今日開始先種蕃薯葉, 入冬前趕得切收成來食嗎???

作者: haus 發表于 2007-10-1 21:15:45
4437 11
我好鍾意食蕃薯葉o架, 今日買個蕃薯用浸佢三份一入水裡面, 走之前放左係田上面, 希望會發芽啦!
d人話好易生d粗生, 好易種, 街市同超市又唔係成有得買蕃薯葉, 如果唔係買d返來水種下先都好ma~
至少都快d啦
PACO 發表於 2007-10-2 04:54:51 |顯示全部樓層
原帖由 haus 於 2007-10-1 21:15 發表
我好鍾意食蕃薯葉o架, 今日買個蕃薯用浸佢三份一入水裡面, 走之前放左係田上面, 希望會發芽啦!
d人話好易生d粗生, 好易種, 街市同超市又唔係成有得買蕃薯葉, 如果唔係買d返來水種下先都好ma~
至少都快d啦 ...

唔駛成隻! 切開曬佢,放入泥土中加水即可!!! 約2個半星期可收苗.
回復

haus 發表於 2007-10-2 11:24:57 |顯示全部樓層
OK~~ THANKS!!!!!!!!
回復

ginnie 發表於 2008-11-22 17:40:44 |顯示全部樓層
想請問點樣煮蕃薯葉?
回復

haren 發表於 2008-11-22 21:16:28 |顯示全部樓層
原帖由 ginnie 於 2008-11-22 17:40 發表
想請問點樣煮蕃薯葉?

可用水灼下佢加生抽,或用蒜頭炒都得
回復

gtrnismo 發表於 2008-11-23 12:25:27 |顯示全部樓層
原帖由 haren 於 2008-11-22 21:16 發表

可用水灼下佢加生抽,或用蒜頭炒都得

通常蒜頭豆是

要好多, 因為成筒抄埋得一住
回復

fianfumy 發表於 2008-11-23 23:31:28 |顯示全部樓層
maggie1煮.gif ...我是用蒜茸炒 ..亦分別試過用蝦醬  及 麵士醬炒過囉 , 各有特色 !
但蕃薯苗是有咳或氣管敏感要少食為佳 ...因食完會喉嚨痕架 ... ( 買菜的antie及我家的印印 講既 . 但我自己試過咳到差不多好番時食過 , 真係成晚都痕 , 呱死我呀 )
回復

gtrnismo 發表於 2008-11-23 23:35:30 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-11-23 23:31 發表
77334 ...我是用蒜茸炒 ..亦分別試過用蝦醬  及 麵士醬炒過囉 , 各有特色 !
但蕃薯苗是有咳或氣管敏感要少食為佳 ...因食完會喉嚨痕架 ... ( 買菜的antie及我家的印印 講既 . 但我自己試過咳到差不多好番時食過 ,  ...

你吾講真係我古無人會知

thank you
回復

貓貓 發表於 2008-11-24 01:07:44 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-11-23 23:31 發表
77334 ...我是用蒜茸炒 ..亦分別試過用蝦醬  及 麵士醬炒過囉 , 各有特色 !
但蕃薯苗是有咳或氣管敏感要少食為佳 ...因食完會喉嚨痕架 ... ( 買菜的antie及我家的印印 講既 . 但我自己試過咳到差不多好番時食過 ,  ...

ei… 係牙?!
我好少食蕃薯葉,因為鍾意食蕃薯多 d,多謝你提醒呀!
回復

fianfumy 發表於 2008-11-24 10:02:57 |顯示全部樓層
GTR , 貓貓 ...唔好客氣 , 其實有好幾種菜 和 水果是咳的時侯唔食得呀 , 以前公司中醫同我講都唔理 , 屋企工人講我都有保留 , 但係到自己生了囡囡之後 , 不論是我自己 及囡囡 , 真係病緊 或 剛康復時食完番某一類的菜 ,  真係會咳的嚴重或再 "番咳" 的 ! 結果就係要相信囉 , 現在有病時知道要戒口 , 起碼唔會令病情加重 , 咁反而會快D好番囉 !
回復

新仔 發表於 2008-11-24 11:11:46 |顯示全部樓層

fian, 你唔講真係唔知呀!
回復

fianfumy 發表於 2008-11-24 11:26:35 |顯示全部樓層
原帖由 新仔 於 2008-11-24 11:11 發表

fian, 你唔講真係唔知呀!

仲有好多架 ..... 咳的時侯 ....椰菜 , 蘆筍 , 娃娃菜 ..食了之後喉嚨會好痕呀 , 仲要是痕到睡覺都仲痕 ! monkey -- lulu.gif
回復