防噪音方法

作者: sisterpig 發表于 2008-12-13 10:45:43
5757 26
請問大家怎樣可以防噪音呢???本人樓上搬左家大陸人來住, 早上6:30至 7:00就發出噪音
攪到成日被弄醒, 頭又痛, 又不夠精神好慘呀
虛宿寶瓶 發表於 2008-12-13 14:01:39 |顯示全部樓層
我諗你要同管理處講左先...
回復

sisterpig 發表於 2008-12-13 14:09:49 |顯示全部樓層
寶瓶我己和看更說過, 看更話樓上在弄早餐
回復

maggielawkm 發表於 2008-12-13 14:18:00 |顯示全部樓層
Neighborhood Noise 這個範疇係由警方做enforcement的~ 所以如果你覺得被姿擾~ 你可以打999 報警。警方會派出警員到處了解~ 視乎當時的情況,向其發出噪音的住戶發出警告。

住用處所或公眾地方所發出的噪音,是包括源自住用處所內的電視機、冷氣機或狗隻等的噪音,以及源自公眾地方的收音機、小販或揚聲器等的噪音。

這條例為一般性的規定,用以管制此類在晚上十一時至翌日上午七時,或在公眾假期發出而又擾及別人的噪音。

http://www.epd.gov.hk/epd/tc_chi ... ef/guide_nco_2.html
回復

sisterpig 發表於 2008-12-13 14:34:11 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-12-13 14:18 發表
Neighborhood Noise 這個範疇係由警方做enforcement的~ 所以如果你覺得被姿擾~ 你可以打999 報警。警方會派出警員到處了解~ 視乎當時的情況,向其發出噪音的住戶發出警告。

住用處所或公眾地方所發出的噪音,是包括源自 ...

好多謝瑪姬提供以上資料, 多謝晒
回復

harry692 發表於 2008-12-13 23:16:06 |顯示全部樓層
報警?沒用,我試得多(噪音)警察到時它沒發聲,差人當冇聲走人,
頂多上去人地門口聽聽就算。兩個方法(一)你搬(二)他消失。
如各位有更好方法請相告。
回復

sisterpig 發表於 2008-12-14 09:16:10 |顯示全部樓層
原帖由 harry692 於 2008-12-13 23:16 發表
報警?沒用,我試得多(噪音)警察到時它沒發聲,差人當冇聲走人,
頂多上去人地門口聽聽就算。兩個方法(一)你搬(二)他消失。
如各位有更好方法請相告。 ...

警察有冇拍佢門? 定係你報警, 佢都唔知你報過呢?
回復

harry692 發表於 2008-12-14 17:42:18 |顯示全部樓層
原帖由 sisterpig 於 2008-12-14 09:16 發表

警察有冇拍佢門? 定係你報警, 佢都唔知你報過呢?

佢知我報警,警察有上去了解,但差人走后噪音更厲害,試過一次。
其他次數差人都沒有拍門在門口聽聽就算(是管理員說的)。
回復

南極星 發表於 2008-12-14 19:16:12 |顯示全部樓層
如果佢係整早餐, 理論上噪音唔會好大, 又唔係裝修, 你試過報警結果噪音更厲害, 因為佢知你告佢唔入, 所以同你玩野, 咁你一係搬, 如果搬唔得, 咁就唯有忍, 試下裝隔音玻璃窗或者帶耳塞瞓, 不過我諗你最好都係同佢心平氣和咁傾下, 睇下佢整早餐個陣可唔可以細聲d.
回復

maggielawkm 發表於 2008-12-14 19:19:08 |顯示全部樓層
整早餐同報左警係2單CASE
回復

sisterpig 發表於 2008-12-14 22:08:05 |顯示全部樓層
原帖由 harry692 於 2008-12-14 17:42 發表

佢知我報警,警察有上去了解,但差人走后噪音更厲害,試過一次。
其他次數差人都沒有拍門在門口聽聽就算(是管理員說的)。

警察都冇佢法子, 真是衰人當道, 什麼人都有呢!
回復

sisterpig 發表於 2008-12-14 22:21:57 |顯示全部樓層
原帖由 南極星 於 2008-12-14 19:16 發表
如果佢係整早餐, 理論上噪音唔會好大, 又唔係裝修, 你試過報警結果噪音更厲害, 因為佢知你告佢唔入, 所以同你玩野, 咁你一係搬, 如果搬唔得, 咁就唯有忍, 試下裝隔音玻璃窗或者帶耳塞瞓, 不過我諗你最好都係同佢心平 ...

