拖鞋蘭后

作者: geoffrey 發表于 2008-12-24 18:45:34
7377 68
praestans 發表於 2009-1-7 00:26:13 |顯示全部樓層
唔知用半水耕種micrathum work唔work呢~
市區要溫差..我諗夜晚要放入雪櫃先得啦..
玉女玉女...難道真的不吃人間煙火嗎
回復

sammy 發表於 2009-1-7 00:34:20 |顯示全部樓層
34# slam

哦? bennyccm626 的頭像?
回復

slam 發表於 2009-1-7 00:35:02 |顯示全部樓層
praestans 發表於 2009-1-7 00:26

或者搬上半山住,睇下會唔會好D…
回復

Exodus 發表於 2009-1-7 00:35:43 |顯示全部樓層
又唔一定會死,睇你點種遮。環境不適合,就靠人工方法補救。我果D還OK。
至於micranthum邊度分佈多D,我就沒去考究過,只知道據文獻記載:廣西、貴州、雲南、越南都有分佈。而armeniacum則只有雲南有分佈。 ...
slam 發表於 2009-1-7 00:18

我講緊你個頭像
唔好話唔知, 雲南同廣西產分別好大
praestans 發表於 2009-1-7 00:26

漏左個n字

晒氣喇, 呢樣野我5年前早就玩過
但金童易馴化過玉女, 雖然都要晒好多年時間
回復

geoffrey 發表於 2009-1-7 00:38:13 |顯示全部樓層
睇geoffrey san如此激動,我有點懷疑geoffrey是否在萬X園有股份…
slam 發表於 2009-1-6 22:57

如果我是有股份就好喇,萬X園是全香港最好的蘭花店啊,可悲我永遠沒有可能有股份的
我激動原因是香港花友面對一些先進種植蘭花技術時,自以為是,不肯學習,像幾年前,萬X園用樹皮種植蘭花,其他花店都笑,現在有多間花店都會用樹皮種植蘭花,當一技術出現時要看,要學.才有進步啊
本來看到萬X園有好方式種植拖鞋蘭后,給大家看看,學習學習,但是大家不接受話以後不說了
在台灣,美國和其他國家種植蘭花技術高超,香港不肯學習是永遠停留低和舊技術了,再見
回復

praestans 發表於 2009-1-7 00:41:16 |顯示全部樓層
slam大哥~ 不如收留我係你到住啦~
睇o黎你住緊既環境可以留住玉女~
絕對係一個人潔地靈既好地方~~
回復

slam 發表於 2009-1-7 00:41:34 |顯示全部樓層
34# slam

哦? bennyccm626 的頭像?
sammy 發表於 2009-1-7 00:34

係wor,唔講唔覺。唔好意思bennyccm626,發現左你頭像的來源添…
回復

slam 發表於 2009-1-7 00:47:35 |顯示全部樓層
slam大哥~ 不如收留我係你到住啦~
睇o黎你住緊既環境可以留住玉女~
絕對係一個人潔地靈既好地方~~
praestans 發表於 2009-1-7 00:41

我上年剛剛搬到鄉下(大埔)去住,真係比較適合種蘭花,不過經常要返大陸,沒什麼時間打理…
回復

praestans 發表於 2009-1-7 00:49:06 |顯示全部樓層
我講緊你個頭像
唔好話唔知, 雲南同廣西產分別好大

漏左個n字

晒氣喇, 呢樣野我5年前早就玩過
但金童易馴化過玉女, 雖然都要晒好多年時間
Exodus 發表於 2009-1-7 00:35

Exodus~ 唔好意思丫~ 手快打漏~
睇黎我都係高攀唔起玉女啦..
咁Fanaticum會唔會好D呢..雖然冇得比..
回復

Exodus 發表於 2009-1-7 00:51:49 |顯示全部樓層
如果我是有股份就好喇,萬X園是全香港最好的蘭花店啊,可悲我永遠沒有可能有股份的
我激動原因是香港花友面對一些先進種植蘭花技術時,自以為是,不肯學習,像幾年前,萬X園用樹皮種植蘭花,其他花店都笑,現在有多間花店都會用樹皮種植蘭花,當一技術出現時要看,要學.才有進步啊
本來看到萬X園有好方式種植拖鞋蘭后,給大家看看,學習學習,但是大家不接受話以後不說了
在台灣,美國和其他國家種植蘭花技術高超,香港不肯學習是永遠停留低和舊技術了,再見
geoffrey 發表於 2009-1-7 00:38

>萬X園是全香港最好的蘭花店啊
no comment

>我激動原因是香港花友面對一些先進種植蘭花技術時,自以為是,不肯學習,像幾年前,萬X園用樹皮種植蘭花,其他花店都笑,現在有多間花店都會用樹皮種植蘭花,當一技術出現時要看,要學.才有進步啊
你又知邊d 叫好邊d 叫差? 你以乜野憑乜野做indicator? 根本無一套方式係真係叫好真係叫差, 只係邊種方式適合乜野環境
你知唔知道市區屋企種花根本用唔到佢果套, 你去過佢個場未, 知唔知人地濕到去咩野地步
夏天你唔係佢所謂既溫室種(無密封算唔算係溫室?), 根本早晚淋水都唔掂
你諗好組織好先答

