想買部相機,有乜好介紹?

作者: connie925 發表于 2008-12-8 18:56:47
17965 116
虛宿寶瓶 發表於 2008-12-10 20:59:48 |顯示全部樓層
哎喲!比佢陰到添!我以為係 d 公仔show唔到出黎咋!奸呀!
回復

四少 發表於 2008-12-10 22:00:45 |顯示全部樓層
你地唔好毒人啦, 大機有大機好 DSRL, 細機有細機好 DC, 買機唔送技術, 有技術 DC or 手機 都比 DSRL 影得好, 最重要係岩自己而且會多用先有意義有進步 (所以我唔買多部 DC, 怕用了 DC 人就懶用 DSRL)

我唔係好曉 or 知好多, 不過近排人氣盛且真係唔差的有以下幾部可考慮

富士 (獨特豔麗顏色唯富士色彩)
Finepix F100fd (特點實用方便高質)
http://www.dchome.net/viewthread ... &extra=page%3D1
S2000HD (特點長炮)
http://www.dchome.net/viewthread ... &extra=page%3D7       

Panasonic        LX3 (特點 16:9)
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=596296&highlight=LX3       
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=599604&highlight=LX3       

Canon PowerShot G9 or G10 (絕對係高階 DC)        
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=593463&highlight=G10       

價格 (市場) 可在結連網指定品牌區找找, 相信有 "報價/價格比較" 帖子可找到

另外, 店舖的誠信, 亦可到 "申訴,投訴區" 遊覽下

PS 現在 DC 的配件繁多 (另外比 $$ 買) , 發揮空間大, 若買二手機, 要留意的是 shutter count 即係影過幾多張, 因為有限壽命, 部份 software 可從照片中查到相關資料.

回復

四少 發表於 2008-12-10 22:12:29 |顯示全部樓層
另外, DSRL 來講
DX 格式 我都係推薦 Nikon
入門機 D80 係最正, 長青抵玩比新過佢的 D60/D90 有過之而無不及.
若以玩味來講, D90
過萬的唔介紹啦 ~
Canon 我唔熟唔敢講 (不過 FX 格式 3萬以下我推薦 5DII)
富士就 S5PRO 好機, 價格我無留意, 只知唔少人用, 都係果句, 富士色彩豔麗非常, 叫人一見難忘
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-12-10 22:20:38 |顯示全部樓層
DC 原來壽命都有限?知唔知大約幾多張呀?100,000?
回復

mcyan 發表於 2008-12-10 22:54:06 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-12-10 22:00 發表
你地唔好毒人啦, 大機有大機好 DSRL, 細機有細機好 DC, 買機唔送技術, 有技術 DC or 手機 都比 DSRL 影得好, 最重要係岩自己而且會多用先有意義有進步 (所以我唔買多部 DC, 怕用了 DC 人就懶用 DSRL)

四少講得好

去到拎晒呢幾部出黎試,我個人認為而家DC仔部部都有番咁上下質數,我身邊吾同牌子嘅DC都有人用緊,總之試到自己用得最就手果部就買果。
回復

mcyan 發表於 2008-12-10 22:59:11 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-12-10 22:20 發表

DC仔正常咁用三年都差吾多,我一年影三千張左右,對上果兩部DC都係差吾多咁上下時間玩完。
回復

四少 發表於 2008-12-10 23:21:37 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-12-10 22:20 發表

好似幾萬, 唔多記得, 而且我都唔知係唔係每個牌子型號唔同, 不過可以查 CS hotline (客戶服務中心熱線問)

原帖由 mcyan 於 2008-12-10 22:54 發表
四少講得好http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(47).gif
去到拎晒呢幾部出黎試,我個人認為而家DC仔部部都有番咁上下質數,我身邊吾同牌子嘅DC都有人用緊,總之試到自己用得最就手果部就買果。 ...

我都係見呢個問題係好多準備買機的朋友的煩惱, 我係過來人, 不竟機多眼亂, 要價對得住部機, 以上的評價好高.
牌子亦係唔同人的喜愛, 每部機總有佢的優點, 如 Canon 好, 但有人認為難用多制式, 富士色彩濃但又有人厭佢濃得來不太自然, 有 d 機係好但又有人覺得反應太慢 ..... 總之, 以上的買邊部, 只要買回來後用心的去了解去影, 定不叫你失望或花得不值 ....
原帖由 mcyan 於 2008-12-10 22:59 發表
DC仔正常咁用三年都差吾多,我一年影三千張左右,對上果兩部DC都係差吾多咁上下時間玩完。

其實呢個數字跟一般人來講都差不多 ... 就算唔瓜都 out 晒 ...
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-12-10 23:47:20 |顯示全部樓層
其實我覺得如果你冇 DC 的話,點都應該有部傍身,始於夠方便,一拎起手 anytime 都影得!如果得部 DSLR 看門口,始終大部唔方便,帶出街都麻煩啦!我手袋長期袋住部 DC 架,DSLR 就真係出去影相至會拎!

