蘭花激素

作者: cycheunghk 發表于 2008-11-29 18:50:06
3948 22
有誰在用激素呢? 用那種? 怎樣用? 那裡買? 合法的嗎?
hydra 發表於 2008-11-30 11:05:27 |顯示全部樓層
會唔會reduce life span?
回復

bennyccm626 發表於 2008-11-30 18:06:42 |顯示全部樓層
激素...係唔係指B 1 ......開根發芽 .
我有用 .
換完盆同D弱株 , 我用B1 開 1 千倍 1 個星期內淋佢兩次.
其它時間唔會用 .
回復

sammy 發表於 2008-12-1 01:44:39 |顯示全部樓層
你指蘭菌王果類定Keikigrow?
回復

cycheunghk 發表於 2008-12-1 08:31:58 |顯示全部樓層
原帖由 hydra 於 2008-11-30 11:05 AM 發表
會唔會reduce life span?

有時會故意令植物加速老化或成熟而者施特定份量某種激素, 例如讓芒果樹苗提前成熟.
回復

cycheunghk 發表於 2008-12-1 08:46:43 |顯示全部樓層
原帖由 bennyccm626 於 2008-11-30 06:06 PM 發表
激素...係唔係指B 1 ......開根發芽 .
我有用 .
換完盆同D弱株 , 我用B1 開 1 千倍 1 個星期內淋佢兩次.
其它時間唔會用 .

你好到家, 同一激素, 在恰當濃度時, 適當時間, 能促進生長,但在較高濃度或其他情況時, 卻又遏阻生長.
B1 在那裡買呢?
回復

Exodus 發表於 2008-12-1 09:03:40 |顯示全部樓層
係蘭花度用埋d keikigrow之類既hormones好易變畸分裂倍數出錯
近年專業的蘭場通常都唔用

用極毒的秋水仙素做矮化仲衰
人都加速死亡
回復

bennyccm626 發表於 2008-12-1 09:24:03 |顯示全部樓層
原帖由 cycheunghk 於 2008-12-1 08:46 發表

你好到家, 同一激素, 在恰當濃度時, 適當時間, 能促進生長,但在較高濃度或其他情況時, 卻又遏阻生長.
B1 在那裡買呢?

旺角好多店都有
見過火車站酒店嗰邊落
係茶餐廳左近
回復

bennyccm626 發表於 2008-12-1 09:29:20 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-12-1 09:03 發表
係蘭花度用埋d keikigrow之類既hormones好易變畸分裂倍數出錯

人都加速死亡

感覺呢隻B1好温和
而且我只 係攞嚟救D弱株 , 冇乜副作用.
回復

cycheunghk 發表於 2008-12-1 10:39:31 |顯示全部樓層
原帖由 bennyccm626 於 2008-12-1 09:29 AM 發表

感覺呢隻B1好温和

我都試下先~
回復

Barry 發表於 2008-12-1 18:22:05 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-12-1 09:03 發表

人都加速死亡

秋水仙鹼 (colchicine)  其實是可以作為藥物,醫治尿酸積聚引致的痛症(俗稱痛風症),1000mcg initially,then 500mcg every 2-3 hr until pain relef is obtained. Max total dose  6mg. Stop for three days after max dose is given. Then a new course can be started.
Prophylaxis : 500mcg twice or three times per day for long term use.
人體對秋水仙鹼有很特別的反應,當有過量的情況時,會出現肚瀉和嘔吐,只需要停服數天,便可以再服.
回復

cycheunghk 發表於 2008-12-1 18:37:00 |顯示全部樓層
原帖由 Barry 於 2008-12-1 06:22 PM 發表

秋水仙鹼 (colchicine)  其實是可以作為藥物,醫治尿酸積聚引致的痛症(俗稱痛風症),1000mcg initially,then 500mcg every 2-3 hr until pain relef is obtained. Max total dose  6mg. Stop for three days after max do ...

有無聽過大風艾? 我種了一些, 聞說能治尿酸.
回復

cycheunghk 發表於 2008-12-7 21:50:42 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-12-1 09:03 AM 發表

人都加速死亡

請問有無誤導成份呢?
回復

cycheunghk 發表於 2008-12-7 23:59:20 |顯示全部樓層
原帖由 bennyccm626 於 2008-12-1 09:29 AM 發表

感覺呢隻B1好温和

試用了一位研究員給我的Superthrive,
5滴開水一公升, 淋透冕輝的蘭石上,
過兩天再看看有何動靜.
回復

Exodus 發表於 2008-12-8 03:40:05 |顯示全部樓層
原帖由 Barry 於 2008-12-1 18:22 發表

秋水仙鹼 (colchicine)  其實是可以作為藥物,醫治尿酸積聚引致的痛症(俗稱痛風症),1000mcg initially,then 500mcg every 2-3 hr until pain relef is obtained. Max total dose  6mg. Stop for three days after max do ...

台灣早就有人係組培過程用得秋水仙素多致死
http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=秋水仙素&variant=zh-hk
請睇清楚毒性一欄。
原帖由 cycheunghk 於 2008-12-7 21:50 發表
請問有無誤導成份呢?

我唔介意你飲一啖秋水仙素睇下效果如何,
但一切後果自負。

回復

cycheunghk 發表於 2008-12-8 10:46:02 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-12-8 03:40 AM 發表

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=秋水仙素&variant=zh-hk
請睇清楚毒性一欄。

但一切後果自負。 ...

我並無尿酸積聚引致的痛症(俗稱痛風症), 但飲左一啖喇, 最少有1000mcg, 未知後果怎樣.
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-12-8 12:18:48 |顯示全部樓層
唔係呀,做現代神農氏
回復

cycheunghk 發表於 2008-12-8 19:27:47 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-12-8 12:18 PM 發表
唔係呀,做現代神農氏

西醫話無問題.
回復

Barry 發表於 2008-12-8 20:23:24 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-12-8 03:40 發表

請睇清楚毒性一欄。

但一切後果自負。 ...

大家可以心平氣和來討論科學問題嗎 ?
服用過量的秋水仙鹼,確實會中毒,這點在我的回覆中我沒否定你的說法,所以我列出一般在西醫上可以應用的劑量,當然超過份量的一定倍數是會引起問題.(正如很普通的 "必理痛", 每年因服用過量而引致肝中毒的個案是很普遍)
維京百科內所說外國有三個人死亡的,看來是劑量出錯.
台灣人因使用秋水仙鹼引致死亡,會不會他是沒有做好防禦措施,亦不在合乎標準的實驗室內配製配養基,因此長期吸入過量.

回復

avery 發表於 2008-12-8 20:52:34 |顯示全部樓層
秋水仙鹼 對 植物體 幾乎無但對 animal cell 毒性很大, 秋水仙鹼 常用乎治療痛風症, 但西醫處方亦要十分小心

秋水仙鹼有毒 但藥理學上另一重要考慮為劑量, 即小劑量治病, 大劑量致命, 不在重點上討論科學問題根本無意義
回復

12下一頁