返回列表 發新帖

請問 - 公價人情係幾多呢?

作者: connie925 發表于 2008-12-7 21:04:24
8196 34
虛宿寶瓶 發表於 2008-12-8 10:55:31 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-12-8 10:54 發表

cocktail 就真係未必有錢收~ 有d 人會送禮~ 有d 300 ~ 有d 500~~

哦......... 諗諗先,有個小朋友結婚,好似係27號,我帖都未收!
回復

江江 發表於 2008-12-8 10:58:01 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-12-8 10:55 發表

哦......... 諗諗先,有個小朋友結婚,好似係27號,我帖都未收!

你有多大...話人小朋友
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-12-8 10:59:17 |顯示全部樓層
廿幾歲我都當小朋友架啦!
回復

mei524 發表於 2008-12-9 16:32:07 |顯示全部樓層

回復 20# 江江 的帖子

當振興經濟 la
回復

cherrylwy 發表於 2008-12-10 23:36:02 |顯示全部樓層
我公司(大型果隻)試過有一個以下情況:
有個女同事平時勁孤寒,超計較,佢請晒全部人飲,熟唔熟都請,點知d同事每人夾 $200訂造一對金童玉女的結婚擺設(足金的)送比佢算數,跟住去埋飲,好似衰左d。

回復

jellyfishy 發表於 2008-12-10 23:38:56 |顯示全部樓層
原帖由 cherrylwy 於 2008-12-10 23:36 發表
有個女同事平時勁孤寒,超計較,佢請晒全部人飲,熟唔熟都請,點知d同事每人夾 $200訂造一對金童玉女的結婚擺設送比佢算數,跟住去埋飲,好似衰左d。 ...

呢個方法都好正喎~ 水母鍾意喎~ 專治貪人便宜的人~
回復

sammy 發表於 2008-12-10 23:43:24 |顯示全部樓層
原帖由 cherrylwy 於 2008-12-10 23:36 發表
有個女同事平時勁孤寒,超計較,佢請晒全部人飲,熟唔熟都請,點知d同事每人夾 $200訂造一對金童玉女的結婚擺設送比佢算數,跟住去埋飲,好似衰左d。 ...

咁佢有咩反應呀?
回復

孖吉 發表於 2008-12-11 00:47:46 |顯示全部樓層
原帖由 connie925 於 2008-12-7 21:24 發表

唔係親戚,係同學關係。

同學都 闔府統請
一係同你好熟 (睇你咁問法唔似囉),一係佢好等錢使
回復

cherrylwy 發表於 2008-12-11 15:14:48 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-12-10 23:43 發表

咁佢有咩反應呀?

開頭以為眾人都送禮物比佢再封人情,不知幾開心,後尾點知發覺沒有,放完假返來唔同人講野........但咁樣反而對大家都好 (唔洗再比佢揾笨)。
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-12-11 16:50:36 |顯示全部樓層
高招
回復

比得大帝 發表於 2008-12-12 09:46:36 |顯示全部樓層
有個女同事平時勁孤寒,超計較,佢請晒全部人飲,熟唔熟都請,點知d同事每人夾 $200訂造一對金童玉女的結婚擺設(足金的)送比佢算數,跟住去埋飲,好似衰左d。 ...

哩個未夠絶

果時在老董公司打工, 發生咗單好攪嘢事件, 改寫咗全公司員工福利制度
話說當時公價人情, 到就20元, 唔到就10元
當時公司員工福利好好, 其中有同事結緍擺酒請公司同事的話, 公司會每人津貼10元
本來是一片好心, 鼓勵員工間多點溝通, 後來有人立壞心腸, 唔熟的都俾帖, 博你唔到, 咁你向公司申請10元送俾佢, 有時大家都算數, 反正自己不用出錢

有一次有個小職員, 請哂全公司千幾人, 根本好多人聽都未聽過佢個名, 有一批正義之仕實行玩嘢, 200人夾埋4000元, 去裕華買個6呎x12呎的屏風(果時香港重係貨物出門, 概不退回的年代), 然後200大軍殺去食佢一餐, 攪到大失預算, 夾硬加開幾圍....................

個豪華屏風放在家中又太大, 賣又賣唔出, 送都冇人要得落, 掉又好肉痛

件事傳到公司, 知道員工福利被人濫用不特止, 原意是提高員工間感情反而令員工反目, 於是決定取消這個福利

回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-12-12 09:48:23 |顯示全部樓層
呢 d 人應有此報嘅!貪!
回復

vivi 發表於 2008-12-12 12:37:34 |顯示全部樓層
其實每件事都會有兩面, 甚至唔只兩面
唔濫用就冇事囉
不過就係有人會咁, 攪到大家都唔開心
回復

Sylvia 發表於 2008-12-12 13:58:23 |顯示全部樓層
同意
回復

sandy329 發表於 2008-12-17 01:27:28 |顯示全部樓層
講下講下變左大正古...........
離晒題,吾係問公價人情咩?我比開(個人$500)(合府"3口家庭"$1300)
回復