我冇報過警, 其實這戶人, 試過佢的鄰居也投訴過佢有臭味傳出, 佢解釋話雪櫃有5斤牛肉變壞,
但四人住, 家有臭味也嗅不到??? 5斤牛肉買甘多??? 這人都怪怪的!! 可能早餐是牛, 要拍扁牛,
所以甘噪吧!!!
回復

harry692 發表於 2008-12-14 22:57:45 |顯示全部樓層
噪音問題有時同樓宇質素有關,我亦請教很多方法,假天花、白膠、隔音板、吸音棉我都想過,但問題是樓宇質素影響,此設備用於防止將自己噪音向外大於左隔外來的(請教過裝修朋友)。
回復

maggielawkm 發表於 2008-12-14 23:31:05 |顯示全部樓層
原帖由 harry692 於 2008-12-14 22:57 發表
噪音問題有時同樓宇質素有關,我亦請教很多方法,假天花、白膠、隔音板、吸音棉我都想過,但問題是樓宇質素影響,此設備用於防止將自己噪音向外大於左隔外來的(請教過裝修朋友)。 ...

噪音問題好難攪架~~ 唔好彩遇到哩D 鄰居真係有排煩~~~
回復

笨笨 發表於 2008-12-15 21:30:02 |顯示全部樓層
= =  我亞媽同家姐住個度~~早一兩年前有一家切豬肉攪豬肉既公司入左下面間鋪(我家姐住2樓,是唐樓黎)~~
一到零晨3-5點鐘就係度攪豬肉切豬肉~~D噪音勁到佢瞓唔著~~~
同佢講過(豬肉公司),但也是噪,投訴過業主立案法團,報過警(差不多都有幾十次),找過報章投訴
也有人拿噪音器來平估噪音...但都無用....到最後....
也只是~~~~個間豬肉公司頂唔順我家姐既激烈投訴同煩~~~~~~>搬走左
到而家先至安靜左......

回復

sisterpig 發表於 2008-12-15 22:31:53 |顯示全部樓層
好多謝大家提供寶貴意見, 近日靜左d, 不知是否我投訴佢, 看更和佢講左呢,
希望一路keep住甘靜番d就好, 近年我都是甘黑仔, 唉.................
回復

無比仔 發表於 2008-12-15 23:21:37 |顯示全部樓層
其實寫信去環保署投訴有時仲有效過找警察架.
回復

Sylvia 發表於 2008-12-17 16:54:59 |顯示全部樓層
無用架,好似我樓上咁,啲細路係間屋通樹走,由於無着拖鞋,加上地板好薄,啲細路又勁活躍,通屋跳,就會”pang pang"聲,有時連個天花燈都震,講都無人信,試過搵管理處,但佢地都係勸吓,因為大家都係佢地米飯班主,得罪邊個都煩;試過無數次自已上去好言相勸,咪靜咗1兩個鐘囉!最後,樓上都發爛咋,話唔通唔俾人係自已屋企走咩!我都知,但您實在影響到人 "ah ma" 您地如果有方法,最好就教吓我點做,功德無量
回復

harry692 發表於 2008-12-17 17:36:32 |顯示全部樓層
樓上 亞太,我很明白你的苦況,以前我也有這樣的經歷,樓上每做一件事情我都一清二楚。
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-12-17 18:19:32 |顯示全部樓層
好彩我住頂樓
回復

12下一頁