Concord 都變... 紅?

作者: David 發表于 2007-10-3 11:26:54
1962 11
她只是小苗, 紅左同跑色...點算...
P.S. I have already changed its planting medium and added million-A...
Red Concord 003_resize.jpg
Red Concord 004_resize.jpg
Red Concord 006_resize.jpg
Red Concord 008_resize.jpg
Red Concord 010_resize.jpg
charles604498 發表於 2007-10-3 11:31:14 |顯示全部樓層
你自己繁殖的?是用側定花菖?
回復

David 發表於 2007-10-3 11:35:56 |顯示全部樓層
This one is a 側牙 from shop.. $120 ga
回復

charles604498 發表於 2007-10-3 11:41:38 |顯示全部樓層
原帖由 David 於 2007-10-3 11:35 發表
This one is a 側牙 from shop.. $120 ga

from shop i estimate that you should bought from Eva Florist ?is it true?
回復

kong 發表於 2007-10-3 13:54:43 |顯示全部樓層
concord 是好穩定嘅縞花,但都要避免強光,多肥,過酸,你要留意.
以我記憶, concord 紅柄唔代表跑色, 當葉子係 dark green,或者 red back,一般 都紅柄的.
回復

noel 發表於 2007-10-3 17:04:32 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-10-3 13:54 發表
concord 是好穩定嘅縞花,但都要避免強光,多肥,過酸,你要留意.
以我記憶, concord 紅柄唔代表跑色, 當葉子係 dark green,或者 red back,一般 都紅柄的.
kong姐講得啱,某d 十字花紅柄唔代表跑色嫁!

加油 ar~~ David!!

加油 ar~~ David!!
回復

比得大帝 發表於 2007-10-3 17:07:31 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-10-3 17:04 發表
kong姐講得啱,某d 十字花紅柄唔代表跑色嫁!

但係果盆concord開出嚟的花真係跑咗噃
回復

noel 發表於 2007-10-3 17:13:48 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2007-10-3 17:07 發表

但係果盆concord開出嚟的花真係跑咗噃

因為未變晒實色,而且其中一、二辨亦未走得曬,所以我個人覺得會希望囉~
分分鐘越變越靚呢~
回復

kong 發表於 2007-10-3 20:49:29 |顯示全部樓層
建議剪晒d花,花芽都要剔走,換過d介質,泥炭土要少,加美能安,少肥,減光,等第二輪花,希望可以正色啦.
DSC03108 (Small).JPG
回復

lammanfung 發表於 2007-10-3 20:52:56 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-10-3 20:49 發表
建議剪晒d花,花芽都要剔走,換過d介質,泥炭土要少,加美能安,少肥,減光,等第二輪花,希望可以正色啦.

嘩!圖中的花兒很漂亮呢!
回復

David 發表於 2007-10-3 21:47:20 |顯示全部樓層
Wa! Kong, very nice flowers!  
I'm green with jealousy
回復

kong 發表於 2007-10-3 23:29:56 |顯示全部樓層
don't be jealous,佢係容易開得多嫁,不過比我種死左
回復