返回列表 發新帖

請問這是捕蠅草嗎?

作者: 小寶 發表于 2008-12-9 11:35:03
3947 37
avery 發表於 2008-12-26 11:51:38 |顯示全部樓層
其實所有食虫植物本身係惹d虫黎吃,so d蠅係會越惹越多,重有其他小昆虫會黎你嫁lahttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(59).gif
may.sun 發表於 2008-12-26 11:11

"所有食虫植物本身係惹d虫黎吃" 這概念並不正確 ~

好多食虫植物本身只係一個陷阱, 並無吸引昆虫之設置, 好似毛氈苔只係當飛行緊既昆虫著陸時冇睇清楚至捉到虫 ~
回復

argon 發表於 2008-12-26 12:22:53 |顯示全部樓層
有烏蠅計我話一係種驅草植物一係乜花都唔種,仲有我強烈要求將E個post移離食虫板,同食虫冇關.
回復

小寶 發表於 2008-12-26 14:12:51 |顯示全部樓層
有烏蠅計我話一係種驅草植物一係乜花都唔種,仲有我強烈要求將E個post移離食虫板,同食虫冇關.
argon 發表於 2008-12-26 12:22

argon, 本身個post係無問題的, 因為我係種朋友送我捕蠅草種子box set, 想知道果d係咪姐,
我唔明你講的種驅草植物, 其實係咩來架??(驅蚊就聽過)
乜花都唔種都唔係我所願, 因為我養狗, 唔養花都會有呢個問題, 所以想捉蟲(蠅), 呢個唔係主要問題
回復

argon 發表於 2008-12-26 15:41:31 |顯示全部樓層
sorry..打錯字...係驅蚊..哈哈...
同意你所講本身個post無問題,但係既然知道唔係捕蠅草,就應該由佢沈.因為嚴格上E個post同食虫冇關.但係E個post時不時又升番上黎,咁我就覺得有問題.
回復

minmin 發表於 2008-12-26 17:05:58 |顯示全部樓層
argon 發表於 2008-12-26 12:22

雖然和食蟲無闗,但很多人種食蟲都有同樣的誤解,所以我覺得可以留係度,給新手一點知識也無不何.
回復

小寶 發表於 2008-12-26 18:36:36 |顯示全部樓層
sorry..打錯字...係驅蚊..哈哈...
同意你所講本身個post無問題,但係既然知道唔係捕蠅草,就應該由佢沈.因為嚴格上E個post同食虫冇關.但係E個post時不時又升番上黎,咁我就覺得有問題. ...
argon 發表於 2008-12-26 15:41

係呀, 我係對食蟲無咩認識,因為第一次種食蟲咪問多兩句囉, 一問野就一定會浮番上來架啦, 係咪即係要我收聲唔好問呀?
覺得我唔識野唔緊要, 我有虛心學習; 覺得我無聊唔緊要, 但唔好踩一腳, 呢個post同食蟲無關同咩野有關呢??
捕蠅草係捕咩野架? 蒼蠅, 曱甴, 蚊滋囉..., 咁蒼蠅係咪同捕蠅草有關呀??
因為我係落左四粒捕蠅草種子, 咪想知道係咪囉!

你咁樣講會嚇走d新人, 你都做過新人架? 你想唔想人地咁對你呢??
minmin, 唔好意思, 有感而發, 講多左兩句~
回復

小寶 發表於 2008-12-26 18:37:17 |顯示全部樓層
"所有食虫植物本身係惹d虫黎吃" 這概念並不正確 ~

好多食虫植物本身只係一個陷阱, 並無吸引昆虫之設置, 好似毛氈苔只係當飛行緊既昆虫著陸時冇睇清楚至捉到虫 ~ ...
avery 發表於 2008-12-26 11:51