所以問題係,你揀邊部 DC。我本身 addicted to Nikon 機,但我 DC 都唔係揀佢,因為隻隻牌子都差唔幾。上多 d dcfever, dchome 之類睇用家心得都或者會幫到你!
回復

cross 發表於 2008-12-11 09:14:29 |顯示全部樓層
唔見議dc仔買二手..電子野都會有損耗..
回復

Sylvia 發表於 2008-12-11 09:43:53 |顯示全部樓層
同意
回復

hellohello 發表於 2008-12-11 11:08:38 |顯示全部樓層
大家好!! 我都是新手! 我好認同四少.

我本身用Canon S80 DC , 幾年了.  今年七月才買了 Nikon D80, 因d80 性價比高.

如果大家買dc , 建議 選有28mm.

個人比較喜歡 canon G10
回復

fianfumy 發表於 2008-12-11 19:33:46 |顯示全部樓層

我都好想買部相機呀 , 有咩好介紹呢 ?

之前 2 部都是用casio 數碼相機 , 但上年買果部casio 好差 , 又冇廣角 , 用閃光燈時影出來的相太光  , 影近又影我好矇 !

maggie -- 影相.gif 我只是一位普通 "師奶仔" , 平時會同囡囡影相 , 幫屋企花花影相 , 隨身都會帶備相機 , 因為我都有寫Blog 習慣的 . 我想買是容易使用 , 顏色靚 , 最好是全自動機  ,我心目中是 Canon ,  Panasonic之選 囉 ! monkey -- 影相.gif

希望各位師兄介紹介紹 , Thanks ! 洋蔥 -- love 3.gif
回復

raysit 發表於 2008-12-12 08:30:59 |顯示全部樓層
原帖由 raysit 於 2008-12-10 12:09 發表

比我兩隻會選G10, 5X光學變焦比2.5X好, 方便旅行. 大家微距都係1CM, 影花花應該無問題.

對於我呢D鍾意影相, 但無乜攝影常識嘅永遠新手嚟講, 60MM總係覺得
'ZOOM 到用時方恨少'
'以上係個人感受, 唔係要你去接受'
回復

cross 發表於 2008-12-12 20:01:08 |顯示全部樓層
應該離題吧
其實樓主有冇咩牌子偏好?
回復

hellohello 發表於 2008-12-13 10:54:04 |顯示全部樓層
dc, 我個人較喜歡Canon, 我朋友去年買860is $2500, 今年~$2000, 易操控

約要新款, 870is $2500.  

這裡有介紹幾款廣角相機
http://dcfever.com/news/readnews.php?id=2058
回復

raysit 發表於 2008-12-13 13:08:59 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-12-11 19:33 發表
之前 2 部都是用casio 數碼相機 , 但上年買果部casio 好差 , 又冇廣角 , 用閃光燈時影出來的相太光  , 影近又影我好矇 !

81052我只是一位普通 "師奶仔" , 平時會同囡囡影相 , 幫屋企花花影相 , 隨身都會帶備相機 ,  ...

'如果無budget限制, 又唔怕2.5"mon.細'
可以諗埋"P"記FX38, 焦距:25mm-125mm 要wide有wide, 又有5X zoom 至125mm, 影囡囡上台表演又得, 去旅行又得, 4隻色, 連電146G, 夠輕.
去到相機舖試晒兩款啦.
回復

fianfumy 發表於 2008-12-13 18:34:15 |顯示全部樓層
原帖由 raysit 於 2008-12-13 13:08 發表

'如果無budget限制, 又唔怕2.5"mon.細'
可以諗埋"P"記FX38, 焦距:25mm-125mm 要wide有wide, 又有5X zoom 至125mm, 影囡囡上台表演又得, 去旅行又得, 4隻色, 連電146G, 夠輕.
去到相機舖試晒兩款啦. ...

好呀 ...唔該哂你呀 ! thanks1.gif
回復

cross 發表於 2008-12-14 09:57:52 |顯示全部樓層
樓主往那裡去?!
回復

cross 發表於 2008-12-14 10:07:57 |顯示全部樓層
哈哈其實我都要買dc..手頭得番五百萬像素o既「相機」
未命名 - 1.jpg
未命名 - 2.jpg
回復