第一次在屋企種生菜, Help!

作者: saikung 發表于 2008-12-5 14:23:47
4313 17
朋友贈送了十多棵生菜苗給我,雖然開心,但第一次在家中露台種菜, 好擔心唔識種會種死晒。
想請問生菜苗是否愛濕潤定愛乾爽的泥土, 要天天淋水或是見乾才淋?
多久要施一次肥呢?
還有什麼要注意的事項?
謝謝喔! 
Dec5 copy.JPG
Dec5b copy.JPG
亞實 發表於 2008-12-5 14:52:35 |顯示全部樓層
我估愛濕潤

不過又唔可以太濕,

我試試天氣乾, 生菜全跌低, 又淋水又企起身!
回復

小寶 發表於 2008-12-5 22:03:22 |顯示全部樓層
我覺得d泥好似幾鬆散, 可唔可以整實,  同埋成個盆都淋濕佢呢?
現在泥有幾多寸? 好似好少咁. 種菜至少4 - 6寸喔~
回復

saikung 發表於 2008-12-5 22:48:26 |顯示全部樓層

死啦,泥只落了兩吋

謝謝回覆, 死啦, 我第一次種菜 唔識, 只落了兩三吋泥....咁可不可以等佢一邊長大一邊再加泥, 輕輕蓋上去, 會不會傷害了它的葉子?
因為我移植在這個盆時, 已經搞左好耐, 怕再拔出來再加泥再種, d 根會斷晒呀...
現在應該點做?
回復

pauline 發表於 2008-12-5 23:23:23 |顯示全部樓層
那麼你可等佢地再大些少再梳苗, 到時加多d泥.
回復

may.sun 發表於 2008-12-5 23:42:29 |顯示全部樓層
但淋水不要令它們d葉互搭到wor...塊葉會5大嫁
回復

小寶 發表於 2008-12-5 23:50:17 |顯示全部樓層
原帖由 saikung 於 2008-12-5 22:48 發表
謝謝回覆, 死啦, 我第一次種菜 唔識, 只落了兩三吋泥....咁可不可以等佢一邊長大一邊再加泥, 輕輕蓋上去, 會不會傷害了它的葉子?
因為我移植在這個盆時, 已經搞左好耐, 怕再拔出來再加泥再種, d 根會斷晒呀...
現在 ...

如果你岩岩落, 我會明天搞左佢, 買多兩個盆分開種添
回復

saikung 發表於 2008-12-5 23:54:17 |顯示全部樓層

我等唔切,加咗泥啦

謝謝大家的意見, 我等唔切, 立即加了一倍泥..
唉,希望d菜苗不會被我玩死啦
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-5 23:55:41 |顯示全部樓層
原帖由 saikung 於 2008-12-5 23:54 發表
謝謝大家的意見, 我等唔切, 立即加了一倍泥..
唉,希望d菜苗不會被我玩死啦

加油呀成功
回復

superann 發表於 2008-12-6 00:11:44 |顯示全部樓層
加d基肥打底至加泥會好d
加油
回復

saikung 發表於 2008-12-6 00:13:03 |顯示全部樓層

施肥問題

謝謝呀!另外我想問,宜家屋企有三種肥,我應該向生菜苗施哪一種呢?
(1)馬糞
(2)花生麩
(3)無味有機肥(氮、磷、鉀) CHL Organic Fertilizer No.1

是否一個月施兩次即可,施肥的時候要注意什麼?
回復

pauline 發表於 2008-12-6 00:17:33 |顯示全部樓層
當苗定植好, 約1個星期就可用有機肥, 馬糞(要處理過的)也可以, 如花生麩放的位置不可貼近植株, 會很易燒根的.
回復

superann 發表於 2008-12-6 00:20:27 |顯示全部樓層
哇..馬糞你都有...好厲害
花生麩聽人講要漚幾個月,唔係就會燒根.. 嘻..我都係新仔一名
我睇無味機肥會好d,我都係用因多素咋
雖然種出來的生菜無人地咁靚,但都食得過咁啦,
喂~~~~各位大師傅..有無補充呀
回復

saikung 發表於 2008-12-8 16:04:54 |顯示全部樓層
thanks for your answers
回復

Minijack 發表於 2008-12-8 17:06:13 |顯示全部樓層
花生麩...唔好亂黎,慘痛的經歷話我知,就咁落令到你全個露台一陣X味。 仲會養起一大堆肥虫....
不會我聽人講,種果樹一定會用花生麩,因為夠肥。花生麩要"牛"過先好用呀 ~

回復

saikung 發表於 2008-12-8 20:42:19 |顯示全部樓層
花生麩要"牛"過先好用呀? 請問點"牛"? 請指教
回復

superann 發表於 2008-12-9 00:22:14 |顯示全部樓層
原帖由 saikung 於 2008-12-8 20:42 發表
花生麩要"牛"過先好用呀? 請問點"牛"? 請指教

好就"牛"過即是花生麩加水漚浸幾個月至好用,聽人講漚得越耐越好喎
回復

Minijack 發表於 2008-12-9 10:24:49 |顯示全部樓層
原帖由 superann 於 2008-12-9 00:22 發表

好就"牛"過即是花生麩加水漚浸幾個月至好用,聽人講漚得越耐越好喎http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(62).jpg

是呀,不過你都要預左"牛"的過程也是非常痛苦的....
回復