返回列表 發新帖

海棠印加之火只有好少根

作者: orchids 發表于 2008-12-12 19:27:59
9033 54
ht333147 發表於 2009-2-12 12:49:14 |顯示全部樓層
如果 orhids 係母株, 又可能係 "老" 的問題 ...
可插盆新的取代老株 ....
四少 發表於 2009-2-12 00:58

人口擠逼及老化, 除了是社會問題, 想不到我們的觀賞植物都適用.
說到老化, 你給我那種 B.partita 現在非常靚, 但我是先天加後天原因不能照出來,
有無興給它影些靚靚寫真, 也可以欣賞它盛況, 真的是少有的合時美態, 到夏季, 天氣及老化問題會令它走樣的
回復

orchids 發表於 2009-2-12 18:57:31 |顯示全部樓層
如果 orhids 係母株, 又可能係 "老" 的問題 ...
可插盆新的取代老株 ....
四少 發表於 2009-2-12 00:58

其實我覺得生得密D靚D,所以唔修葉又唔插盆新的,但似乎佢真係生得越密葉片就越細片,我搵日得閑D就幫佢收葉.
如果我盆海棠分株或修葉,歡迎你攞去分享.但我早前剪下一段冇根走莖,老葉很好就變軟,如果要寄葉,是否寄新葉?驚唔驚新葉未完全成長?
我估在香港哩種海棠好難可以全年都好紅,因為要天氣越涼,新出的葉才越紅,响三十幾度時出D新葉一D紅都冇.
回復

ht333147 發表於 2009-2-12 19:07:23 |顯示全部樓層
42# orchids
可能是繁殖這種海棠時加入楓葉基因都唔定, 另佢越凍越紅.
想它密, 不一定只是老株才會長密, 找過資料, 可以給它''打頂'', 即是你分株後, 將新出的芽長到有四片葉時, 將生長點除去, 逼令其多發新芽, 當新芽長成, 也是在第四片葉之後打頂, 這樣你便在短時間內有茂密的一盆, 但株齡不老, 但我自已未試過, 因為捨不得下手.
回復

orchids 發表於 2009-2-12 19:52:05 |顯示全部樓層

43# ht333147

其實佢真係越種越細葉,可能佢生得太密,都係唔比佢咁密,因為D葉實在太細片.
回復

ht333147 發表於 2009-2-12 22:07:04 |顯示全部樓層
44# orchids
是啦, 要作嘗試才可以掌握經驗
回復

四少 發表於 2009-2-12 23:34:54 |顯示全部樓層
43# ht333147

其實佢真係越種越細葉,可能佢生得太密,都係唔比佢咁密,因為D葉實在太細片.
orchids 發表於 2009-2-12 19:52

最簡單, 自己留盆苗, 放同樣位置同樣管理 .. 就可比較 ...
若家有位, 可在家放多盆比較 ...
不過我知你無 位 ....
回復

orchids 發表於 2009-2-13 13:00:17 |顯示全部樓層
46# 四少
你講得冇錯,真係冇位,所以我決定幫佢剪!剪!剪!
睇下遲d葉片會唔會大片d.

理髮後

剪咗出嚟嘅
回復

四少 發表於 2009-2-13 20:01:57 |顯示全部樓層
老唔老葉, 都係扔, 做咩唔 try 下呢 ...

修左後清爽好多 ...

如果 office 開空調, 加碟 陶石 墊底, 可增加四周空氣濕度, 對佢生長有利 ...
我以前種 喜陰, 要葉大, 除了用肥, 四周高濕度, 仲要有空間比 d 葉, 先會長大 ...
回復

orchids 發表於 2009-2-15 19:10:41 |顯示全部樓層
48# 四少

先謝謝你指教!我擺花果度冇冷氣,而且已經擺咗唔少花,唔敢咁高調.
回復

seed 發表於 2009-2-18 01:58:16 |顯示全部樓層
好,
等我都交下功課先^^
我是種在室外,
一重遮光網
初時天氣凍, 出的葉子同剛出的小小葉比較紅
但最近天氣轉暖, 那此小小葉子越長越減色了
120209 plants 031 (Small).jpg
120209 plants 032 (Small).jpg
120209 plants 033 (Small).jpg
回復

seed 發表於 2009-2-18 02:00:16 |顯示全部樓層
遲d有時間再貼小小葉子的褪色近照上來
回復

八王爺 發表於 2009-2-18 09:17:11 |顯示全部樓層
大家都好好心機種喎!
這個版就黎變成 秋海棠版喇!
等我都秀秀 我的秋先。
回復

ht333147 發表於 2009-2-18 10:52:38 |顯示全部樓層
大家都好好心機種喎!
這個版就黎變成 秋海棠版喇!
等我都秀秀 我的秋先。
八王爺 發表於 2009-2-18 09:17

因為秋海棠色多葉靚, 種植過程變化多端, 又新款不斷, 所以出極都有.
回復

seed 發表於 2009-2-25 23:05:35 |顯示全部樓層
我都覺得秋海棠的葉子很好看, 油油潤潤, 斑紋又靚, 很好看^^

唉~~~ 我的海棠慢慢在熄火了....
今天拍的照片, 紅色都褪了很多耶!
250209 plants 011.jpg
250209 plants 012.jpg
250209 plants 013 (Small).jpg
回復

ht333147 發表於 2009-2-25 23:21:05 |顯示全部樓層
54# seed
樓主說可能是因氣溫高, 令其退色, 雖然退色也要保持健康, 到天涼時又再著火.
回復