作者: pauline 發表于 2008-12-3 12:52:32
1457 9
有無人知道幾時開始浸水仙呢?
蘑菇 發表於 2008-12-3 13:51:51 |顯示全部樓層
我買咗一箱5頭,老闆話一般係22日,但係好視乎天氣,佢話如果過冬果日凍,過年就會唔凍,咁就可以遲1-3日先浸,相反亦一樣。我未試過,今年都係第一年買,以前都係買現成的。
回復

pauline 發表於 2008-12-3 13:54:57 |顯示全部樓層
咁即係1月頭要浸, 我由4年前開始自己浸, 但年年都唔記得幾時開始, 星期日行花墟見到1箱箱的. 5頭今年幾錢箱?
回復

蘑菇 發表於 2008-12-3 14:09:07 |顯示全部樓層
照計應該係12月底種,倒數22日,不過都係要過咗"冬至"睇吓凍唔凍先知。
我起上環買,格過3間價錢,有2間賣每箱80大蚊,唔包界,無論幾多頭都一樣價錢,另一間包界水仙,可要求界不同形狀,例如蓮花形、蝦形、蟹形等等,不過要100大蚊,我買咗一箱5頭放起公司,到啱時候界佢就會打電話俾我,然後再攞俾佢界。因為都係第一次幫襯,唔知會唔會俾人搵笨,試吓先知。 173.gif
回復

pauline 發表於 2008-12-3 14:57:46 |顯示全部樓層
吓, mut有d咁好的服務咩
我買了咁多年都未試過, 我次次都係自己界的, 無去學過,
次次都係撫著石頭過河的
回復

kwanyeehui 發表於 2008-12-3 15:23:54 |顯示全部樓層
原帖由 pauline 於 2008-12-3 14:57 發表
吓, mut有d咁好的服務咩
我買了咁多年都未試過, 我次次都係自己界的, 無去學過,
次次都係撫著石頭過河的

浸水仙最好在大廈天台, 有陽光曬又可以打霧, D葉短D架.
我見以前有位住客就係咁.
回復

pauline 發表於 2008-12-3 15:38:01 |顯示全部樓層
鈞哥:
我住平台樓的, 當初睇樓一眼就睇中個平台, 用來種花及浸水仙就一流, 因此住了4年浸足4年, 個個都話我d水仙靚的.
回復

pauline 發表於 2008-12-11 17:00:26 |顯示全部樓層
昨日去了元朗花場, 大量入貨, 買了3箱8頭的, 55元箱, 好抵啊!
回復

joannechan 發表於 2008-12-13 16:35:30 |顯示全部樓層
原帖由 pauline 於 2008-12-11 17:00 發表
昨日去了元朗花場, 大量入貨, 買了3箱8頭的, 55元箱, 好抵啊!

請元朗那裡? 我都住元朗架
回復

kwanyeehui 發表於 2008-12-13 16:57:12 |顯示全部樓層
原帖由 pauline 於 2008-12-11 17:00 發表

好似好少雙托的, 您買的是金盞銀盆還是玉玲瓏?
回復