米仔蘭點種?

作者: mendylam 發表于 2008-12-1 01:37:22
12289 30
剛搬新屋有個花園仔, 學習種植...買左三盆米仔蘭...應該點種? 每天淋水? 施咩肥等, 謝謝分享....

mendylam 發表於 2008-12-2 19:34:21 |顯示全部樓層
無人理我既....自推一下先
回復

江江 發表於 2008-12-2 19:57:43 |顯示全部樓層
米仔蘭別名:米蘭、魚子蘭 科屬:楝科米仔蘭屬 形態:常綠灌木色黃,極芳香,夏、秋為花期,6-7月盛花,其他季節也常開花。 米仔蘭喜濕潤肥沃、疏鬆的壤土或砂壤土,以略呈酸性為宜。盆土可用25%堆肥...
回復

mendylam 發表於 2008-12-2 22:14:53 |顯示全部樓層
多謝你...其實我都上網查到相關資料, 但就係唔得具體.  比如簡單一點, 每日淋水夠唔夠? 同加D咩肥料可以另米仔蘭強壯D? 加茶葉渣夠唔夠...因為我係新手, 好多野都唔識...呢D低B問題, 唔好見怪
回復

江江 發表於 2008-12-3 00:08:40 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 mendylam 於 2008-12-2 22:14 發表
多謝你...其實我都上網查到相關資料, 但就係唔得具體.  比如簡單一點, 每日淋水夠唔夠? 同加D咩肥料可以另米仔蘭強壯D? 加茶葉渣夠唔夠...因為我係新手, 好多野都唔識...呢D低B問題, 唔好見怪:i
每日淋水夠唔夠?睇天氣羅..泥乾..咪淋羅...下雨天..咪唔淋羅...太陽猛烈....咪淋多啲羅...
普通肥料都可以另米仔蘭強壯D啦... 加茶葉渣唔夠呀(好過無嫁)...
回復

mendylam 發表於 2008-12-4 21:50:58 |顯示全部樓層
明了...感激
回復

江江 發表於 2008-12-5 18:57:43 |顯示全部樓層
補充吓:
啲泥胆好似唔夠呀...加番啲塘泥啦
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-5 19:15:46 |顯示全部樓層
原帖由 mendylam 於 2008-12-1 01:37 發表
剛搬新屋有個花園仔, 學習種植...買左三盆米仔蘭...應該點種? 每天淋水? 施咩肥等, 謝謝分享....

文迪

歡迎你呀

個花園咁大咁靚

可以種多唔同品種啵
回復

江江 發表於 2008-12-5 19:18:13 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-12-5 19:15 發表

歡迎你呀http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/l_word/lw%20(122).gif

個花園咁大 ...

大姐姐到....好羅...好羅
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-5 19:21:16 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-12-5 19:18 發表

大姐姐到....好羅...好羅

我係笑咪咪咋
回復

江江 發表於 2008-12-5 19:24:14 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-12-5 19:21 發表

我係笑咪咪咋http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(106).gif

你識啲天台攪作咩
我充吓...扮代表姐
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-5 19:26:31 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-12-5 19:24 發表

你識啲天台攪作咩
我充吓...扮代表姐

師姐至真
回復

江江 發表於 2008-12-5 19:27:55 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-12-5 19:26 發表

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(69).gif師姐至真

又寫錯字...衰了
包涵呀
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-5 19:34:20 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-12-5 19:27 發表

又寫錯字...衰了
包涵呀

回復

江江 發表於 2008-12-5 19:36:32 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-12-5 19:34 發表

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(106).gif

暈咗
回復

may.sun 發表於 2008-12-6 00:06:08 |顯示全部樓層
原帖由 mendylam 於 2008-12-2 22:14 發表
多謝你...其實我都上網查到相關資料, 但就係唔得具體.  比如簡單一點, 每日淋水夠唔夠? 同加D咩肥料可以另米仔蘭強壯D? 加茶葉渣夠唔夠...因為我係新手, 好多野都唔識...呢D低B問題, 唔好見怪 ...

茶葉渣我諗5好加la,我第一次用茶葉渣加在"壇"花(5記得個字@@)事隔約1個月,發覺盆底有虫,,help,呢2日要抽時間換泥sin~~
回復

mendylam 發表於 2008-12-6 00:42:13 |顯示全部樓層
ic ic ...好彩未加過茶葉渣啫...多謝你提提我呀.
今日朋友比我D有機肥我用嚟種果樹, 咁我就加左少少落D米仔蘭度, 應該OK架呵?
請問咩叫塘泥呀? 買左加上去就得架啦? 要唔要翻下土咁呀?
花園唔係好大咋, 就係見到咁多囉...不過好想整靚佢呀. 老公巳經話我中邪, 晚晚煲你地個網好夜先瞓呀! 但見到你地種D野好靚, 真係見到就興奮
剛買左D種子, 有蕃茄仔, 草苺,紅辣椒, 重有怕醜草同矢車菊, 但呢兩日會凍, 所以唔諗住落泥住.  唔知有咩心得比我呢..
重有, 我住西貢, 有無介紹下邊度買泥同花肥好呢? 我見你地都係元朗呀大埔咁...好遠呀.
花墟我都未去過架...成世人真係第一次學種野...好多野都唔識架.  請多多指教.
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-6 10:19:11 |顯示全部樓層
花墟一定要去呀

好多嘢啱買啱用

我用嘅係翠筠靚土圈住就係塘泥

回復

BanbieChan 發表於 2008-12-6 10:20:52 |顯示全部樓層
翠筠靚土

肥料

回復

may.sun 發表於 2008-12-6 16:23:52 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-12-6 10:20 發表
翠筠靚土

肥料

比比又整d好o野介紹la~~
報告公主..海鳥肥已漲價,最新價係18...
回復

12下一頁