新手請教★士多啤梨★

作者: 月夜貓 發表于 2008-12-7 12:02:34
11660 41
kelvinkou 發表於 2008-12-9 18:49:49 |顯示全部樓層

回復 17# 月夜貓 的帖子

等一個月左右啦~ 快嘅話就 2 個星期左右~ 加油~ 耐心等候呀~
回復

sandylam 發表於 2008-12-10 13:31:02 |顯示全部樓層
我都有版主分享既士多啤梨種子,但係...仲未種

我宜家種緊既係有機士多啤梨,因為係有機,應該無基因改造,所以我一路種都幾好,無咩問題.
其中一棵仲變到好大棵,狂出走莖.
希望到春天有士多啤梨收啦.

回復

fianfumy 發表於 2008-12-10 14:07:03 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-12-10 13:31 發表
我都有版主分享既士多啤梨種子,但係...仲未種http://a2233.myweb.hinet.net/msn/dears/dears%20(38).gif

我宜家種緊既係有機士多啤梨,因為係有機,應該無基因改造,所以我一路種都幾好,無咩問題.
其中一棵仲變到好大 ...

Sandy : 咁你要 加油01.gif
回復

may.sun 發表於 2008-12-10 22:17:34 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-12-10 13:31 發表
我都有版主分享既士多啤梨種子,但係...仲未種http://a2233.myweb.hinet.net/msn/dears/dears%20(38).gif

其中一棵仲變到好大 ...

種得好~~
回復

kok69 發表於 2008-12-11 00:32:26 |顯示全部樓層
士多啤梨而家先播種趕唔切喇.
你等佢發芽到開花至少半年, 夏天都黎啦.
回復

sandylam 發表於 2008-12-11 13:23:08 |顯示全部樓層
我覺得等佢發芽既日子係最漫長既.
反而出左芽後,其實一直出葉都出得幾快架.
我每星期加一次薄肥,佢就一路大一路大.
回復

athernas 發表於 2008-12-11 17:11:21 |顯示全部樓層
我知啦,我果棵唔曉大原來係冇施肥.
回復

月夜貓 發表於 2008-12-12 04:28:20 |顯示全部樓層
咁開頭應該要用咩肥好呀???
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-12 18:27:53 |顯示全部樓層
落多啲花生麩同有機肥料做基肥啦~ d 泥要淋d水等幾日先, 再用黎種...
d 草莓種子咁細粒, 用個細細個哥d 育苗盤仔種到出芽, 生咗6塊本葉先定植落大屋啦~ 唔洗一開始就俾大屋佢地wor, 可能得好少發到芽ga ja~
回復

月夜貓 發表於 2008-12-17 08:50:35 |顯示全部樓層
好耶~~發芽啦!

不過得兩小珠

不過得兩小珠

點解會咁細o架?

點解會咁細o架?
回復

mahutcbe 發表於 2008-12-27 16:11:38 |顯示全部樓層
我想問問..如果...=.=..落完肥....草莓苗...開始"夫"...咁有咩方法救番佢?
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-27 18:29:08 |顯示全部樓層
31# 月夜貓

原來你圈咗啦? 圈咗都差唔多見唔到! 係咁細ga la~
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-27 18:31:19 |顯示全部樓層
32# mahutcbe

你落咗咩肥, 落咗幾多肥? 苗苗有幾多片真葉? (啫係唔計一發芽就有哥兩塊葉仔)
回復

mahutcbe 發表於 2008-12-27 19:26:23 |顯示全部樓層
我落左...有機肥=.=...3粒炸.....唔計發芽果2塊..有...2塊葉.......估唔到咁少都出事
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-27 19:49:30 |顯示全部樓層
有機肥? 咩有機肥先? 一粒粒計嘅? = =?? 好明顯唔係花生麩骨粉之類的~ 可唔可以影幅相, 睇下包肥料, 同埋d 苗苗嘅傷勢, 睇下有無得救~
回復

mahutcbe 發表於 2008-12-27 20:44:48 |顯示全部樓層
PC270882.JPG PC270877.JPG PC270876.JPG PC270867.JPG
=.=..希望救得番啦..我見出事..已經....大量噴水嘗試稀釋d肥..而家換左d新肥...唔知得唔得呢?
回復

小寶 發表於 2008-12-27 21:17:29 |顯示全部樓層
可能係因為D葉掂到濕潤的泥面所造成,同埋苗未出真葉都唔洗落肥~
回復

mahutcbe 發表於 2008-12-27 21:34:58 |顯示全部樓層
唔該哂解答....但...今朝明顯...有問題(好似缺水咁=.=但泥面仲係好濕),,經我大量換水同...轉去新泥度先好似好d......請問..要出左幾多塊真葉先可施肥?
回復

小寶 發表於 2008-12-27 21:50:27 |顯示全部樓層
當佢長大不斷長出葉,我大約5葉會幫佢轉盆順便落埋基肥
回復

mahutcbe 發表於 2008-12-27 21:53:03 |顯示全部樓層
嗯..唔該哂=.=比大家睇睇..上星期既樣....差好遠...而家好似就死咁 PC210765.JPG
回復