迷迭香 相片可以看到了...請大家幫忙!

作者: 花姑娘 發表于 2008-12-13 15:30:14
2728 7
我是初來報導, 大家好!

我種過好幾次迷迭香, 但每此都會落得葉片大批凋落的收場, 而且個根部往上很容易形成木質化, 到這裡來取了經後才知道原來需要加沙在泥土中, 好...我就再接再厲地再來一次, 這次用了沙和培植土, 比例為三比一, 還聽花店老闆說加了"金石"在裡面, 不知道這是什麼東西, 只是他說這會對香草類用幫助. 現在種了差不多一個月了, 看起來好像還不錯, 請大家幫忙看看然後指教, 謝謝!

現在是放在向東的陽台上, 通風良好, 早上有日照.

草民 發表於 2008-12-13 17:35:49 |顯示全部樓層
嘩!花姑娘好靚喎,種得。
泥土排水透氣就得架喇。呢棵應係皇帝的新迷迭香,只有聰明人至睇到咋。                                                               

要縮圖!睇唔到。
回復

llaus 發表於 2008-12-13 17:59:11 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-12-13 17:35 發表
泥土排水透氣就得架喇。呢棵應係皇帝的新迷迭香,只有聰明人至睇到咋。                                                               

要縮圖!睇唔到。 ...

咁草民師兄您就唔係聰明人LAW
回復

草民 發表於 2008-12-13 18:06:38 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-12-13 17:59 發表

咁草民師兄您就唔係聰明人LAW

我認!我認!
回復

llaus 發表於 2008-12-13 18:10:24 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-12-13 18:06 發表

我認!我認!

但都好醒 BOR!!
起馬種得一手好香草呀 :n4
回復

花姑娘 發表於 2008-12-13 18:14:14 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-12-13 17:35 發表

要縮圖!睇唔到。 ...

果然一開始就已經得到好好的建議...我會搞搞佢
回復

gtrnismo 發表於 2009-1-21 01:14:46 |顯示全部樓層
可以種到木質化, 你都種左好耐下wor

不過迷迭香腳本來就係啡色架喇
回復

Minijack 發表於 2009-1-21 11:08:23 |顯示全部樓層
我果paul都種到木質化, 不過生長得好好呀,由細細盤種到依家好大paul 啦!
回復