觀音竹變黃

作者: 阿宜 發表于 2008-12-12 13:27:34
7467 9
我一直都將三支觀音竹用水種在一齊, 唔知點解其中有一支變黃,其餘二支就冇事!
想問各位我依家應該要點做?
thanks!
南極星 發表於 2008-12-14 15:43:19 |顯示全部樓層
掉左佢買過枝, 人地話觀音竹變黃就唔好再要, 不過唔知点解
回復

kwanyeehui 發表於 2008-12-14 16:11:02 |顯示全部樓層
原帖由 南極星 於 2008-12-14 15:43 發表
掉左佢買過枝, 人地話觀音竹變黃就唔好再要, 不過唔知点解

南極星,
用來擋災卦.
其實換水時可以加入幾滴"水栽觀葉植物營養劑".
以前D轉運 竹經常變黃, 依家就無事.

回復

南極星 發表於 2008-12-14 18:37:33 |顯示全部樓層
多謝鈞哥,
以後有人再問我我知点答la, 唔洗搞到成個八婆仔咁
回復

阿宜 發表於 2008-12-17 15:13:08 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-12-14 16:11 發表

南極星,
用來擋災卦.
其實換水時可以加入幾滴"水栽觀葉植物營養劑".
以前D轉運 竹經常變黃, 依家就無事.

我每次換水都有加幾滴營養液,不過都唔知點解會變黃?
回復

haren 發表於 2008-12-18 19:26:27 |顯示全部樓層
我的竹都有同樣的問題,買回來的時候好好,種種下黃晒,剪走黃左的葉,再出的都綠中帶黃,都唔知點解add8icon
回復

南極星 發表於 2008-12-18 19:32:19 |顯示全部樓層
其實我同大家都有同業問題, 又係每次換水都會加幾滴營養液,不過都係越種越黃, 生d新葉又唔會綠返喎, 都係黃, 公司同事淨係話我知要掉左佢, 買過新, 仲有一大串嚇人說話, 所以咪唔理la, 掉左先
回復

winghui 發表於 2009-6-18 14:46:43 |顯示全部樓層
觀音竹用水種, 生長的好好, 高的很快, 但最近發現有深啡色一粒粒不知是什麼東東 及有像蛛絲馬跡. 想問一下如何處理
100000000000000000thank!
回復

momoko1128 發表於 2009-6-22 14:34:52 |顯示全部樓層
我屋企個D都係..但係我公司個D就生得好靚..唔知係咪大細支既問題呢..我屋企個D迷你班既, 公司個D就係大大支個D..依家又綠又靚, 屋企個D掉剩6支..add8icon
回復

ht333147 發表於 2009-6-22 14:58:27 |顯示全部樓層
你們說的是富貴竹吧?
放在窗邊,空氣流通便會生得好好
回復