>本來看到萬X園有好方式種植拖鞋蘭后,給大家看看,學習學習,但是大家不接受話以後不說了
唔係接唔接受既問題
係logic既問題, 如果佢係一棵Paph. lowii或者Paph. parishii我都覺得無問題
而且係得一隻芽, 一隻芽呀, 老頭都無既芽你種到開花俾我睇,
不過算la香港既展覽比賽一向如是

>在台灣,美國和其他國家種植蘭花技術高超,香港不肯學習是永遠停留低和舊技術了,再見
妄自菲薄
我唔該你唔好一野踩晒香港好多為蘭花努力過既人, 多謝
回復

Exodus 發表於 2009-1-7 00:55:01 |顯示全部樓層
Exodus~ 唔好意思丫~ 手快打漏~
睇黎我都係高攀唔起玉女啦..
咁Fanaticum會唔會好D呢..雖然冇得比..
praestans 發表於 2009-1-7 00:49

拿 我不嬲都覺得Paph. × fanaticum好靚又好種(好似無兩個親本咁煩)
同Magic Lantern有得揮架~
回復

slam 發表於 2009-1-7 01:01:13 |顯示全部樓層
我激動原因是香港花友面對一些先進種植蘭花技術時,自以為是,不肯學習,像幾年前,萬X園用樹皮種植蘭花,其他花店都笑,現在有多間花店都 ...

我覺得不是學習與否的問題…從小老師教我學習也要抱著懷疑的態度,不可人云亦云,麻木跟風。權威也不一定都對的。我們也只是理性分析吧…geoffrey san不必太大反應。希望大家能通過不斷學習,增強種蘭花的技術,把香港發展為"蘭花中心"(董伯伯仍在做特首就好了,我可能會向他提出 )。
回復

praestans 發表於 2009-1-7 01:05:10 |顯示全部樓層
拿 我不嬲都覺得Paph. × fanaticum好靚又好種(好似無兩個親本咁煩)
同Magic Lantern有得揮架~
Exodus 發表於 2009-1-7 00:55

咦~~ 有得諗wo~~
咁咪好LOR~ 一家便宜兩家著~ 又有靚花睇又易種~
仲O麥事為d高攀唔起既品種而煩惱丫~ 總之刨丁解牛啦~
回復

praestans 發表於 2009-1-7 01:12:03 |顯示全部樓層
要我種sanderianum, 到不如種Angle hair算啦~
勉強冇幸福的~
回復

Exodus 發表於 2009-1-7 01:12:11 |顯示全部樓層
我好似講錯左少少野....我講既「好種」係指相比起玉女同麻栗坡.......
唔係真係好好種呀..
回復

praestans 發表於 2009-1-7 01:15:17 |顯示全部樓層
喂~ Exodus~ 唔好老點wo~
信你ga wo~
回復

slam 發表於 2009-1-7 01:16:39 |顯示全部樓層
我激動原因是香港花友面對一些先進種植蘭花技術時,自以為是,不肯學習,像幾年前,萬X園用樹皮種植蘭花,其他花店都笑,現在有多間花店都 ...

萬X園嘛,我幾年前去過他們元朗個場。去過一次沒再去,一般般,D野超貴(飛鵝山羅生個場仲好)。當時萬X園他們標榜所謂自家設計的透明膠盆,我還買了幾個。真的不知所謂,太陽曬兩曬就爛曬。Geoffrey,我奉勸你不要太迷信所謂專家之言。
回復

praestans 發表於 2009-1-7 01:20:53 |顯示全部樓層
slam~ 佢地透明膠盆, 我都有用緊~ 有d種係窗外, 都烈日當空咁日日曬的~
但未見爛曬, 可能我同你個D有唔同, 但如果有日我見爛曬既, 我定會回報上o黎~
回復

小豬仔 發表於 2009-1-7 01:33:14 |顯示全部樓層
睇geoffrey san如此激動,我有點懷疑geoffrey是否在萬X園有股份…
slam 發表於 2009-1-6 22:57

geoffrey的說話跟萬X園黃博士的很相似....

雖說條條大路通羅馬,但實際上路也有分大路、小路....大家在這兒提供意見,是希望透過留言將自己的心得告訴其他人,至於採納與否,自己承擔結果,與人無由....

突發奇想,真的想看看人家如何在蛇木板上種拖鞋后開花....
回復

小豬仔 發表於 2009-1-7 01:47:26 |顯示全部樓層
要我種sanderianum, 到不如種Angle hair算啦~
勉強冇幸福的~
praestans 發表於 2009-1-7 01:12

同意....Angle hair比sanderianum好種好多....
回復