我的葡萄風信子(原來是Lachenalia viridiflora至真^^)加了相12/01

作者: seed 發表于 2008-12-21 15:15:48
4950 29

上年朋友給的球球,
不過上年種得連葉冇一吋就枯了
幸好唔捨得掉,
挖了出來留著
估唔到粒粒乾榨榨的居然在上月中出芽仔
即刻種番佢
現在有棵好似在出花苞呢
好高興^^
201208 plants 010.jpg
201208 plants 011.jpg
201208 plants 012.jpg
theresagood 發表於 2008-12-21 15:39:58 |顯示全部樓層
睇落唔多似葡萄風信子啵
回復

貓后 發表於 2008-12-21 21:28:11 |顯示全部樓層
等耐少少就知道會開d咩了,不過都好丫,肯生已經好好了
回復

seed 發表於 2008-12-22 07:51:23 |顯示全部樓層
唔知係米我種得麻麻所以d葉先咁窄窄幼幼,
變變地樣呢^^''
但我唔係好敢落水肥, 只敢落粒肥
因為好多時我落完水肥, d嫩葉或花苞都會過兩日就乾了...
回復

seed 發表於 2008-12-22 07:52:43 |顯示全部樓層
希望今次能保到佢開花^^
回復

pauline 發表於 2008-12-22 09:59:39 |顯示全部樓層
我也試過種, 十幾粒得1粒開過花, 又種了幾年, 只生草........可能無扢出來雪, 跟住掉左, 今年也買了2粒回來, 未下種, 再試下先.
不過你的似風信小多些, 因我種的那款d葉好似蔥咁的.
開花post來一齊看!
回復

seed 發表於 2008-12-22 17:51:47 |顯示全部樓層
好呀pauline, 有花冇花都可以齊齊貼相呀, 好開心的^^
回復

seed 發表於 2008-12-22 17:52:29 |顯示全部樓層
剛剛去了花墟一轉,
見到森X有葡萄風信子......我的真係一d都唔似....d葉大咁多ge??
但個頭又細過風信子好多好多......唔知係米之前種得佢瘦得滯, 所以咁細粒...
回復

四少 發表於 2008-12-22 23:59:24 |顯示全部樓層
點解 d 葉咁闊 ???
我計過數, 三木記 $10 兩粒
入口 7 大粒 有約十支花, $38 .. 仲肯定開花 ..
真係好有沖動買 .. 三木記 自己種果 d 5 小粒未有花 $25, 未有花都唔知會唔會有花

如果可一直種下年再開, 咁入口果 d 又買得過喎
回復

pauline 發表於 2008-12-23 11:20:56 |顯示全部樓層
我那些死掉了, 不過上個月在花墟又買了2粒回來, 再試過
回復

seed 發表於 2008-12-23 11:54:04 |顯示全部樓層
9# 四少

咁又係bor.
計落價錢差好少, 但起碼有一轉花睇下先^^
回復

seed 發表於 2008-12-23 11:56:11 |顯示全部樓層
我那些死掉了, 不過上個月在花墟又買了2粒回來, 再試過
pauline 發表於 2008-12-23 11:20

加油呀^^
回復

春田花花 發表於 2008-12-23 15:52:39 |顯示全部樓層
點解 d 葉咁闊 ???
我計過數, 三木記 $10 兩粒
入口 7 大粒 有約十支花, $38 .. 仲肯定開花 ..
真係好有沖動買 .. 三木記 自己種果 d 5 小粒未有花 $25, 未有花都唔知會唔會有花

如果可一直種下年再開, 咁入口果 d  ...
四少 發表於 2008-12-22 23:59

我買左10呅2粒種左得葉無花
回復

seed 發表於 2008-12-23 17:09:12 |顯示全部樓層
唔好咁快放棄往呀,
有花友告訴我佢上年都係得葉冇花,
跟住種多幾個月佢地就開始慢慢出花了^^
希望你的都會係咁la^^
回復

seed 發表於 2008-12-28 14:19:49 |顯示全部樓層
真的是花苞呢^^, 長了出來了, 不過好似有d瘦弱弱
今日影了少少相^^
似是風信子嗎?
281208 plants 021 (Small).jpg
281208 plants 023 (Small).jpg
回復

seed 發表於 2009-1-4 19:54:09 |顯示全部樓層
唔知點解只有最下層的花苞在長, 在上面的卻唔大, 是否枯了?
另外想請教這個花是風信子嗎?
040109 plants 069.jpg
040109 plants 070.jpg
040109 plants 071.jpg
040109 plants 072.jpg
040109 plants 074.jpg
040109 plants 075.jpg
回復

seraphim 發表於 2009-1-4 21:54:24 |顯示全部樓層

冇葉紋既Lachenalia viridiflora?
唔似係枯左喎,如果係"Lachenalia viridiflora",花係由下向上開既.
應該冇錯掛?
回復

pauline 發表於 2009-1-4 21:58:42 |顯示全部樓層
我認為唔係葡萄風信子, 唔係咁的, 係1個個小bell來的, 而且d葉似風信子多些.
回復

KUNO 發表於 2009-1-5 02:11:31 |顯示全部樓層
冇葉紋既Lachenalia viridiflora?
唔似係枯左喎,如果係"Lachenalia viridiflora",花係由下向上開既.
應該冇錯掛?
seraphim 發表於 4/1/2009 21:54

睇來十成九係Lachenalia viridiflora.
回復

seed 發表於 2009-1-5 16:26:18 |顯示全部樓層
好長的名字
我上網睇過D相,
又真係比較似你地講的那個花
我的真是種到走晒樣
謝謝pauline^^, 唔該晒KUNO板主同seraphim告訴我名字
等我改番個標題先^^
回復

12下一頁