錄(月季出嚟賀除夕)

關閉 [複製鏈接]
作者: yuwaiman 發表于 2009-1-1 17:40:51
80109 1439
vincentma 發表於 2009-6-1 13:05:50 |顯示全部樓層
好漂亮啊~~~太漂亮了~~~真漂亮呀~~~殺C我喇~~~http://a2233.myweb.hinet.net/msn/sflsfl/sflsfl%20(107).gif
黃臉婆 發表於 2009-5-31 23:02
好靚呀!^.^
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-1 23:24:19 |顯示全部樓層
好漂亮啊~~~太漂亮了~~~真漂亮呀~~~殺C我喇~~~http://a2233.myweb.hinet.net/msn/sflsfl/sflsfl%20(107).gif
黃臉婆 發表於 2009-5-31 23:02

如果佢好生養你要預備間屋俾佢架add7icon
回復

vincentma 發表於 2009-6-2 07:23:47 |顯示全部樓層
敏敏,我有好多屋仔,我都可以隨時侍候架!
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-2 10:13:36 |顯示全部樓層
敏敏,我有好多屋仔,我都可以隨時侍候架!
vincentma 發表於 2009-6-2 07:23

咁我要返去話佢知, 叫佢地快高長大先得了
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-2 10:15:06 |顯示全部樓層
呢輪冇咩花開, 得少少玫瑰咋

回復

花草之家 發表於 2009-6-2 11:50:41 |顯示全部樓層
敏敏,台灣小百合影近鏡先至睇清楚,好靚呀add6icon
尼排d天氣唔好,有少少花睇都唔錯架喇add7icon
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-2 17:19:27 |顯示全部樓層
敏敏,台灣小百合影近鏡先至睇清楚,好靚呀add6icon
尼排d天氣唔好,有少少花睇都唔錯架喇add7icon
花草之家 發表於 2009-6-2 11:50

呢排天氣雖然唔好, 但各大花人嘅花花都好多呀, 羡慕 ing
回復

hk88688 發表於 2009-6-2 19:56:29 |顯示全部樓層
敏敏, 天氣唔好, 都無辦法, 我都唔敢幫我月季剪啲殘花住, 怕落雨有菌.
係呢幾日天氣好返啲, 先有返啲花花睇add14icon
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-5 23:52:53 |顯示全部樓層
今朝發現有棵百合開咗

仲有我無 la la 多咗嘅翠珠花

第一朵翠蘆莉

落完雨特別靚嘅黃嬋
回復

hk88688 發表於 2009-6-6 00:40:07 |顯示全部樓層
敏敏, 黃嬋開得好燦爛add6icon, 翠蘆莉好似有腳咁, 我响好多其他花嘅盆度, 都出咗好多苗add9icon
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-6 07:29:50 |顯示全部樓層
敏敏, 黃嬋開得好燦爛add6icon, 翠蘆莉好似有腳咁, 我响好多其他花嘅盆度, 都出咗好多苗add9icon
hk88688 發表於 2009-6-6 00:40

黃嬋我覺得佢超受水, 每次大雨後佢都開得好勁架
人地話翠蘆莉會生到四圍到係, 原來係真喎
回復

笑蝦蝦 發表於 2009-6-6 08:16:09 |顯示全部樓層
今朝發現有棵百合開咗

仲有我無 la la 多咗嘅翠珠花
http://i279.photobucket.com/albu ... nt%2010/P1020131ada ...
yuwaiman 發表於 2009-6-5 23:52

好cute呀add6icon add6icon
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-6 10:06:42 |顯示全部樓層
多謝笑蝦蝦嚟賞花呀
回復

vincentma 發表於 2009-6-6 10:10:15 |顯示全部樓層
敏敏,翠珠花同翠蘆莉有幾大棵架?D 花色好靚呀!如果有個全身玉照就正喇!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-6 10:17:30 |顯示全部樓層
翠珠花好靚呀 ~~~~ ^^
我棵翠蘆莉仲未見花呀 ~~ 敏敏我想問一下翠蘆莉可唔可以剪頂 ? 我見佢一枝野係咁標, 剪鬼左個頂插左響側邊呀 .......
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-6 12:22:19 |顯示全部樓層
敏敏,翠珠花同翠蘆莉有幾大棵架?D 花色好靚呀!如果有個全身玉照就正喇!
vincentma 發表於 2009-6-6 10:10

vincentma, 我棵翠蘆莉唔係好高咋, 一把間尺咁上吓, 翠珠花就好少少添啦
你响759樓可以睇吓翠珠花嘅全身照架
http://www.hkplants.com/viewthre ... ;extra=&page=38
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-6 12:24:57 |顯示全部樓層
翠珠花好靚呀 ~~~~ ^^
我棵翠蘆莉仲未見花呀 ~~ 敏敏我想問一下翠蘆莉可唔可以剪頂 ? 我見佢一枝野係咁標, 剪鬼左個頂插左響側邊呀 .......
JicJicmom 發表於 2009-6-6 10:17

積媽, 我冇幫佢剪喎, 因為我果棵唔係好高咋, 不過我估無所謂的, 或者咁佢多d分支仲好呢
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-6 12:28:33 |顯示全部樓層
積媽, 我冇幫佢剪喎, 因為我果棵唔係好高咋, 不過我估無所謂的, 或者咁佢多d分支仲好呢
yuwaiman 發表於 2009-6-6 12:24

我地種開野食,想多D收成所以成日剪頂 ~種左花都改唔到
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-6 12:34:14 |顯示全部樓層
我地種開野食,想多D收成所以成日剪頂 ~種左花都改唔到
JicJicmom 發表於 2009-6-6 12:28

物種食果d要剪頂架, s火, 我棵木瓜冇剪喎, 而家結咗3隻木瓜, 仲剪唔剪得架
回復

黃臉婆 發表於 2009-6-6 22:07:54 |顯示全部樓層
物種食果d要剪頂架, s火, 我棵木瓜冇剪喎, 而家結咗3隻木瓜, 仲剪唔剪得架

yuwaiman 發表於 2009-6-6 12:34

唔。。。。睇落好似好好味咁喎!add14icon
回復