多謝回覆,學到野!
回復

小寶 發表於 2008-12-26 18:38:52 |顯示全部樓層
其實所有食虫植物本身係惹d虫黎吃,so d蠅係會越惹越多,重有其他小昆虫會黎你嫁lahttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(59).gif
may.sun 發表於 2008-12-26 11:11

may, 我唔知架,係人地送的,同埋我都想種架,因為夾夾好靚
回復

minmin 發表於 2008-12-26 18:57:31 |顯示全部樓層
係呀, 我係對食蟲無咩認識,因為第一次種食蟲咪問多兩句囉, 一問野就一定會浮番上來架啦, 係咪即係要我收聲唔好問呀?
覺得我唔識野唔緊要, 我有虛心學習; 覺得我無聊唔緊要, 但唔好踩一腳, 呢個post同食蟲無關同咩野 ...
小寶 發表於 2008-12-26 18:36

我覺得argon是善意的,不要生氣.
回復

小寶 發表於 2008-12-26 19:05:52 |顯示全部樓層
29# minmin

咁好啦, 唔嬲你(argon)
回復

argon 發表於 2008-12-26 21:36:27 |顯示全部樓層
覺得我唔識野唔緊要, 我有虛心學習; 覺得我無聊唔緊要, 但唔好踩一腳, 呢個post同食蟲無關同咩野 ...
小寶 發表於 2008-12-26 18:36

簡單黎講你想問幅相裏面植物係唔係捕蠅草,結果唔係,個人應為經已同食虫冇關.
如果你有其他問題,建議你另開新post
不過如果閣下歡喜,要推E個post的話,fine........
回復

minmin 發表於 2008-12-26 21:52:25 |顯示全部樓層
簡單黎講你想問幅相裏面植物係唔係捕蠅草,結果唔係,個人應為經已同食虫冇關.
不過如果閣下歡喜,要推E個post的話,fine........ ...
argon 發表於 2008-12-26 21:36

同意這主題下詢問,對其它新手作用不大.
可考慮開新主題繼續提出問題,方便大家睇,又方便新手進行SEARCH.
回復

may.sun 發表於 2008-12-26 22:15:23 |顯示全部樓層
21# avery
多謝行哥提點.因我之前養過一棵食虫植物,就係發現有蚊滋仔跟住棵植物.又諗起之前聽過類似0既說話,所以一直誤解左
回復

avery 發表於 2008-12-26 22:27:52 |顯示全部樓層
21# avery
多謝行哥提點.因我之前養過一棵食虫植物,就係發現有蚊滋仔跟住棵植物.又諗起之前聽過類似0既說話,所以一直誤解左
may.sun 發表於 2008-12-26 22:15

不客氣勒 ~
回復

小寶 發表於 2008-12-26 22:54:48 |顯示全部樓層
不過如果閣下歡喜,要推E個post的話,fine........ ...
argon 發表於 2008-12-26 21:36

係呀, 我post入面兩幅相都係問 係咪捕蠅草, 因為同一個盆內有兩植物
anyway, 只怪入自己在這版問野, 同埋本人無意推post~
回復

argon 發表於 2008-12-27 01:15:40 |顯示全部樓層
小寶,希望你明白我主要是針對個post,同發post者無關,你系唔需要咁樣回覆,睇翻個post,發post覆post都無問題,最有問題系我,系個人的感覺,我感覺個post個頭開得唔好,開得唔夠靚(用張唔系食蟲的相,問系唔系食蟲),我覺得依個post系唔應該發展落去,但系偏偏個post又keep住有人推,咁我就覺得好奇怪,個感覺就好似個地基打得唔好又要起高樓,所以先至建議移post!但系睇翻成個post發展得好自然,所以最問題果個可能系我,但我依然建議由得依個post沉落去,因為真系同食蟲無乜關係!
回復

小寶 發表於 2008-12-27 18:00:32 |顯示全部樓層
依個post至下午5:49分十六小時後都無人覆,仍然在頂端,  所以不致構成推post吧~
argon,如果你想依個post沉落去,不如你同minmin講啦,唔係話我想delete就delete,你想沉就沉,世事無咁如意.

不過我已取消依個post的分類, 免得有人按"捕蠅草"時覺得督眼督鼻. 希望幫到你啦~
回復

dryfish 發表於 2008-12-27 18:05:43 |顯示全部樓層
是但啦,其實唔係好大件事姐.
唔好因為d小事傷左大家和氣
回復