返回列表 發新帖

發芽...發毛.(update26/12)

作者: whats_up 發表于 2008-12-21 01:09:38
2327 23
tsoiyiu1009 發表於 2008-12-27 13:04:52 |顯示全部樓層
采瑤媽...
你睇我果啲生到幾高!!不過得4棵係甘jar!!其他就同之前一樣無咩大過!!
whats_up 發表於 2008-12-26 21:37

哇~落完雨丫~又係咁濕既...
你會唔會誤會左高濕度=泥濕...add3icon
其實d泥微濕就ok咖喇~好似我咁搵個布甸盒吸蓋焗住佢,
大得仲快丫~add6icon
你有無試過擺係d檯燈下面照佢起碼12小時add3icon
如果淨係靠室內光線/放陽台位置,怕且唔夠...我試得多add5icon
回復

whats_up 發表於 2008-12-27 17:22:52 |顯示全部樓層
仲濕..??我已經減佐好多ga啦!!等我再減多濕啲先!!又怕佢會乾死wor!!
我都有吸蓋焗住佢ga..就係唔知點解大得甘慢..激死人!!
我都有幫佢照光ga..一日照4-5個鍾(係個魚缸到照)
其他時間係窗邊到lor!! 哼哼..等我幫佢加光先!!
回復

tsoiyiu1009 發表於 2008-12-27 19:20:35 |顯示全部樓層
仲濕..??我已經減佐好多ga啦!!等我再減多濕啲先!!又怕佢會乾死wor!!
我都有吸蓋焗住佢ga..就係唔知點解大得甘慢..激死人!!
我都有幫佢照光ga..一日照4-5個鍾(係個魚缸到照)
其他時間係窗邊到lor!! 哼哼..等我幫佢加 ...
whats_up 發表於 2008-12-27 17:22

我由落種開始,都未加過水~
因為大部份時間吸住,水份幾乎無流失過~
迷岩種子非常好光,
發芽需要大量既光源,4~5個鐘係唔夠咖~
我個人建議書檯光管最好,起碼照12~16小時~
我果個係老公diy整俾我~
回復

whats_up 發表於 2008-12-28 00:53:12 |顯示全部樓層
你老公唔只對你好wor...對啲花花都甘好!!
我無書檯燈ga..最光已經你魚缸ge燈啦!!
由今日開始幫佢地加光先!!等佢地快啲大過你果啲先add10icon!!哈哈
回復