士多啤梨藍莓芝士凍餅

作者: KUNO 發表于 2008-12-19 00:36:16
4253 36
行過生果檔見到啲士多啤梨又平又靚 , 仲有啲肥嘟嘟嘅藍莓 , 跟住就........

之後再補上食譜 !

評分

查看全部評分

cotychan 發表於 2008-12-19 00:38:55 |顯示全部樓層
好正,我好鐘意食Blue berry cake.
回復

tata 發表於 2008-12-19 00:39:53 |顯示全部樓層
個賣相好得呀 可惜屋企得我一個鐘意食芝士餅
回復

jellyfishy 發表於 2008-12-19 00:44:35 |顯示全部樓層
嘩~~~流晒口水,淨係食d生果都飽晒.
你一個人食晒佢呀?唔係掛????? 
獨食難肥啊~!
回復

jellyfishy 發表於 2008-12-19 00:47:59 |顯示全部樓層
係喎... 個食譜呢?
回復

KUNO 發表於 2008-12-19 00:48:57 |顯示全部樓層
原帖由 jellyfishy 於 19/12/2008 00:44 發表
嘩~~~流晒口水,淨係食d生果都飽晒.
你一個人食晒佢呀?唔係掛????? 
獨食難肥啊~!

妳宜家過尼我請妳食啦 !
回復

KUNO 發表於 2008-12-19 00:53:25 |顯示全部樓層
原帖由 jellyfishy 於 19/12/2008 00:47 發表
係喎... 個食譜呢?

仲要慢慢寫呀 !

分咗比屋企人同住喺我隔離嘅表弟表妹食喇 !
仲有留噃幾嚿慢慢食 !
回復

jellyfishy 發表於 2008-12-19 01:02:37 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-12-19 00:48 發表

妳宜家過尼我請妳食啦 !

唓...半夜三更,水母真係游過來你就驚喇~
回復

KUNO 發表於 2008-12-19 03:28:23 |顯示全部樓層
材料

餅底 :
消化餅  .............................  7塊
無鹽牛油  .......................  35克

餡料 :
忌廉芝士   ....................  250克
糖  ...................................  60克
純忌廉  .........................  250克
魚膠粉  .........................  2茶匙
水  .................................  2湯匙
士多啤梨果醬  .............  250克

士多啤梨果醬 :
士多啤梨  .....................  500克
糖  .................................  100克
檸檬汁  .........................  1茶匙
魚膠粉  .........................  1茶匙

藍莓果醬 :
藍莓  .............................  250克
糖  ...................................  50克
檸檬汁  .........................  1茶匙
魚膠粉  .........................  1茶匙

飾面 :
藍莓果醬  .......................  適量
藍莓  ...............................  適量
士多啤梨  .......................  適量
糖粉  ...............................  適量

消化餅

無鹽牛油

忌廉芝士

純忌廉

魚膠粉

士多啤梨果醬

藍莓及士多啤梨

糖粉

回復

KUNO 發表於 2008-12-19 03:48:59 |顯示全部樓層
工具

7吋蛋糕模

麵粉木棒 , 橡皮杓 , 打蛋器 , 不銹鋼兜

牛油紙
回復

KUNO 發表於 2008-12-19 05:04:50 |顯示全部樓層

製作過程

餅底 :
將消化餅放入厚身保鮮袋中用麵粉木棒壓至細碎 .

將牛油坐水隔熱溶解 .

將牛油溶液加入消化餅碎再混合 .

將與牛油溶液混合好的消化餅碎平均的加入已放好牛油紙的蛋糕模中再掃平壓實 , 之後放進雪櫃冷卻待用 .

士多啤梨果醬:
將已切碎的士多啤梨 , 砂糖 , 魚膠粉及檸檬汁以慢火煮成濃漿 , 之後待涼備用 .

藍莓果醬:
與士多啤梨果醬製作方法一樣 .

餡料 :
先將忌廉芝士放在室溫中兩小時自行軟化 , 再用打蛋器打至滑身 .

將砂糖加入再打勻 .

將150克士多啤梨果醬及魚膠粉溶液加入再打勻 .

將純忌廉打至企身再加入打勻 .
註 : 純忌廉在低溫的狀態下很容易打至企身 , 所以建議使用前先冷藏至攝氏4度或以下一點 .

再將100克士多啤梨果醬加入攪拌幾下 , 不需完全混合 .

將餡料加入已經冷卻硬化的餅底上再用橡皮杓掃平 , 再放進雪櫃冷卻2~4小時待餡料完全凝結 .

飾面:
將藍莓果醬平均鋪上已經完全凝結的餡料上 .

先將餅身切開自己所喜歡的份數後 , 再隨自己喜歡的風格將藍莓及士多啤梨鋪上 , 最後適量灑上糖粉作美化修飾之用 . ( 完成 )
回復

fnv234 發表於 2008-12-19 08:57:28 |顯示全部樓層
連果醬都整埋
我係就咁買樽果醬番嚟整,下次試下先
回復

vivi 發表於 2008-12-19 09:12:49 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-12-19 08:57 發表
連果醬都整埋
我係就咁買樽果醬番嚟整,下次試下先

我都係買果醬o架咋
好犀利喔
回復

貓后 發表於 2008-12-19 09:17:17 |顯示全部樓層
真的又睇得又食得丫
回復

藍天使 發表於 2008-12-19 14:32:02 |顯示全部樓層
純忌廉可以用手打至企身, 利害
回復

heiheimama 發表於 2008-12-19 14:41:00 |顯示全部樓層
咁大陣仗,我都係出街俾錢買算了...
回復

KUNO 發表於 2008-12-19 21:51:40 |顯示全部樓層
原帖由 vivi 於 19/12/2008 09:12 發表

我都係買果醬o架咋
好犀利喔

我最鐘意DIY無添加果醬 , 可以用尼整好多嘢咖 !
回復

KUNO 發表於 2008-12-19 21:57:31 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 19/12/2008 14:41 發表
咁大陣仗,我都係出街俾錢買算了...

我覺得如妳親手造比老公同仔女食 , 佢哋一定會好開心 !
起碼我係啦 !
回復

avery 發表於 2008-12-19 22:04:34 |顯示全部樓層
Kuno 你條友 ... 我真係服到你五體投地 ...

好心機有耐性仲要影得靚 ... 救命 ...

加威望算係咩呀 ?! 唔加做精華文章簡直侮辱左個原創者呀 ??!
回復

KUNO 發表於 2008-12-19 22:11:10 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 19/12/2008 22:04 發表
Kuno 你條友 ... 我真係服到你五體投地 ...

好心機有耐性仲要影得靚 ... 救命 ...

加威望算係咩呀 ?! 唔加做精華文章簡直侮辱左個原創者呀 ??! ...

大佬你下次得閒過尼玩我請你食吖 !
回復

12下一頁